Greg1407 Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Piękne "Mikołaje" się w wątku pokazują aż miło popatrzeć.. U mnie dziś nie takie okazy ale trochę trzydziestaków wyjechało.. 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafka90 Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 Przynętę Sg FattailMinnow posyłam na głębokość około 10m , kilka podbić i strzał, początkowo ryba bez szału walczy , dopiero przy Łodzi pokazuje swoje oblicze i moc , bez szans na wypięcie , cała przynęta w pysku, po podebraniu, nogi ugięły się na widok tej besti. Miarka pokazała równe 50cm. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafka90 Opublikowano 7 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) Panowie nastawienie było na szczupaka, chodź na takie wielkości przynęty wyjeżdżają w tym jeziorze 40+ , wiec nie było to zaskoczenie, zaskoczeniem była wielkość okonia, przyneta na główce 10gr, st.croix les68mxf, stella 4000 fi , plecionka 0,13 Sunline. Ustawiłem się typowo na ławicy mniejszych ryb, na zapisie było widać drapieżniki w pobliżu, okonie i szczupaki, sandacz nie występuje. Pozdrawiam Edytowane 7 Września 2018 przez fafka90 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ttoomm Opublikowano 8 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2018 Mój wiślany zbój, trafiony w głębszej klatce. Myślałem, że będzie +40, ale niestety, zabrakło ok. 2cm, do "4" z przodu, Sprzętowo: Shimano Soare BB S800Lt+TD-S2506C+Egi Metal #0.4/FC 6Lb 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 9 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2018 Piękny okoń z Czorta . Przez pomyłkę zamiast mocniejszej okoniówki wziąłem na łódkę kijek 4lb do 5g (Tsuri Passion 602 UL). Muszę powiedzieć, że byłem zaskoczony tym jak kijek sobie dobrze radził. 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fafka90 Opublikowano 10 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2018 (edytowane) Mazurska 45cm skuszona na kaitecha 4,5 cala, z opadu na głębokości około 8m. Edytowane 10 Września 2018 przez fafka90 44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pomidor babinicz Opublikowano 11 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2018 Dzisiaj podczas urlopowej wyprawy po bułki na godzinkę zboczyłem nad jeden z mazurskich kanałów - 32, 34, 2x38 + 2 spadki podobnego kalibru na 2-3 metrowej lince. Na zdjęciu środkowy (rzecz jasna pad telefonu po 2 zdjęciach). Warunki trochę na wspak, bo śluzowy praktycznie zatrzymał wodę. Brania głównie przy betonowych burtach, ale też i na środku przy przełamaniu czegoś w rodzaju nurtu. Sprzętologia: uniwersalny zestaw urlopowy - travel daiwa presso 7ft, 3/8 oz, daiwa fuego lt 2500, egi metal #0.4, na końcu pordzewiały obrotowy effzett srebro nr. 2 z czerwonym piórkowym kutasikiem. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2018 Dobrze połowione dzisiaj. 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pmiszk1 Opublikowano 15 Września 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Dziś z synem Szymonem i moim ojcem Jurkiem zaliczyliśmy "dzień konia"a raczej okonia 40cm 43cm :D 47cm :D i dziadka "tylko" 43cm jednym słowem pozamiatane.. 51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter v Opublikowano 15 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 Gratuluję wspaniałych okazów.Te piękne okonie zasługują na szacunek,dlatego proszę nie wpychać palców do pyszczków.Można zaprezentować rybę na zdjęciu w o wiele lepszy sposób,ale muszę przyznać,piękne okazy. 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 15 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) na jaskółki Edytowane 15 Września 2018 przez pmiszk1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 15 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) Szczerze zazdroszczę Pawłowi takich GARBUSÓW!!! Danielu ja nie powiedziałem,że dzieje się im krzywda,ale osobiście BARDZIEJ podobają mi się takie foty: Edytowane 19 Września 2018 przez bartsiedlce 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 (edytowane) Okonie czują jesień!W mikro skali, wiem co czuli Idianie równin na widok pierwszych w sezonie stad bizonów.Cieszy mnie to, bo ostatniej jesieni spóźniłem się na ten okres z nowym kijkiem.Dzisiaj przeszedł chrzest bojowy na takich garbach jakie w zamyśle ma łowić....Tydzień temu przyjechałem na miejscówkę o dużo za późno i złowiłem ostatnie dwa zanim przestały brać.Tym razem byłem na łowisku o 05.30. Był czas na kawę, zanim zrobiło się na tyle szaro żeby było widać szczytówkęPrzez ponad dwie godziny, złowiłem ok. dwudziestu okoni 35-40cm, pomiędzy nimi parę mniejszych.Ok. 09.00 wszelkie brania ustały. NFC FW602-1 Delta (100% satysfakcji!)kołowrotek TP 11' 2000splecionka PP 0,06mm Edytowane 16 Września 2018 