Skocz do zawartości

Pstrągi 2018

spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiejszy wyjazd na kropki zaowocował taką oto piękną samiczką pstrąga równe 51 cm

Atomowe branie ze środka rzeki , krótki odjazd i wspaniały hol - to nie zapomniane emocje :)

pozdrawiam

Bogdan

znalazłeś złotego grala,co to za węda? :) sliczna rybka????????

Mały rekonesans na nowym odcinku rzeki i udało sie coś złapać może nie wielkie okazy ale cieszą max 35cm [emoji16] ogólna liczba 8sztuk podobnej wielkości 3 na woblera,5 na gumę.

Wybacz, ale nasz regulamin ustala pewne minimalne rozmiary prezentowanych ryb.

http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

Edytowane przez fubu08

Gość DAWIDspinn

Dzisiejsze pstrągi to nie była miękka gra. Temperatura na plusie spowodowała topnienie śniegu co za tym idzie woda się sporo podniosła i oziębiła. Ryby były totalnie nieaktywne. Dopiero perłowy twisterek powieszony na małej czeburaszce uratował honor wyprawy. Pstrąg mimo zimowej pory roku bardzo silny. Jutro rzeźbimy dalej, będzie ciężko ...

post-49243-0-48849900-1517071881_thumb.jpg

• Like 34

Tomku, też mieszkam w najbliższych okolicach gór :)

Zima w tym roku mało zimowa, a pstrąg wygląda, jakby od kilku miesięcy intensywnie żerował i śladu wychudzenia nie widać. Od kolegów wiem (ja sam sezon pstrągowy trochę później zaczynam), wiem od nich, że pstrągi już w nawet silnych prądach się trafiają. Jakieś dwa miesiące przed terminem :D Podejrzewam więc, że w lepszej kondycji wejdą w okres wiosenny, co ma swoje konsekwencje w trafności typowania ich stanowisk. 

Pozostaje się cieszyć, że odzyskały kondycję po tarle i łowić :)

Ja tam prawdziwej zimy w moim regionie nie widziałem już od 5 lat albo i dłużej. Co prawda przymrozki powyżej dychy się zdarzają ale są krótkotrwałe.Ilość szkodników jak ślimaki albo nasze ukochane kleszcze są tego świetnym dowodem że zim prawdziwych już nie ma. Wracając do kondycji pstrągów. Z roku na rok widzę że podczas rozpoczęcia sezonu ryby są w lepszej kondycji. W szczególności te większe osobniki.Brak przymrozków, brak wody pośniegowej i wyższa temperatura wody wpływa korzystnie na obfitość pokarmu dla ryb jak i długość i intensywność żerowania.

• Like 4

Ja tam prawdziwej zimy w moim regionie nie widziałem już od 5 lat albo i dłużej. Co prawda przymrozki powyżej dychy się zdarzają ale są krótkotrwałe.Ilość szkodników jak ślimaki albo nasze ukochane kleszcze są tego świetnym dowodem że zim prawdziwych już nie ma. Wracając do kondycji pstrągów. Z roku na rok widzę że podczas rozpoczęcia sezonu ryby są w lepszej kondycji. W szczególności te większe osobniki.Brak przymrozków, brak wody pośniegowej i wyższa temperatura wody wpływa korzystnie na obfitość pokarmu dla ryb jak i długość i intensywność żerowania.

Nie zapominajmy, że wyższe temperatury również sprzyjają rozpowszechnianiu się pasożytów i chorób ryb. Oby ta strona medalu nigdy się nie ujawniła.

• Like 2