Pawgas Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Chyba wiem i jakim ciurku pisze Mirek. Kilka lat temu też złowiłem tam trotkę podczas pstrągowego wypadu. Wydaje mi się że po tych melioracjach tak duży pstrąg nie ma tam gdzie się ukryć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) U tych ryb nic nie jest jednoznaczne, bo to ten sam gatunek dla przykładu 100% pstrąg z "x"-ami na bokach... dla kontrastu, rybka z wyraźnymi białymi obwódkami w okół czarnych kropek, tylko że złowiona w solance... i bądź tu mądry Edytowane 21 Stycznia 2018 przez bartsiedlce 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Ryba o której mowa to pstrąg potokowy jednak niemożliwym jest w 100% określenie do jakiej populacji należy dana sztuka na podstawie fotografii ogólnej ciała. Potwierdzenie tezy jest możliwe na podstawie analizy mikroskopowej układu sklerytów, u pstrąga będą one ułożone równomiernie natomiast u troci zauważymy wyraźną krawędź i następujące po niej rozszerzenie przestrzeni między kolejnymi sklerytami. Bardziej zaawansowane badania lub nawet dodatkowo weryfikujące powyższe można opierać o analizę przekrojów płaskich otolitów gdzie analogicznie obserwujemy naprzemiennie rozmieszczenie prążków będących odzwierciedleniem cyklu wzrostu nawet dobowego co precyzyjnie pozwala odpowiedzieć kiedy ryba znalazła się w morzu. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Drodzy, każda populacja ma swoje specyficzne cechy, które poza genetyką warunkują również warunki w jakich ryby bytują. Smoltyfikacja przebiega u troci wcześnie powiedzmy przy ok 20cm LT stąd powyżej tego rozmiaru nie powinniśmy obserwować tych ryb w rzece do momentu "powrotu" myślę, że to dość wyraźna cechą tej formy. Naturalnie część ryb dojrzałych spędza resztę życia w rzece. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) W Polsce istnieje tyle populacji ile jest cieków i zbiorników, które zamieszkują potokowca, które powodują tzw naturalną izolację pomiędzy poszczególnymi populacjami. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez bartsiedlce 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Zdjęcie nie jest piękne , ale chodzi mi teraz tylko o kwestię ułożenia tych kropek.Teraz wszędzie widze te iXy heh. To przyłów z tego roku, z południa Polski.Kropek na 100% ? Edytowane 18 Stycznia 2018 przez DominikSy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 http://www.multiplikator.pl/forum/index.php?topic=13905.45 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 W Polsce istnieje tyle populacji ile jest cieków i zbiorników, które zamieszkują potokowca, które powodują tzw naturalną izolację pomiędzy poszczególnymi populacjami. To po ci chcesz określać populację tego pstrąga skoro wiadomo z której rzeki pochodzi ?Gość chciał ustalić czy to pstrąg czy może troć; a Ty o populacji... co do czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo0707 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Właśnie widziałem rybę znajomego na FB Pstrąg 72cm! Piękna ryba 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 To po ci chcesz określać populację tego pstrąga skoro wiadomo z której rzeki pochodzi ?Gość chciał ustalić czy to pstrąg czy może troć; a Ty o populacji... co do czego ?Adamie z bardzo prostej przyczyny. Ponieważ pisałem o dwóch populacjach i dwóch formach tego samego gatunku nie mogłem użyć innego terminu. Troć w rzece x oraz pstrąg w rzece x to dwie populacje tego samego gatunku z których jeden stanowi populację i zarazem formę wędrowną a drugi stanowi populację i formę osiadłą. Gdybym zastosował termin gatunek byłoby to błędem. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Adamie z bardzo prostej przyczyny. Ponieważ pisałem o dwóch populacjach i dwóch formach tego samego gatunku nie mogłem użyć innego terminu. Troć w rzece x oraz pstrąg w rzece x to dwie populacje tego samego gatunku z których jeden stanowi populację i zarazem formę wędrowną a drugi stanowi populację i formę osiadłą. Gdybym zastosował termin gatunek byłoby to błędem. Teraz rozumiem Czyli bez analizy mikroskopowej nie ma możliwości ustalenia what is what ? Czy może jednak są jakueś cechy taksonomiczne pozwalające na jednoznaczne stwierdzenie, bez szczegółowych badań, co jest trocua, a co pstrągiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
troutowy Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (edytowane) Dzięki wszystkim za tak gorące przywitanie! jestem pod wrażeniem Waszych efektów, którym nie będę ustępował swoimi Oczywiście nigdzie nie dodałem, że ryba dalej chowa się w korzeniach i śmieję się z kolejnych rwących na nich przynętach. Rybkę wraz z opisem zgłosilem do jednego z miesięczników wędkarskich, może otrzymam jakiś kawałek metalu za nią edit. Dziś kolejna wędrówka szlakiem pstrąga i co spotkałem, zobaczcie sami. Można odpocząć na fotelu po długim marszu, a i zimówki się znajdą. i to po przejściu naprawdę sporej ilości kilometrów, z początku myślę, może rzeka przyniosła? Ale fotel? W tamtym roku było w tym miejscu jeszcze więcej, część wywiozłem z tąd, ale znowu ktoś mi psikusa robi.. w tym niebiskim worku sterta ciuchów, część jeszcze do chodzenia koło domu, są kontery, warsztaty chętnie przyjmują, ale po co skoro tak jak jest jest dobrze.. jak z tym mam walczyć, fotopułapka? Edytowane 18 Stycznia 2018 przez damianb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Teraz rozumiem (...)Czy może jednak są jakueś cechy taksonomiczne pozwalające na jednoznaczne stwierdzenie, bez szczegółowych badań, co jest trocua, a co pstrągiem ?Chyba jednak nadal nie rozumiesz Tak "łopatologicznie", pstrąg i troć to formy ekologiczne tego samego gatunku (gatunek jest jednostką taksonomiczną), dlatego mają te same cechy taksonomiczne. Te różnice o których pisał Kol. @guciolucky są nabyte przez osobniki (nie wynikają z taksonomii) i są rezultatem rożnych warunków środowiskowych . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Chyba jednak nadal nie rozumiesz Tak "łopatologicznie", pstrąg i troć to formy ekologiczne tego samego gatunku (gatunek jest jednostką taksonomiczną), dlatego mają te same cechy taksonomiczne. Te różnice o których pisał Kol. @guciolucky są nabyte przez osobniki (nie wynikają z taksonomii) i są rezultatem rożnych warunków środowiskowych . Ok. To tak „łopatologicznie” - skoro mają te same cechy taksonomiczne, to po czym stwierdzacie, ze ryba złowiona przez @Mirka jest pstrągiem, a nie trocią ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 (...) to po czym stwierdzacie, ze ryba złowiona przez @Mirka jest pstrągiem, a nie trocią ? Zawiłości języka polskiego. Ogólnie to zgadam się z koncepcją przedstawioną przez @guciolucky, że każda ryba z gat. S. trutta jest pstrągiem, a to czy pstrągiem morskim (za S. Ciosem) vel trocią wędrowną to inna kwestia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Podobnie jest przecież ze steelhead'em, która to nazwa dotyczy wędrownej formy pstrąga tęczowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zawiłości języka polskiego. Ogólnie to zgadam się z koncepcją przedstawioną przez @guciolucky, że każda ryba z gat. S. trutta jest pstrągiem, a to czy pstrągiem morskim (za S. Ciosem) vel trocią wędrowną to inna kwestia. Nigdy nie mogłem się w tym połapać mało tego, niby wszyscy wiedzą o co chodzi, a jak zaczniesz drążyć, to czeski film Rozjaśniłeś mi temat. Dzięki za cierpliwość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Może któregoś dnia napiszę obszerniejszy materiał na ten temat, trocie a w zasadzie ogólnie ryby mają wspaniałą cechę, która polega ma możliwości zmiany ubarwienia ciała i korzystają z tejże nagminnie. Izolacja powoduje, że w obrębie gatunku ryby mogą zdecydowanie różnić się miedzy sobą, co ciekawsze ryby danego gatunku na skutek izolacji naturalnej, która może zaistnieć nawet w obrębie tego samego jeziora, tworzą niesamowicie zróżnicowane formy. Najlepszym przykładem zmienności form jak i specjalizacji gatunkowej jest ichtiofauna jezior wielkiego ryftu, którą badam od najmłodszych lat i która pochłania jak heroina ale... to któregoś dnia 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmo Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 Dzisiejsza forumowa chudzinka. Widać że ostatnie zimne dni nie sprzyjają żerowaniu. 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2018 W srode zakonczylem swoje styczniowe pstragowanie.Kilku wytrawnych zawodnikow udalo mi sie przechytrzyc.Ale o tym to na blogu bedzie niedlugo. Natomiast w kwestii juz wielokrotnie poruszanej - kondycji ryb w styczniu.To powiem, ze rozstrzal jest bardzo duzy. Sa ryby juz odbudowane, wrecz muskularne. Jedna z takich wstawilem juz w tym watku naszym kilka wpisow wczesniej. Ale, sa takie, gdzie jest glowa i reszta. Najczesciej samice. Wiadomo, panie zycie bardziej meczy. Tak jest nie tylko u pstragow przeciez Ponizej na zdjeciach podbierakowych, kilka rybek styczniowych zlapanych na muszyska wlasnej produkcji .Zdecydowanie dominawaly przynety o kolorystyce jaskrawej, widocznej w wodzie. Biel w polaczeniu z flashami, chartreuse i kontrastowe zestawienia typu bialy / grafit czy bialy / czern.Oczywiscie ma to bezposredni zwiazek z relatywnie slabym naslonecznieniem w styczniu - w porownaniu z innymi miesiacami roku. Rozmiarowo pokazywane rybki w podbieraku to miedzy 50 a 58 cm dlugosci.Wedki 210 cm - albo Stc SC4 albo Lamiglas XMG.Stella 2500.Zylka PLine 0.25 mm.Takze pod wzgledem sprzetowym ostatnio stabilnie, ale ten rok przyniesie nowe nawijaki - bedzie nowy Exist i nowa Stella.Na pewno dostana szanse, a czy zostana w arsenale - to rzeka zweryfikuje. Zeby nie bylo, ze tylko guma na zdjeciach, to na koniec dwa widoczki z moich rewirow spacerowych 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Gość DAWIDspinn Opublikowano 21 Stycznia 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Z cyklu warto wypuszczać złowione ryby...Pierwsza fotka z rozpoczęcia sezonu, druga z wczoraj. Na fotkach jedna i ta sama ryba. Wypuszczajmy, naprawde warto ... 53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymof Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Dzisiejszy wyjazd na kropki zaowocował taką oto piękną samiczką pstrąga równe 51 cm Atomowe branie ze środka rzeki , krótki odjazd i wspaniały hol - to nie zapomniane emocje pozdrawiam Bogdan 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Brawo Panowie;) @Guzu nawet w styczniu łowisz na "rybki" spuszczając je naturalnie z nurtem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) Brawo Panowie;) @Guzu nawet w styczniu łowisz na "rybki" spuszczając je naturalnie z nurtem?Zdecydowanie tak Zresztą one to chyba lubią Wpis na blogu o pstrągowej przygodzie w styczniu : http://jerkbait.pl/blog/18/entry-480-przygoda-w-terenie-czyli-co-w-styczniu-może-się-wydarzyć-w-trakcie-teleexpresu/ Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 21 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 Może któregoś dnia napiszę obszerniejszy materiał na ten temat, trocie a w zasadzie ogólnie ryby mają wspaniałą cechę, która polega ma możliwości zmiany ubarwienia ciała i korzystają z tejże nagminnie. Izolacja powoduje, że w obrębie gatunku ryby mogą zdecydowanie różnić się miedzy sobą, co ciekawsze ryby danego gatunku na skutek izolacji naturalnej, która może zaistnieć nawet w obrębie tego samego jeziora, tworzą niesamowicie zróżnicowane formy. Najlepszym przykładem zmienności form jak i specjalizacji gatunkowej jest ichtiofauna jezior wielkiego ryftu, którą badam od najmłodszych lat i która pochłania jak heroina ale... to któregoś dnia Koniecznie znajdź chwilę, to fascynujący temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi