Skocz do zawartości

Pstrągi 2018

spinnerman

Rekomendowane odpowiedzi

Powiedzcie , czy Wy statyw z aparatem ustawiacie przed rozpoczęciem każdej serii rzutów w danym miejscu ?

Nie :)

Przynajmniej ja nie

Mam duży podbierak. Po spotkaniu ryby 60 plus ryba w siatce a ja w pośpiechu rozkładam manfrotto.

Szybki montaż aparatu na ustawionym priorytecie przysłony i ustawionym timerze.

Kucam bez ryby. Cyk

Łapie ostrość.

Podnosze pstrąga lekko się cofając.

10 s. 5 zdjęć.

Dziękuje modelowi, do zobaczenia następnym razem :)

• Like 9

Wczoraj razem z Przemkiem postanowiliśmy poszukać kropków porą wieczorną gdyż jeszcze naszego ciurka o tej porze nie odwiedziliśmy.Wszystko było by fajnie gdyby nie to że po dojechaniu na miejsce i rozdzieleniu się na dwa różne odcinki siurka ja zostałem bez auta zaczęło lać byłem przemoczony kompletnie,ale pamiętałem że ostatnim razem kiedy odwiedziłem kropki właśnie po deszczu brały pięknie i tym razem nie było inaczej.Niestety dla mnie na moim odcinku brała sama młodzież a na odcinku kolegi średniaki. Zdjęcia wart był tylko jeden. Na mojego garbatego brzydala złowiłem okonia oraz miałem piękne czterokrotne wyjście kropka niestety tylko odprowadzał bo tego dnia gryzły tylko obrotówki oczywiście znów te od @chulo.034872d85090e3085c2db5c82baff447.jpg1fe91b08b4add580fad902f9224385ef.jpg

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft
  • Like 11

Na mojej rzece od kilku dni pod wieczór zaczyna się jakaś rójka, ryby walą do tych robaczków jak głupie. Przez trzy dni z rzędu widziałem w pewnym miejscu dość konkretne spławy, ryba co kilka minut bez wytchnienia waliła w powierzchnie niczym sum ogłuszający narybek. Niestety nie dawała się niczym skusić. Myślałem że to jakiś konkretny lipień, bo wczoraj złowiłem w tym samym miejscu kardynała maluszka. Dzisiaj wybrałem się na rybki koło godziny 11 rano. Szybkie dojście na łowisko i okazało się, że ryba w ogóle nie zbiera. Na końcu zestawu pojawiła się mokra muszka coś na podobieństwo owadów które obecnie się roją. Pierwsze kilkanaście minut nie przyniosło żadnych efektów. Kiedy wyszedłem na brzeg aby odlać trochę wody ze spodniobutów, znów zaczął się spektakl w wykonaniu jednej rybki. W kilka minut zrobiła aż 4 porządne spławy. Nie wiele myśląc bardzo cicho podszedłem kilka metrów wyżej i zacząłem obławiać miejsce spławów. W czwartym spływie muszki po skosie, poczułem niezłe szarpnięcie. Zaciąłem ! i dopiero teraz zaczęła się zabawa, ryba była niesamowicie silna i jakoś dziwnie wybarwiona.... na początku wydawało mi się, że holuję bardzo ładnego lipka. Bohaterem dnia dzisiejszego stał się albo źródlak, albo palia. Nie wiem jak rozróżnić te dwa gatunki, słyszałem jedynie, że kiedyś na odcinku wyżej złowiono jakąś palie. Nie dość że trafiła się taka rybka! to jeszcze okazało się że ma 42 centymetry! Bardzo gruba i waleczna sztuka. 

f29pJde.jpg

gIf4ZN6.jpg

Oczywiście rybka pływa dalej, niech rośnie przynajmniej do 50 centów! 

Kilka metrów wyżej dołowiłem jeszcze potoka w takim samym wymiarze, nie ma żadnego porównania co do holu, potoczek wylądował w ciągu kilkudziesięciu sekund. 

Cieszę się, że moje początki z muchówką wyglądają tak a nie inaczej  B)

Sprzętowo:

-Konger World Champion Fly 2,7m 5/6 klasa 

-Sznur tonący

-Kołowrotek - ? 

-Mokra muszka

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"               :good:
Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 20

U mnie wczoraj dużo kropków  ;) największy dał się sfotografować  B)

PS. Zapomniałbym - na fotce widać jak dla mnie dziwnie wykształconą płetwę przy skrzelach. Od nie dawna łowie pstrągi ale u te przeze mnie złowione prawie wszystkie posiadają takowe. To normalne dla tego gatunku ryby?

post-54512-0-22846700-1532322045_thumb.jpg

Edytowane przez Piotr.B
  • Like 4

Taki tam dzisiejszy 39cm, czyli do forumowego minimum zabrakło 1cm, ale zdjęcia wrzucam, bo (na zdjęciach chyba tego za bardzo nie widać) była wyjątkowo mocno odpasiona jak na swój relatywnie nie duży rozmiar.

Był jeszcze jeden większy - 41cm na trzecim zdjęciu. Ogólnie dziś wyjechało 9 rybek, w tym szczupak i okonek dosłownie 5cm zapięty w pysk na obrotówkę 3  :D

post-46899-0-51278000-1532464721_thumb.jpg

post-46899-0-82811400-1532464731_thumb.jpg

post-46899-0-61841300-1532464817_thumb.jpg

• Like 12

Pstrągowanie w małej pomorskiej rzeczce przy 30 stopniach i w roślinności, która zdaje się chcieć wydusić z człowieka siódme poty do najprzyjemniejszych nie należy... 

Niemniej czasem jest i nagroda. :) Tęczowy przybysz miał około 55 cm. Branie nastąpiło w podmyciu pod drzewem widocznym po prawej stronie. 

Sprzętowo Megabass Pagani Trout 77ml, Exist 15 2510PE-H, żyłka Varivas Super Trout coś tam 8 lb plus 5 cm wobler krakusek w kolorze lipień. 

post-55274-0-82724700-1532777140_thumb.jpg

• Like 38