Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator lifepo4 - zakup, użytkowanie, konserwacja / naprawy

maweric

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pięć lat temu to forumowi handlarze nie wiedzieli czym dokładnie handlują :), brali wszytko co popadnie na handel,a z tego co przeczytałem to Twój już był w naprawie.

Mylisz się z tą naprawą - nie doczytałeś do końca. Po prostu źle zmierzyłem pojemność więc wysłałem do sprzedającego , wszystko sprawdził i jest prawie 100 Ah po kilku latach. Testy na wodzie potwierdziły że jest OK

• 0

Nowy tester pojemnośći z Ali za 110 zł w akcji. Max. prąd rozładowania to 10-12 A. 

attachicon.gif IMG20241122211542.jpg

Miałem okazję przez weekend sprawdzić pojemność dwóch akumulatorów LiFePo4. Jeden to Liitokala 50 Ah kupiony w maju 2021 na Ali za 650 zł a drugi to 68 Ah kupiony w tym roku tutaj na forum od kolegi Siarq .

Akumulatory rozładowane stałym prądem 10 A do odcięcia BMS następnie nałądowane Victron Blue na full. Później rozładowane za pomocą tego testera z Ali prądem 10 A .

Wyniki z Victrona i tego testera chińskiego pokrywają się.  Liitokala ma tylko 25 Ah zamiast deklarowanych 50 Ah a ten drugi trzyma deklarowaną pojemność. Wkrótce przetestuję w ten sam sposób 100 Ah  kupiony kilka lat temu od kolegi Maveric.

Jak widać w tym przypadku szkoda było kasy na chińczyka .

post-48513-0-49043800-1732459938_thumb.jpg

post-48513-0-67132200-1732459987_thumb.jpg

• Like 1

• 0

Moja 200Ah od Littokala trzyma po sezonie swoją pojemność. Victron pokazal 205,4 Ah. Dzisiaj skończyłem ładowanie.

Daj link do tego testera, może z ciekawości zamówię.

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

https://pl.aliexpress.com/item/1005005690292845.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.99.4ff11c24Z8dDB8&gatewayAdapt=glo2pol

Sa też mocniejsze wersje, tutaj max. prąd rozładowania to 11-12 A

• 0

I doładowuje na maksa ?

Tak, nie ma z tym problemu, natomiast faza CV może trwać wtedy nieco dłużej. 14,4V wystarczy, 14,6-14,8 zrobi to po prostu szybciej. Natomiast nie powinieneś zostawiać Aku podłączoneg na dłuższy czas, bo większość ładowarek ma funkcję podtrzymania (float charge), a tego tfp LFP nie lubią. Jak sobie wrzucisz na noc i odepniesz z rana to nic się nie stanie.

Edytowane przez psulek

• 0

Mam lifepo4 50ah i dokupiłem do niego ładowarkę Volt 10A. Dla testu podłączyłem sobie pod niego popularny samochodowy prostownik z Lidla 6A i po naładowaniu chciałem sprawdzić czy dedykowany pod lifepo Volt potrafi coś jeszcze dobić. Nie załącza się. Tak wiec nie wiem czy był sens jego zakupu i można było sobie spokojnie ładować marketówką za 60zł

• 0

Ja zauważyłem, ze i na licie i na AGM warto powtórzyć ładowanie za jakiś czas. Jak wracam z pływania automat ładuje i sie wyłącza. Jak próbuję odpalić od razu drugi raz też sie wyłącza. Ale na drugi dzień powtarza już dość długi cykl ładowania i widocznie lepiej doładowuje. Szczególnie AGM.

• 0

Ja zauważyłem, ze i na licie i na AGM warto powtórzyć ładowanie za jakiś czas. Jak wracam z pływania automat ładuje i sie wyłącza. Jak próbuję odpalić od razu drugi raz też sie wyłącza. Ale na drugi dzień powtarza już dość długi cykl ładowania i widocznie lepiej doładowuje. Szczególnie AGM.

Zgadza się, też to zauważyłem zwłaszcza w zimnych okresach, dlatego jezeli nie potrzebuje go np. na drugi dzień, to odczekuję ąż osiągnie temp pokojową i wtedy ładuje już normalnie.. 

• 0

Jak każda bateria, jak jest opcja to wrzucić do piwnicy czy domu. Bateria najlepiej jakby maila tak około 70% i to tyle.

Każda to to nie, bo akurat kwasowe baterie (litowe powinny być na 50-70%) powinny być naładowane na 100% i powinny być trzymane w niskich temperaturach, ale nie poniżej 0 stopni C np. 5 -10 stopni wtedy dłużej zachodzą procesy korozyjne płyty w akumulatorze (tak jak postęp cywilizacji mierzy się ilością zużywanej energii (skala Kardaszowa) tak samo tutaj - większa temperatura większa energia i szybciej zachodzące procesy). Baterie ołowiowe o 6 ogniwach powinno się doładowywać jeżeli napięcie spadanie poniżej 12,4 V (zwykle naładowana nowa bateria po jakimś czasie ma w okolicach 13 V). Baterie litowe mają mniejszą rezystancję wewnętrzną i mniejsze samorozładowanie, ale też nie lubią wysokich temperatur (w niskich tracą znacząco na pojemności). Warto o tym myśleć w takich miejscach jak serwerownie i systemy UPS, czy wydajemy więcej na chłodzenie i wydłużamy żywotność akumulatorów, czy ustawiamy wyższą temperaturę i nie musimy dostarczać tyle energii by obniżyć temperaturę, ale kosztem żywotności baterii (rachunek ekonomiczny) - warto zobaczyć noty katalogowe jak to wygląda właśnie w funkcji temperatury.  

• 0

Pytałem MrAkumulator odnośnie przechowywania lifepo4 na dworze zimą i odpowiedział jasno, że nie ma tam żadnej wody i nic się nie stanie.

Sam trzymam swoje od Siaq od 2021 roku na zewnątrz i 100Ah ma wciąż 96Ah - właśnie wraca od niego z serwisu :)

• 0

W duzych ogniwach jest elektrolit , cos tam chlupie w srodku , w nizszych temperaturach pojemnosc litu tez sapda, wszystkie pojemnosci  sa podawane dla temperatury 25 stopni , dla nizszy temperatur nalezy odczytac pojemnosc z kart ogniw. Samo przechowywanie nie jest problemem jesli idzie o temperatury , problemem jest punkt rosy - czyli skraplanie sie wody podczas zmiany temperatury wewnatrz baterii

Edytowane przez siarq

• 0

W duzych ogniwach jest elektrolit , cos tam chlupie w srodku , w nizszych temperaturach pojemnosc litu tez sapda, wszystkie pojemnosci sa podawane dla temperatury 25 stopni , dla nizszy temperatur nalezy odczytac pojemnosc z kart ogniw. Samo przechowywanie nie jest problemem jesli idzie o temperatury , problemem jest punkt rosy - czyli skraplanie sie wody podczas zmiany temperatury wewnatrz baterii

Też mam od kolegi @siarq

Czyli zostawić na 70% pojemności i do domu

TAK?

Edytowane przez didiunik