przez Remicki 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rowino Opublikowano 16 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2018 ...Tydzień temu przyjechałem na miejscówkę o dużo za późno i złowiłem ostatnie dwa zanim przestały brać.Tym razem byłem na łowisku o 05.30. Był czas na kawę, zanim zrobiło się na tyle szaro żeby było widać szczytówkęPrzez ponad dwie godziny, złowiłem ok. dwudziestu okoni 35-40cm, pomiędzy nimi parę mniejszych.Ok. 09.00 wszelkie brania ustały. Dodam swoje 3 grosze, z moich doświadczeń wynika że świt oraz wieczór (tak jak Kolega napisał, szaro żeby było widać szczytówkę) to najlepszy czas na łowienie grubych okoni, wszystkie moje PB okonia złowione zostały własnie przy wschodzie słońca a i wieczorne połowy potrafią obdarzyć fajnym okoniem. Na foto własnie taki okonek złowiony jak już szarzało, właściwie skończyłem łowienie, w drodze do auta wykonałem ostatni rzut wahadłówką i siadł taki pasiaczek spełniający minimum forum (może nie jakiś gigant w porównaniu do tego co Koledzy łowią ale na tym łowisku "Bezrybie" na którym został złapany to i tak sukces). 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 19 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 Na imitacje okonia, jaskółka. Myślałem że zginie, tak głęboko lyknal. 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Such a Jerk... Opublikowano 19 Września 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2018 (edytowane) Wczoraj przed pracą wyskoczyłem na chwileczkę na pobliski kanał przetestować nowe rozstawienie obciążenia w moim mini WTD. Kilka rzutów, wyczucie optymalnego twitchowania i już "Puppy" chodził jak przystało na szczeniaka na spacerku Pomyślałem, skoro prowadzenie już opanowane, to należało by spytać co oksy myślą o tej nowej "węższej" pracy chlapaka.W tym celu tradycyjnie rzut pod mostek, parę twitchów pod samą ściana i słyszę głośny plusk(rzuciłem wzdłuż mojej ściany więc przynęty nie widziałem) SIEDZI !! i to sądząc po gwiździe hamulca niemały walka była naprawdę emocjonująca, wędka poraz kolejny spisywała się świetnie jeśli chodzi o amortyzację zrywów pasiaka. Ryobi oddawał plecionkę wzorowo i po emocjonującym około dwu minutowym holu piękny garbus wjechał do podbieraka Szczena trochę mi opadła bo spodziewałem się na tej wodzie tradycyjnego dwudziestka, a tu taka bestia w pierwszym rzucie Szybkie mierzenie oraz ważenie w podbieraku - 40.5cm oraz 0.96kgJest nowe PB spiningowe w dodatku na powierzchniowca Sprzętowo fartowny nowy Dragon Nano CORE 183cm 2-15 jednoskład(druga ryba na niego, pierwszą był klenik 61cm zamieszczony w sobotę w Klenie 2018 http://jerkbait.pl/topic/103032-klenie-2018/page-14 )Ryobi Arctica 1000Plecionka Fiume 0.06mmPrzypon FC 0.19mmPrzynęta Puppy, wersja testowa, niepomalowany tylko oklejony foliąWszystkim życzę takiego testowania nowych hand made'ów Pozdro Rafał NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 19 Września 2018 przez bartsiedlce 53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. pmiszk1 Opublikowano 20 Września 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 45cm 60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Ten akurat to przypadek. Lowilismy na stoku/kancie płycizny z głęboka woda. Tego dnia nic nie brało. W pewnej chwili zagotowała się woda od ataku okoni. Rzut w kipiel i od razu branie. I teraz uwaga. Mój ojciec tez miał rzucona przynętę w tamto miejsce. Zaczął szybko i niedbale ściągać przynętę żeby nie splatac zestawow. W momencie kiedy mój szalał jemu tak zaj...ł ze mało wędki nie wyrwało. Najwidoczniej odprowadzało kilka sztuk w tym rozmiarze. Najpierw podebralismy mojego a za chwile jego okonia. Klasyczny dublet w podbieraku. Jego miał ... 46cm!. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yffea Opublikowano 22 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2018 Grube okonie ruszyły się na dobre. W moim przypadku najlepiej reagują na jaskółki problue. Sorry za jakośc zdjęcia - strasznie lało, a i fotograf się nie popisał . 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 27 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2018 (edytowane) Sierpień nad naszą "Wielką Wodą" zawsze stał pod znakiem okonia . Były lata lepsze , były gorsze , ale zawsze pasiaczki w tym okresie były priorytetem , więc i dobór miejscówek zazwyczaj był taki , żeby przy okazji sandaczy do ich mniejszych kuzynów dobrać się było można . Zresztą większość waypointów w magicznym , bezcennym i niebieskim Legendzie H Adasia zawiera wszelkie możliwe kombinacje "okoń" i "sierpień" w opisach . Udane łowy w tym okresie były zazwyczaj wypadkową wcześniejszych wypraw , które dawały jako taki pogląd gdzie są ryby , o jakich porach i na co biorą etc.etc. I było też tak , że ich rozmiar z wyjazdu na wyjazd był coraz zacniejszy , aby osiągnąć apogeum , po którym zazwyczaj wszystko cichło - ryby po prostu znikały z miejscówek i przestawały brać , a my w spokoju sumienia i już wyłowieni zajmowaliśmy się sandaczami . Ten scenariusz z mniejszymi lub większymi modyfikacjami powtarzał się przez ostatnich kilka lat , z naciskiem na coraz słabsze wyniki jakościowe , ale jednak ...Oczywiście w tym dziwnym , suchym i upalnym roku wszystko nieomal wzięło w łeb . Urlop w sierpniu i całkiem częste wyjazdy nie pozwoliły namierzyć ryb . Zresztą nie tylko nam . Jedne z większych zawodów na tej wodzie , zazwyczaj okoniem stojących pokazały , że i zawodnicy nie znaleźli oksów w ilościach pozwalających zająć się nimi na poważnie .Startujemy z Arturem o świcie . Robimy sandaczowe miejscówki , zaczynając od okupowanych najczęściej ostatnio 5-6 metrów , czyli głęboko . Szybko przenosimy się w płytsze i mocno kamieniste rejony , które ostatnimi czasy darzą zarówno grubymi sandaczami , jak i sumkami , o czym dowiedzieliśmy się od zaprzyjaźnionych miejscowych Indian . Miejscówka nam znana przynosi kilka niewielkich sandaczyków i dwa grubiutkie szczupaki . Rzeczywiście na niewielkim obszarze jest gęsto od ryby . Montuję okoniówkę i w krótkim czasie trafiam fajnego okonia , dosyć mocno sfatygowanego przez większą od niego konkurencję , oraz kilka mniejszych .Z czasem brania ustają i decydujemy się na przepłynięcie dobrego kilometra na miejsce o podobnej głębokości i historii okoniowej zdecydowanie . Jako sternik przegapiam moment , w którym powinienem się zatrzymać i parkuję dokładnie na szczycie górki . Widzę jednocześnie pod nami piękny łuk i nieomal w locie , tuż po zakotwiczeniu i zanim łódka stanęła na dobre , zdejmuję sandaczyka . Jestem dumny i blady , jednak dalsze łowy na grubo nie przynoszą efektów . Już mieliśmy się zsunąć z górki , ale jakieś dwa dziwne kontakty sprowokowały mnie do przeczesania najbliższej okolicy okoniówką . I się zaczęło . Pierwsze ryby wyjechały na Micro Fry'a Foxa . Brania rzadkie i mocne . W większości same grubasy . Kiedy zaczęły zanikać , a Arturo nie dostarczał żadnych informacji zwrotnych , spróbowałem niezawodnego nie tylko na tej wodzie skorupiaka w rozmiarze 2,8", który nie dość , że mega selektywny , to i brania generuje bajkowe . Ryby mega silne , niektóre wjazdy w przynętę na postoju odpalały mocno dokręcony hamulec i gięły moją okoniówkę zupełnie szczupakowo . Kilka grubasów nie wciętych a te , które dostały w twardą część pyska , trudne były do wypięcia . Ostatnia ryba , która wzięła z rozmachem godnym znacznie większej sztuki , była równie sponiewierana jak pierwsza ... Mniejszych rybek było stosunkowo niewiele . Miałem wrażenie , że trafiliśmy na końcówkę żerowania stada , które albo przestało brać . albo przeniosło się gdzie indziej . Szukaliśmy , ale bezskutecznie . Połowiłem tylko ja , co w sumie dziwne , ale dzięki temu Arturo uzupełnił arsenał o całkiem pokaźną ławicę skorupiaków . Ciekawostką była wypasiona łódź , która towarzyszyła nam praktycznie od pierwszych zdjęć robionych na pokładzie . Przepłynęli najpierw całkiem blisko , namierzając skanerem bocznym i później stali w odległości rzutu nawet nie łowiąc specjalnie . Dziwne ... Jakiś wypasiony , czerwonawy RF czy inny Semper z silnikiem dziobowym i Yamką na pawęży . Może ktoś od Nas ?Sprzętowo GOCXS-732UL-T ( czyli delikatnie dosyć ) , Vaniek 16' 2500S , Sunline Super PE 8 Braid 6lb., wolfram i gumki na 5 i 6 gramach . NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 2 Października 2018 przez bartsiedlce 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Dorzucę coś od siebie;))Troche spóźniony wpis(bo rybka z lipca) ale jakoś tak wyszło. New PB 45cm z Czorsztyna. Sprzęt iście okoniowy. Graphiteleader Finezze Nouvo 15 do 5gr, Luvias 2506, pletka Varivas 5lb z fluo na koncu. Przyneta Mansik predator 2. Zlowiony na okolo 7-8m. 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpaczek23 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 To juz w pakiecie dorzuce bardziej aktualne. Kolejno 32,37,32,32 z wtorku,czwartku i z wczoraja;))Sprzetowo w porównaniu do powyższego postu to Luvias zostal zastąpiony Stelka 2500S. Reszta bez zmian. Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Mazowieckie 34 . Największy z dzisiaj Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 17 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobiasz92 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 W końcu coś przyzwoitych rozmiarów [emoji3] Taptalkniete z Galaxy s8 35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 29 Września 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2018 Nie za duże, ale zawsze coś [emoji4] 35 i 33m Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi