Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

W zależności od regionu i wielkości akwenu. Duże wody w centralnej i zachodniej Polsce mogły jeszcze nie stanąć. U mnie w kujpomie małe wody mają te 7-8 cm, ale też nie wszystkie. Lód typu czarna szyba, ryby spłoszone. Prognozy długoterminowe złe. Może być tak, że to pierwszy i ostatni lód nadający się do czegokolwiek innego niż patrzenie nań.

• Like 3

Ja byłem w sobotę i niedzielę na tym samym jeziorze :) lód 7-8cm , pierwszego dnia ok 30 okonków , ale tylko 4 patelniaki (wymiar 18) w niedzielę podobna ilość ale na patelnię tylko 1 , łowiłem głównie na blaszki , na 2-3m głębiej nie miałem brań , blaszki srebrne ,złote , ale najłowniejsza była mała ''malowanka''

• Like 2

Powiedzcie lepiej panowie jak z gruboscia lodu w Waszych okolicach :)

A kto to wie? w weekend było 7-8cm ale co dzień na minusie w wczoraj nawet -12 więc na pewno coś tam przyrosło , w nocy spadło ok 4cm śniegu jest -6 więc o lód u mnie nie mam obaw :) A oprócz ryzyka jarają nas także niespodzianki na wędce 30cm z żyłeczką 0,12 :wub:

• Like 11

Powiedzcie lepiej panowie jak z gruboscia lodu w Waszych okolicach :)

Rano sprawdzałem. U mnie póki co tylko 6cm, ale jest szansa,że po niedzieli będzie te 9-10. Hurrra ! :)

Dziś po południu wiślane klenie, ale żyłki do bałałajek najwyższy czas zamówić.

Edytowane przez tadekb
  • Like 2

Jak tu wszystkim dogodzić :D 

Sprzątanie wszystkich "niemerytorycznych" wpisów - krzyk, że zamach na świętą wolność słowa, że cenzura i zamordyzm. Że jerkbait "be".

Pozostawienie wpisów bez cenzury, swobodę wypowiedzi - zaraz lecą zgłoszenia, że śmieci nawiało do wątku, czas posprzątać, nieprawomyślnych pogonić, najlepiej z punkcikami na drogę. 

Nie zamierzam cenzurować wypowiedzi. Co pewien czas wątki są sprzątane, jednak nic nie zastąpi zdrowego rozsądku osoby piszącej - jeśli napisze głupoty, efekt jest taki, że sporo ludzi to przeczyta. I wystawi piszącemu świadectwo ;) Cały czas musimy pamiętać, że to jest internet, pojęcie anonimowości jest tylko częściowo prawdziwe, a co zostało upublicznione, tak łatwo nie znika. Miarkujcie wypowiedzi, przypomnijcie sobie nasze Zasady
http://jerkbait.pl/topic/62466-zasady-tworzenia-wpis%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/

oraz regulamin:

http://jerkbait.pl/topic/3698-regulamin-jerkbaitpl/

Wpisy zbyt daleko odbiegające od tytułu wątku pewnie z czasem znikną, ale nie od razu. By wszyscy chętni mogli się z nimi zapoznać. Przytaknąć lub popukać się w czoło. A czasem zobaczyć, za co przyznawane są autorom zbyt krewkich wpisów punkty B) 

• Like 1

"Sezon podlodowy" - czyli rozmowy o grubości lodu i bezpieczeństwie chyba jak najbardziej na miejcu?

Ciekawy jestem jak obecnie wygląda sytuacja na większych jeziorach mazurskich. Śnieg, wiatr... nie wróży to dobrze.

Na Warmii co drugie większe jezioro pływa... Maróz do połowy w lodzie (przy tym wietrze jutro będzie pływał cały...), Pluszne w każdej z części widać duże fragmenty bez lodu, Łańsk, Dadaj, Wulpiński prawie bez lodu.... jak ktoś chce jechać na Warmię lub Mazury to zostają małe bajora choć np na takie Brzeźno mimo że małe też nie wejdziesz bo z brzegu bagno nie zamarzło.... generalnie lód tam gdzie jest to max 10 cm i śniegu po kostki także grubszy szybko nie będzie.

Jak przez ostatnie dwa dni się fajnie pobawiłem.Lód na moim łowisku ma 15cm , nie jest zle. Dziś widziałem u kolegów piękne Okonie 35+ ,Coś tam nagrałem :P :P dla tych co nie mają możliwości podlodowych łowów.Jutro Będzie Link do filmu  w wątku " Filmy Wedkarskie" 

post-48456-0-67080200-1516315808_thumb.jpg

post-48456-0-38449700-1516315829_thumb.jpg

Edytowane przez szydlos
  • Like 6

U mnie dziś same maluchy :( po 30 przestałem liczyć ;)  mimo złej pogody śnieg czasem z deszczem zabawa byłą :P  wymiarowych może z 10. Łowiłem przy trzcinach na 2m jak zwykle w akcji moja ulubiona ''malowanka'' i poziomka w tygrysim kolorze.

Przypominam koledze o zasadach publikacji zdjęć na JB.PL: http://jerkbait.pl/topic/17989-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87-na-forum-jerkbaitpl/

Edytowane przez mario