Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Rybki złowione na balansowke 18 gram na 20 metrach głębokości

Okonie piękne, ale zastanawia mnie głębokość ...

Większy okoń ma problemy, gdy wyjmiemy go z wody poniżej 10m, ale dają jeszcze radę. Poniżej 15 metrów jest zazwyczaj kaplica. 

20 metrów ... hmmm

Ten był wyjęty z 15 i miał bardzo duże problemy żeby się zanurzyć. Nie chciałem szpilką go traktować, bo się na tym nie znam. Może mu się udało, a może wywaliło go z powrotem do powierzchni. 

Kilka innych sztuk w ogóle nie dało rady i poszło na patelnię. Na szczęście nie było wśród nich byków ...

post-46317-0-37226000-1516921245_thumb.jpg

• Like 2

Okonie piękne, ale zastanawia mnie głębokość ...

Większy okoń ma problemy, gdy wyjmiemy go z wody poniżej 10m, ale dają jeszcze radę. Poniżej 15 metrów jest zazwyczaj kaplica. 

20 metrów ... hmmm

Ten był wyjęty z 15 i miał bardzo duże problemy żeby się zanurzyć. Nie chciałem szpilką go traktować, bo się na tym nie znam. Może mu się udało, a może wywaliło go z powrotem do powierzchni. 

Kilka innych sztuk w ogóle nie dało rady i poszło na patelnię. Na szczęście nie było wśród nich byków ...

Kłucie wykonujesz nad płetwą piersiową, po skosie do góry. Innego wyjścia nie ma raczej - poza nielowieniem tak głęboko. Ja sparzyłem się ub. zimy w ten sposób.

Edytowane przez Maciej_K

Masz racje cześć okoni ma problemy z odpłynięciem.

Łowiąc tak głęboko te większe okonie staramy się bardzo powoli ciągnąć go do góry przeważnie się udaje.

Łowimy głęboko bo na płytszej wodzie ciężko z dużym okoniem tam gdzie łowimy. Na 20 metrach sieje tez się trafiają przy okoniach.

Macieju, kłucie to nie jedyna opcja.

Pod sandacze zrobilem sobie ciężarek na lince, który można zapiac za pysk i ściągnąć rybę do dna. Na koniec lekkie szarpniecie i uwalniamy zdobycz z wyrownanym ciśnieniem.

Podejrzalem u Amerykanów na YT ;)

Niestety nie miałem czegoś takiego w ostatni weekend.

Może to być kołowrotek Fabril albo pod inną nazwą jak mój Eagle Claw 5łożysk przełożenie 2:1 o niebo lepszy jak spinngowy na lód

Mój ściągnięty z USA 

Apropo tego typu kolowrotków,miałem Eagle claw i to jakis nawet drozszy model---taka szpula bordo z niby alu

Jak Koledzy piszą dobry pomysł na lód,ale.........

Po krótkim użytkowaniu na wiekszym mrozie,lub pod większą rybą zaczął "przepuszczać" hamulec...........potem posypał sie cały

Tak więc według mnie pomysł ok jakość do dupy,pewnie wszystkie te klony podobnie,bo wszystko china

Edytowane przez martek

Pod sandacze zrobilem sobie ciężarek na lince, który można zapiac za pysk i ściągnąć rybę do dna. Na koniec lekkie szarpniecie i uwalniamy zdobycz z wyrownanym ciśnieniem.

Daniel, ten sposób marnie się sprawdza.

Na zawodach, w których uczestniczyłem tego używali.

Sprowadzali tak na dno sandacze.

Ten, który miał wypłynąć i tak wypływał.

Oczywiście nie powiedziane, że nie zwiększa to przeżywalności ryb.

Faktem jest, że trzeba próbować wszelkich sposobów.

Niestety jest to problem, którego nie da się tak łatwo wyeliminować.

Apropo tego typu kolowrotków,miałem Eagle claw i to jakis nawet drozszy model---taka szpula bordo z niby alu

Jak Koledzy piszą dobry pomysł na lód,ale.........

Po krótkim użytkowaniu na wiekszym mrozie,lub pod większą rybą zaczął "przepuszczać" hamulec...........potem posypał sie cały

Tak więc według mnie pomysł ok jakość do dupy,pewnie wszystkie te klony podobnie,bo wszystko china

Ja użytkuję 3zimę i nie mam problemów :) z tym że ja kołowrotków używam tylko powyżej 10m albo gdy zmarznę w dłonie , a tak stosuję kołowrotek plastikowy , a rybki holuję rękami :) Eagle Claw mam jeszcze jednego w zapasie :)

Dziś u mnie na rybkach okoń drobny , nawet wielkości żywca , trafił się też szczupaczek 44cm

Na lodzie to bardzo kłopotliwe, bo przy dużej rybie trzeba solidnego ciężarka i solidnego otworu. Myślałem o tym , jak oglądałem produkcję spigota@ sandacza. na YT.

Dziś lód już nie ma się dobrze po tygodniowej wiośnie , brzegi odpuszczone lód kruchy jezioro miejscami płynie :(  nabrałem wody w buty zaraz przy brzegu , więc ochota na okonia minęła ;)  zresztą na jeziorze ni żywego ducha , więc co tak sam będę łowił :D

Tam gdzie łowiłem tydzień temu też by się dało wejść , ale byłem sam więc odpuściłem , ryby łowię dla przyjemności , jeszcze nie jedna zima przede mną :) chyba że przez ocieplenie klimatu już zim nie będzie ;)

• Like 1