Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy! Wybaczcie żale,ale muszę wylać trochę emocji-jak mówią,człowiek na błędach się uczy... 

Dziś sobota,do 14stej w robocie,spokojnie do 17 po robocie można powędkować. Umawiam się więc wczoraj z kumplem.Zaproponował,że jedziemy jego furą,bo szwagra ze sobą bierze.Nie ma problema myślę. 

Z pracy urwałem się nieco wcześniej-chłopaki już pod domem czekają.Wpadam tylko po graty i lecimy. Tydzień na wodzie nie byłem,więc micha zajarana! Miejscówka-bankówka,mimo później pory można coś fajnego trafić. Podniecony jestem,jakbym pierwszy raz na lód w tym roku wchodził... (Ale co on tak wolno jedzie! Golfikiem i paką tu cisnę)... Ale nic tam,gryzę się w język,w końcu to tylko kilka kilometrów. Dopadamy do tafli. Druga,piąta,ósma dziura,sam koluch.I to też jakiś anemiczny. Wiercę,szukam. Kumpel zdążył trzecią wywiercić i tnie ze szwagrem pogaduchy.(K..wa Luki! Szukaj gęściej,bo się ciemno zrobi w tym tempie),przemilczałem. Kilka dziur dalej trafiam miarowego oksa,taki sobie +- 30. No fajnie,myślę. Odwiercam kolejne dwie w bliskiej odległości.Pusto. Kumpel zmotywowany podbija do mnie-nic. Któryś raz powtarza tylko,że jest w ch... zimno i że za słabo się ubrał! To co Ty pierwszy raz na lodzie?! (weź się za robotę,a nie biadolisz),zostawiłem w duchu. Dłuższa chwila,pięknie zassana błystka,strzał na jaki czekałem! Grubas! Miara daje 36. Jest dobrze,kilka podbić błystki,jest mniejszy,ale też ładny. . . A kumplowi zimno! Oj jak mu zimno! ...

- Maniek,ja już nie daje rady,spieprzamy za chwilę.

Chyba żartujesz?! Odpowiadam poirytowany,bo czuję że kolega długo nie pociągnie,a dnia jeszcze sporo.

-Nieee,no przeje,,,wiało mnie strasznie,żebym nie zachorował.. 

K..wa! Luki! Nie wal w chu! Tak się nie robi!

(Może trochę mnie poniosło,ale czekasz człeku cały tydzień,to chciałbyś każdą sekundę cennego czasu spożytkować jak najlepiej)

Wiercimy,mija może 15 minut,wyjmuję trzy sztuki koło 25cm,a kumpel... A kumpel znów biadoli jak jest zimno,a jak wieje,a jak to się on za cienko ubrał!  

Jestem już sfrustrowany,bo czuję,że za chwilę na prawdę będzie zawijka...

Taa.... Ani sory,ani pocałuj mnie w dupę,świder pod pachę i -"Maniek lecim,już nie dam rady" 

Cóż było począć... Wylałem mu w cztery oczy,ze wkurwio,.y jestem na niego i w milczeniu wróciliśmy. 

Także mam nauczkę,że z żółtodziobem,a zwłaszcza jego autem na wodę się nie jedzie. I nie pojadę więcej... 

• Like 3

Nie szkoda Ci było kolegi.. ;) jescze chłopina się rozchoruje.. No ale tak bywa że w najlepszym momencie trza się zawijać... Jescze polapiesz zima się rozkręca na dobre

Tyle gdzie ja kurna podlodowke swoją mam.. Ktoś nie widział..? 

W sumie to szkoda... Tyle lat z krowami,a dalej cielak! 

• Like 3

Halo Halo nikt nie łowi? w końcu i ja mogie wejść świdrować :D a już myślałem że będzie kicha. Nie narzekam że mało brań, choć mało! nie narzekam że rybki małe, choć wielkością nie powalają! Cieszę się że w ogóle coś skubie ;) ale jeszcze kilka wypadów mnie czeka, więc myślę że coś zdjęciowego wpadnie, a jak nie, to i tak będzie za....cie :clappinghands: u mnie na bajorach ledwo 12cm, a na większych wodach po 17-20cm. co nie mało mnie zdziwiło :doh:

3-majcie się ciepło :)

Małe zamarzły wcześniej, potem odwilż, spadl śnieg i zrobiła sie piękna warstwa ochronna. A duże pływały i jak ścięło, to śniegi albo nie padał albo mało co.

Częste zjawisko.

Też jutro jadę na dziurkowanie lodu.

Pozdrawiam

Daniel

Ja idę też szukać swoich zeszłorocznych dziur. ;-)

Jutro Śniardwy, a jak sił starczy to niedziela Dadaj.

Ale ci zazdroszczę. Ja niestety mam dokumenty w Niemczech (zezwolenie wyrabiałem) i jeszcze do mnie nie wróciły. 

Zostają mi tylko wody prywatne, gdzie mogę bez karty wędkować.

Daj znać jak na Dadaju było proszę

• Like 1

Ja wczoraj polowilem duzo ale drobnej ryby a dzisiaj podobne miejsca i dupa...

Woda ze zbiornika na ktorym lowie jest spuszczana,widac i slychac mocne ruchy lodu i wydaje mi sie ze to ma jakis wplyw.Myslicie ze ryba przestala zerowac ze wzgledu na tą opuszczaną wodę?Jesli tak to moze przesunela sie w stronę zapory?

Gość buszmen

Ja dziś byłem na Łaśmiadach do południa można było się opalać :) po południu zimny wiatr :( multum drobnego okonia do zabrania takich 18-22cm tylko 19szt na dwóch :( Była też kontrola przez Strażników. Sporo wędkarzy , no i rodzin z dziećmi .

• Like 1

Ja dziś byłem na Łaśmiadach do południa można było się opalać :) po południu zimny wiatr :( multum drobnego okonia do zabrania takich 18-22cm tylko 19szt na dwóch :( Była też kontrola przez Strażników. Sporo wędkarzy , no i rodzin z dziećmi .

To w sumie ile zabraliście?

• Like 4

Gość buszmen

Śniardwy dziś dały mnóstwo drobnicy.

Na okazy trzeba innym razem spróbować jechać.

Fajnie się latało.

Rano minus 16 ale słonko i było fajnie, po południu wiatr dał się we znaki mimo że temperatura urosła do minus 10.cf79f2625dc99a49dc54be09754e158e.jpg

Czyli z rybami jak wszędzie na Mazurach :(

• Like 1

Gość buszmen

A nie masz może pomysłu, co się stało z rybami na Mazurach? Rybacy? Kormorany?

Pozdrawiam

Daniel

Pewnie tacy mięsiarze jak ja odpowiadają za stan Mazurskich jezior :rolleyes:  normalnie tonami wyciągamy  :o  dziś to samo jezioro 10 okoni - 3 moje i 7 brata na jakieś 7h łowienia  :mellow: 

• Like 3

Daj znać jak na Dadaju było proszę

Drobnica, ale grubsza niż na Śniardwach.

Wszyscy śmigali i szukali, gdzie nigdzie czasami puknął komuś jakiś dwudziestak,  było widać że była duża migracja wędkarzy między miejscówkami.

Czyli nie tylko nam brakowało szczęścia. W piątek były lepsze brania, trafiały się 30+ w okolicach Starego Dadaju to pewne informacje.

Z nie pewnych, zasłyszanych Pod Dębem, że ktoś tam ładnie trafił w okazy 40+ i 50+. Jestem w stanie uwierzyć po tym co widziałem w czerwcu jak żerowały na ławicy uklei, że tam takie "ptysie" są.

Ale pogoda to bajka  :D

• Like 1

Pewnie tacy mięsiarze jak ja odpowiadają za stan Mazurskich jezior :rolleyes:  normalnie tonami wyciągamy  :o  dziś to samo jezioro 10 okoni - 3 moje i 7 brata na jakieś 7h łowienia  :mellow:

Hmmm. Stu wędkarzy tylko po 10 ryb dziennie to będzie jakieś 1000 szt okonia w rozmiarze 20 cm dziennie, który nie urośnie.

Może nie tonami, ale tysiącami sztuk w Polsce - to możliwe. 

Więcej z tobą nie dyskutuję - widziałem zdjęcia jakie wrzucałeś do wątku o kajakach - szczupaki wciśnięte pod gumkę do trzymania bodonu itd...

• Like 1

Gość buszmen

Hmmm. Stu wędkarzy tylko po 10 ryb dziennie to będzie jakieś 1000 szt okonia w rozmiarze 20 cm dziennie, który nie urośnie.

Więcej z tobą nie dyskutuję - widziałem zdjęcia jakie wrzucałeś do wątku o kajakach - szczupaki wciśnięte pod gumkę do trzymania bodonu itd...

100wędkarzy dziennie :o w życiu tylu nie widziałem na jeziorze czy rzece. Taki   kormoran podobno zjada 800g ryb dziennie a na Warmii i Mazurach podobno jest ich 5,2tys ale to i tak pewnie mniej jak wędkarzy :rolleyes:  A ile Panowie od siatek wyciągają w sezonie ktoś wie? są jakieś rejestry połowów? A co do szczupaków z mojej rzeki to ja je łowię ale nie zabieram , ten pod gumką to taki wariat , trzeba było go do foci w ''kaftan'' ubrać żeby się nie poobijał , gumka luźna jest .

Więcej z tobą nie dyskutuję - widziałem zdjęcia jakie wrzucałeś do wątku o kajakach - szczupaki wciśnięte pod gumkę do trzymania bodonu itd...dokładnie dobrze prawisz   Daniel  , paluszki rybne jak widać  w cenie a potem płacz ze niema ryb, żałosne.19 to mało jak by 190 to by za paliwo się zwróciło chociaż .