Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

100wędkarzy dziennie :o w życiu tylu nie widziałem na jeziorze czy rzece. Taki   kormoran podobno zjada 800g ryb dziennie a na Warmii i Mazurach podobno jest ich 5,2tys ale to i tak pewnie mniej jak wędkarzy :rolleyes:  A ile Panowie od siatek wyciągają w sezonie ktoś wie? są jakieś rejestry połowów? A co do szczupaków z mojej rzeki to ja je łowię ale nie zabieram , ten pod gumką to taki wariat , trzeba było go do foci w ''kaftan'' ubrać żeby się nie poobijał , gumka luźna jest .

To mało jeszcze widziałeś .

Któregoś roku zimą była super mgła na Niegocinie światła samochodu było widać do 20m.

Po podniesieniu się mgły naliczyłem 50 os w okolicy 100m ode mnie

Edytowane przez nurek28

Serię osobistych wycieczek uważam za wyczerpaną. 

Chyba, ze ktoś koniecznie potrzebuje złapać punkciki.

Pozostałych forumowiczów, czyli takich, którzy mają coś wartościowego do dodania, zapraszam do kontynuacji tematu wątku. Jeszcze raz przypominam, jest to "Sezon podlodowy 2017/18, a nie paluszki rybne czy co kto kiedyś widział, lub mu się zdawało. Wracamy do meritum.

Hmmm. Stu wędkarzy tylko po 10 ryb dziennie to będzie jakieś 1000 szt okonia w rozmiarze 20 cm dziennie, który nie urośnie.

Może nie tonami, ale tysiącami sztuk w Polsce - to możliwe. 

Więcej z tobą nie dyskutuję - widziałem zdjęcia jakie wrzucałeś do wątku o kajakach - szczupaki wciśnięte pod gumkę do trzymania bodonu itd...

Najlepiej siedzieć w Wawie i robić domysły jak jest.

Pomieszkasz tu cały rok poobserwujesz co się dzieje na jeziorach, to może zmienisz zdanie...

Stąpasz nomen omen po cienkim lodzie. Prosiłem bez osobistych wycieczek. 

Edytowane przez woblery z Bielska

Najlepiej siedzieć w Wawie i robić domysły jak jest.

Pomieszkasz tu cały rok poobserwujesz co się dzieje na jeziorach, to może zmienisz zdanie...

No pewnie masz rację... Co ja mogę wiedzieć o mieszkaniu i wędkowaniu na Warmii i Mazurach...

Pietruk albo Golenia - jaka jest grubość pokrywy lodowej na Dadaju? Tak mniej więcej.

Wszędzie można bezpiecznie łazić?

• Like 1

No pewnie masz rację... Co ja mogę wiedzieć o mieszkaniu i wędkowaniu na Warmii i Mazurach...

Pietruk albo Golenia - jaka jest grubość pokrywy lodowej na Dadaju? Tak mniej więcej.

Wszędzie można bezpiecznie łazić?

Między 25 a 30 cm. Cały akwen jest "bezpieczny". Celowo w cudzysłowu bo wiadomo że to jednak lód i stan na 04.03.2018.

Edytowane przez Pietruk
  • Like 2

100wędkarzy dziennie :o w życiu tylu nie widziałem na jeziorze czy rzece.

Wczoraj podczas 4 godzinnej kontroli na Dadaju na wysokości Kojtryny-Słoneczny Brzeg skontrolowano 72 osoby... a gdzie reszta jeziora  :) 3 osoby bez licencji dostało mandaty,

Lód do 30cm

• Like 3

Spokojnie panowie, jeżeli deszcz nie przyjdzie w tym ociepleniu, to skorupa jeszcze przez dłuższy czas będzie chodliwa. Zwłaszcza na Warmii i Mazurach. W zasadzie teraz czas na poważniejsze ryby. Oczywiście przy zachowaniu podwyższonego reżimu bezpieczeństwa.

• Like 1

U mnie jak lód zrobił się dosyć bezpieczny, to aura za oknem każe się już z nim żegnać idą deszcze i będzie lipa :( kila dni spędzonych na świdrowaniu nie powaliło ilością :rolleyes: widać na echo że są, podchodzą dają buziaka mormie i płyną w siną dal ;) może rekordów nie było, ale i tak jest zaje..ście że w ogóle było :clappinghands: tak więc tyle w temacie z mojej strony i pomału czekam na kolejny sezon :rockon: 

Pozdrawiam :good: 

Gość buszmen

Panowie jutro już weekend ktoś coś planuje? jakie warunki lodowe u Was są? Ja jutro się wybieram lód ostatnio 30+ więc raczej ''bezpieczny'' Mazurscy Ratownicy jednak już straszą w mediach :rolleyes: