Andan Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) Knok, knok.Kto tam?Brown Trout Tak optymistycznym akcentem zakończyliśmy z Rafałem sezon pstrągowy. W towarzystwie kropkowanej maszynki do mielenia rzecznego mięsna: Ryba usiadła na beżowego jiga z 2,5 gramową główką.Równe 50 cm Edytowane 6 Września 2018 przez bartsiedlce 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekn Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) Od dziś okres ochronny, więc wrzucam zdjęcia najładniejszej ryby sezonu, 63cm!. Teraz będzie miała parę miesięcy spokoju, przynajmniej mam taką nadzieję. Na obecną chwilę stan rywalizacji 1:1. Pstrąg wyjęty na woblera własnej roboty. Edytowane 1 Września 2018 przez marekn 46 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 1 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2018 (edytowane) Ostatni wypad na kropki w tym sezonie padł na 28 sierpnia , kilka fajnych potoczków się trafiło, a przy okazji testy nowego kijka ... C&R Edytowane 1 Września 2018 przez strumien 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 5 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2018 Spodziewałem się większej ilości wpisów z zakończenia sezonu,z grubymi klocami.Realia niestety są inne,więc pozwolę sobie wrzucić parę zdjęć z mojego zakończenia sezonu na kropki.Beskidy ,3 dni po 2x dziennie. Przygód było sporo,ale to może innym razem coś podsumuję.W 3 słowach...Mam k%@#a dosyć. I nie jest to podsumowanie zmęczenia,tylko komentarz do tego co się dzieje nad brzegami strumieni i rzek . 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Na te "lepsze" sezon się skończył - ale przy pogoni za lipieniem biorą te "całosezonowe": Sprzętowo: Wychwood Truefly 2 9'/#5, WF6I, 0,14, skoczek, daleka nimfa. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 11 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Zakończenie sezonu na małym ciurku. Kilka sztuk około wymiarowych i jeden 40+ 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pele Opublikowano 12 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2018 Akurat te zawady to nie miejsce brania tylko kawałek dalej. Nie rzucam w takich miejscach gdzie nie widzę szans na w miarę spokojny hol. Szkoda ryb i przynęt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateush Opublikowano 30 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2018 I po sezonie Pstrągi złowione w UK w ostatnich dniach i jeden z dzisiaj 50+ Najlepszy sezon w moim wykonaniu . Wiosną życiówka 60+ , pięćdziesiątek nałowiłem się , maluchów wiele i jak co roku pradziadka pstrąga widziałem , jak byk wielki 43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Guzu Opublikowano 15 Października 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Sezon u mnie dobiegł końca. Na ocenę i refleksję przyjdzie jeszcze pora. Na razie jedno zdjęcie z niedawno spotkaną rybą . Samiec 61 cm. Złapany na samodzielnie wykonaną muchę. Miejsce ciekawe, lekka kamienna kaskada, będąca początkiem rynny i po prawej stronie przy wyższej wodzie robi sie taki kamienny próg. Bo woda tamtędy też płynie.I gdzieś tam przy tym progu czekał sobie jegomość. Branie i hol wymagało trochę sprintu, bo wziął tuż poniżej mnie, już na krotkiej lince, gdy mucha dobijała do tych kamieni na podłuznym progu / przykosie. Na szczescie sie udalo zejsc kilkanascie metrow w dol i na spokojniejszej wodzie wyholowac . Lamiglas XMG 215 cm, 12 lb, Stella 2500 i Tatsu 8 lb. Przyneta mucha wlasnego wykonania. A dla lubiacych pstragowe klimaty zaproszenie. Pozwoliłem sobie opisać na blogu pstrągową przygodę, jaka mnie spotkała : http://jerkbait.pl/blog/18/entry-504-spotkanie-z-panem-edwinem/ 58 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 (edytowane) http://jerkbait.pl/blog/18/entry-477-przyn%C4%99ty-spiningowe-z-pi%C3%B3r-i-w%C5%82osia-2015-2017/ Edytowane 6 Listopada 2018 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuballa44 Opublikowano 15 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2018 Nie wiem czy pytałem. Jaka jest różnica miedzy Twoja przynętą, a jigiem na np gramowej głowce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Nie wiem czy pytałem. Jaka jest różnica miedzy Twoja przynętą, a jigiem na np gramowej głowce?Przede wszystkim rozmieszczenie obciążenia. To podstawowa kwestia wpływającą na pracę i zachowanie w wodzie.Chyba że wykonujesz jigi nawijając na trzonek haka drut olowiany do łuku kolankowego ? Druga to umiejscowienie oczka przynęty. Trzecia to wymienność haków w porównaniu z jigami. To różnice z punktu widzenia łowiącego i zachowania przynęty w wodzie. Czy miałeś na myśli jakieś inne różnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Eluska Opublikowano 5 Listopada 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2018 Moje pierwsze spotkanie z muchówką dwuręczną 4.20 m.Piękna słoneczna pogoda,samo południe.Po dwóch godzinach nieudolnego ( jak na razie) machania wielką wędą na której końcu był streamer perłowego koloru ok.18 cm wykonany przez moją córkę,następuje potężne branie na samym środku rzeki z rynny o głębokości ok.2 m.Co się działo później to nawet nie wiem :-)podobno były piski i wrzaski które było słychać na całą okolicę.Ok.20 min hol z sercem na ramieniu bo musiałam uważać nie tylko na wielkiego tęczaka na końcu wędki ale i ostrożnie krok po kroku dojść do brzegu po śliskich otoczakach.Z początku myślałam że streamera zakąsiła głowacica na którą byłam nastawiona.Jednak moje nadzieje na głowacice rozwiały pierwsze odblaski tęczowego różowego rybska.Hol był bardzo emocjonujący :-Było kilka odjazdów po 30-40 m tak że pokazał się podkład z kołowrotka.Wszystko jednak przebiegło szczęśliwe :-) W końcu tęczak znalazł się w podbieraku u moich stóp,a szeroki uśmiech zagościł na mojej twarzy :-D :-Strój góralski czekał na dnie plecaka właśnie na taką rybę :-P Jeszcze nigdy tak szybko się nie przebierałam z woderów w cywilne ciuchy 124 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Eluska Opublikowano 6 Listopada 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Filmik z uwalniania 71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Piotr 75 Opublikowano 25 Listopada 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2018 Kolory tęczy... 53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Na zakończenie sezonu 50+ 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2018 Finlandia rzeka Merikarvianjoki Napewno tam wrócę http://www.merikarvianjoki.fi/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr 75 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2018 Kolory tęczy c.d. 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galanonim Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Koledzy chciałbym zacząć przygodę z łowieniem pstrągów. Jaka rzeczkę moglibyście polecić w okolicach Warszawy na początek lub zabrać ze sobą świeżaka na ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Sprzed tygodnia: 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Koledzy chciałbym zacząć przygodę z łowieniem pstrągów. Jaka rzeczkę moglibyście polecić w okolicach Warszawy na początek lub zabrać ze sobą świeżaka na ryby. Najbliżej z pstrągami teraz, to masz ... Czarną Przemszę. Odcinek od Przeczyc do DK 1 - mucha, DK1 i do końca przynęty sztuczne.Tęczaki są i biorą. Nawet trafiają się zasiedziałe, ze zdrowymi już płetwami "w szpic". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oland Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2018 Już niedługo kropki potokowe , ale tęczowe również dają niezłą frajdę w łowieniu - trochę inny klimat łowienia na koniec rodzynek 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) My na południu to na kropki jeszcze poczekamy... jakkkolwiek mnie ten czas umila łowienie spod lodu właśnie tęczaków na bajorach. Oby tylko lód był.Zaraz tam czekamy. U nas też tęcza w rzekach pływa, i to zasiedziała, patrząc po płetwach: Prawie pół metra tęczowej furii wraca do domu: i kolejny, nie mniej waleczny: Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Kokosz 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tost Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 Nie ma się co denerwować... Napisałeś że chcesz coś na początek. Jesteś z Wawy to nad Rządzę daleko nie masz.Rzeczka jest jako górska w mazowieckim i na niej będziesz miał b.dużą szansę na spotkanie z pstrągiem.Życzę samych 50+. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej W. Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2018 ...z bezzadziorowymi hakami, gumowanym podbierakiem i dopłatą za wody górskie. Rzeczka C&R. Podobno można liczyć na spotkanie z lipieniem. Ja nie spotkałem. Pstrągi owszem, są. Jak spotkasz spławikowca, dzwoń gdzie trzeba. Przyjadą... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi