Skocz do zawartości

Okonie 2018

pisarz

Rekomendowane odpowiedzi

Okoniowe podsumowanie grudnia wypadło u mnie nad wyraz słabo . W głównej mierze spowodowane było to absolutnym zafiksowaniem się na znacznie większych kolczastych kuzynach , na które polowałem w innej części zbiornika niż ta zdecydowanie ulubiona przez okonie właśnie . Poza tym krótki dzień i ograniczony czas wymuszały tym samym podjęcie decyzji co do wyboru celu łowów  :rolleyes: .

Pierwsza zdjęciowa ryba z początku miesiąca . Odwiedzam rewiry testowo , coby wiedzieć czy pasiaste towarzystwo nie ruszyło się czasem . Totalna pustka i studnia . Brak najmniejszych nawet kontaktów . W miejscu ostatniej szansy jedno dobre branie na zestaw typowo okoniowy i takąż przynętę : GOCXS-732UL-T , Vaniek 16' 2500S , Sunline Super PE 8 Braid 6lb i malutkie Tipsy w kolorze motorowym  ;) . Później nic nawet nie powąchało przynęty , więc popłynąłem gdzie indziej  :D .

1546617235dsc05530.jpg
1546617267dsc05531.jpg
1546617302dsc05532.jpg

Pierwsza połowa miesiąca . Piękny i słoneczny , choć z rana nieomal mroźny dzień . Pływam po głębokim w poszukiwaniu dużej ryby . Z samego koryta i najgłębszego lokalnie miejsca mam piękne branie w opadzie . Solidne łupnięcie zacięte w tempo , jednak nerwowy jegomość na końcu zestawu nie daje takiego oporu , jak się spodziewałem . Fajny rozbójnik po przejściach , z licznymi ubytkami na płetwach i łuskach świadczącymi o tym , że w rejonie grasuje rozmaite zębate towarzystwo  :) . Wziął bez ceregieli na 4" ES w elektrycznym dosyć , sandaczowym kolorze pakując gumę w paszczę po samą główkę . Ten okoń wyjęty na zestaw "ciężki": MXS72L od Dąbka , Vaniek 16' C3000 , Sunline 8 Braid 10lb . Ciekawostką tego dnia był wynik połowów . Cztery ryby czterech różnych , drapieżnych gatunków . W kolejności sandacz , sum , okoń i szczupak .

1546617953dsc05553.jpg

Druga połowa miesiąca . Znowu testowo odwiedzam typowo okoniowe miejscówki i tym razem łowię sobie bardzo skutecznie i z wielką satysfakcją , bo ryb jest sporo i odzywają się chętnie . Wprawdzie trzeba trochę pokombinować , żeby zaczęły wyjeżdżać z wody , ale koniec końców łowię je tak , jak lubię o tej porze roku : czeburaszka z pływającą gumką ( i to wcale nie małą ) na końcu . Ciężarek też dosyć solidny jak na zimną wodę , coby pozwalał rozedrgać zakotwiczoną na dnie gumą w momentach postoju . Grają jak zwykle Fish Arrow'y , do których dzielnie dołączyła testowo użyta Tanta . Ryby piękne , choć ciągle nie zdjęciowe . Od czasu do czasu czeszę wodę cięższym zestawem , na który wreszcie siada fajny grubasek . Przynętowo najmniejszy G'Bump w motorowym kolorze na pięciu gramach .

1546618519dsc05561.jpg

• Like 26

Krzysiek , nie było w tym ni krzty kokieterii  :D . Po prostu w stosunku do innych miesięcy  zdecydowanie mniej było ryb zdjęciowych , ale też biorąc pod uwagę ilość poświęconego okoniom czasu , to rzeczywiście nie wypadło to źle jak tak się zastanowić  ;)  :) .

• Like 2

• 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...

A kupiłem Mikado kamisori perch do 12 g i powiem ma taki zapas że 7g i kaitek 4 to pestka , rzut jak i podbicie.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

a dołem od ilu wystartuje ? 2gramy plus dwa cale kajtek da rade rzucić i zobaczyc opad ?

Miałem robić nowy wątek ? Źle coś zrobiłem ? szukam informacji to tutaj zapytam.

http://jerkbait.pl/topic/87226-okoni%C3%B3wka/page-21#entry2083120

http://jerkbait.pl/topic/127507-kij-okoniowy-250-300-pln/#entry2598532

http://jerkbait.pl/topic/51955-w%C4%99dki-mikado/page-25#entry1819783

http://jerkbait.pl/topic/34059-pstr%C4%85g-na-jigi/page-4#entry1831911

i jeszcze kilka innych.

Najpierw na stronie głównej forum wpisujesz w okienko hasło i masz spis wszystkich tematów z danym hasłem, w tym przypadku nazwą wędki. Potem po wejściu w dany temat jeszcze raz wpisujesz hasło w okienko i wyświetlają ci się wszystkie wypowiedzi w tym temacie zawierające wyszukiwaną frazę.

• Like 3