darekchowaniec Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Koledzy jakich używacie farb do malowania główek?? Chodzi mi konkretnie o firmę. thx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekiel11 Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Ja używam lakierów do paznokci.Sprawują się dobrze... a firma ? pierwszy lepszy byle by kolor mi pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 27 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2011 Nie podam nazwy ani firmy bo nie znam.Ale najlepiej mi się maluje główki farbą proszkową.Trzeba odwiedzić jakiegoś lakiernika w okolicy i piwko wymienić za kubeczek farby proszkowej - kolorów do wyboru z reguły bez liku.Maluje się bardzo prosto - nagrzewa się główkę nad palnikiem kuchenki i zanurza się ją na chwilkę w proszku 5 sekund i główka polakierowana - bardzo mocno lakier trzyma się powierzchni.Polecam ten sposób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Ale najlepiej mi się maluje główki farbą proszkową.zgadza sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirob Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2011 Kilka postów niżej: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=23372&am p;start=0& Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf7 Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Maluje się bardzo prosto - nagrzewa się główkę nad palnikiem kuchenki i zanurza się ją na chwilkę w proszku 5 sekund i główka polakierowana - bardzo mocno lakier trzyma się powierzchni.Polecam ten sposób A jak taki zabieg wpływa na trwałość/wytrzymałość haka i jego oczka ? Czy aby czasem nie robi się bardziej kruchy i podatny na pęknięcie ? PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Nikt nie każde rozgrzewać główki tak mocno, żeby rozhartować hak Kiedyś korzystałem z takiego proszku- http://do-itmolds.com/shop/index.php?route=product/category& amp; amp;path=3_156_379 Bardzo łatwe i niekłopotliwe malowanie, nawet nad wodą. Można tylko polecić. Przy ciężkim jigowaniu(spora główka i twarde dno) farba lubi odpryskiwać, ale taki to już urok malowanych główek... PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Nikt nie każde rozgrzewać główki tak mocno, żeby rozhartować haksprawa watpliwa zeby przy obecnej temperaturze topnienia olowiu taki numer wykonac ... no chyba, ze ktos potrafi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2011 Nikt nie każde rozgrzewać główki tak mocno, żeby rozhartować haksprawa watpliwa zeby przy obecnej temperaturze topnienia olowiu taki numer wykonac ... no chyba, ze ktos potrafi Chyba, że ktoś wolframowe główki ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf7 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Nikt nie każde rozgrzewać główki tak mocno, żeby rozhartować hak Obróbka cieplna stali to nie tylko hartowanie - niektóre przemiany zmieniające twardość/kruchość/wytrzymałość stali podczas grzania/chłodzenia zachodzą również przy dużo niższych temperaturach . A poza tym jak chcesz kontrolować temperaturę grzejąc główke nad kuchenką - po kolorze to poznasz, czy po tym jak ci ołów zacznie kapać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 wystarczy chciec troche poprobowac zdjecia wstawi red. mifek dzieki mifek mifek edit: fotki, o których wstawienie prosił pitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 wystarczy chciec troche poprobowac zdjecia wstawi red. mifek dzieki mifek jak dostanie to wstawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Maluje się bardzo prosto - nagrzewa się główkę nad palnikiem kuchenki i zanurza się ją na chwilkę w proszku 5 sekund i główka polakierowana - bardzo mocno lakier trzyma się powierzchni.Polecam ten sposób A jak taki zabieg wpływa na trwałość/wytrzymałość haka i jego oczka ? Czy aby czasem nie robi się bardziej kruchy i podatny na pęknięcie ? PozdrawiamRafał Hak, ani oczko nie nagrzewa się zbytnio - ja trzymam podczas malowania główki jiga gołymi palcami za kolanko haczyka i palce mam całe , a hak ma taką samą wytrzymałość jak przed malowaniem.Nie zdarzyło mi się również, by oczko się kiedykolwiek rozgięło w przynęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 A poza tym jak chcesz kontrolować temperaturę grzejąc główke nad kuchenką - po kolorze to poznasz, czy po tym jak ci ołów zacznie kapać ? Dla chcącego nic trudnego Przecież tylko ten nie popełnia błędów, co nic nie robi..Dlatego powszechnie wiadomo, że łatwiej jest siedzieć z założonymi rękami i czepiać się wszystkich wokoło Zresztą, ja swoje główki farbowałem takie max. 6g. Nagrzewanie trwało moment, więc raczej nie zmieniało właściwości metalu. Żyłką okonie łowię cienką. Nie zauważyłem spadku mocy haka... Nie testowałem więc dużych haków wpiętych gdzieś w zaczep na 20lb lince.... Pozdrawiam Kamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raf7 Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zresztą, ja swoje główki farbowałem takie max. 6g. Nagrzewanie trwało moment, więc raczej nie zmieniało właściwości metalu. Żyłką okonie łowię cienką. Nie zauważyłem spadku mocy haka... Nie testowałem więc dużych haków wpiętych gdzieś w zaczep na 20lb lince.... I to właśnie może być powód - ja w tym roku wyłamałem niejedno uszko z główki - i to z główek całkiem solidnych (mustad czy gamakatsu) bez takich zabiegów jak grzanie ich nad palnikiem. A używałem do tego przyponu o wytrzymałości ok. 10kg a główki były na hakach 6/0. Stąd moje wątpliwości o spadek wytrzymałości. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 Łowię Mustadami, albo Sasame i nie miałem ani jednej sytuacji, którą opisujesz- na szpulce kołowrotka PP 20lb. A Oderka przynętożerna strasznie... Rozginałem haki, nawet bywało, że krętlik w przyponie nie wytrzymywał, ale nie udało mi się rozczłonkować główki na części pierwsze. Raz, czy dwa razy hak pękł, ale w miejscu, gdzie wcześniej był rozginany... Myślę, że jak główka i hak dobry, to krótkie nagrzanie nie zmieni jej właściwości, zwłaszcza, że do nałożenia proszkowej farby, wystarczy podgrzać samą powierzchnię główki. Choć metaloznawcą nie jestem... PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 wystarczy chciec troche poprobowac zdjecia wstawi red. mifek dzieki mifek jak dostanie to wstawi wedlug mojej rachuby czasu dostal juz jakis czas temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 wystarczy chciec troche poprobowac zdjecia wstawi red. mifek dzieki mifek jak dostanie to wstawi wedlug mojej rachuby czasu dostal juz jakis czas temu wstawiłem fotki - ty biedny schorowany emerycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 2 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2011 tylko nie biedny dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi