Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam informację z Rosji, z przed nastu już chyba lat, jak to od brzegu oderwała się kra, unosząc półtorej setki wędkarzy. Do ich ratowania wysłano śmigłowiec. Gdy wylądował na krze, wędkarze pobili się między sobą. Nie o to, kto pierwszy odleci, ale kto pozostanie jeszcze na lodzie, bo napłynęli na fajne miejsce i ryba zaczęła brać :lol:  :lol:  :lol:

• Like 3

Te sytuacje o ktorych piszecie to troche baśniami zajeżdzają ale ok...na jeziorsku byla jakis czas temu sytuacja gdzie kilkanascie osob zostalo oderwanyvh od brzegu w czasie ucieczki i jakis czas dryfowali.Po jakims czasie zblizyli sie do brzegu i decyzja jedyna możliwa-rozbierac sie i do wody a sprzęt nad glowe i pędem do brzegu.Byli wsrod nich moi znajomi wiec info z pierwszej ręki.

Dodac do tego można sytuacje ktore widzialem- wchodzenie na dlugich deskach na lod (kilka centymetrow)na kolanach...szkoda gadac jak ludzie ryzykują dla ryb.

• Like 1

Dlatego dałem emotkę: '' ;) '' a że ryzykują - takie hobby , to tak jak u mnie jeziora skute lodem ,na rzece nic nie ma ,więc albo zaryzykuję jutro :D  albo będę siedział przed kompem :(  Zawsze w radio , tv- jest nagonka na wędkarzy jak odwilż żeby nie wchodzić itd. czemu nie podadzą statystyk ilu utopiło się w sezonie letnim? A kolega wczoraj łowił :) przeżył- teraz za oknem -5*C więc weekend na lodzie  :wub:

Edytowane przez buszmen

Nie tylko sąsiedzi, kilkanaście lat temu Kanadyjczycy ok. pięć tyś. ludzi oderwało  się na krze. Ze względu na zbliżającą się noc musieli ściągnąć

wojsko. Z helikopterów zrzucili namioty, kucharzy, medyków, gromadę wojska aby przetrwać do rana. Rano 2 okręty zepchnęły krę do brzegu i dopiero

wojsko ewakuowało ludzi.

pozdrawiam byniek

• Like 2

Przy zapowiadanym wietrze to raczej komfortowe łowienie nie będzie

Ja dlatego już sezon zamknąłem.

Połamania życzę.

Aby nie lodu :) za oknem -9*C i piździ może być nieciekawie - ciepło się ubieram i jadę :)

Aby nie lodu :) za oknem -9*C i piździ może być nieciekawie - ciepło się ubieram i jadę :)

Kolego informuj jak wyniki. Mnie choróbsko położyło,weekend mam przeleżany. Pocieszam się,że dzień już na tyle długi,że w tygodniu po robocie,jeszcze ze dwie godzinki powalczę z tafli.  

Byłem tradycyjnie na Łaśmiadach , jeżdżę tam od początku sezonu ,a więc lód sprawdzony :) prze piździło mnie na maxa :) ale było też słonko po południu -6*C , co dziwne najbardziej napalony zawsze brat o 13 chciał już do domu  :o  Co do rybek , to ja nie narzekałem ,  tradycyjnie łowiłem na blaszkę na 12m trafiłem jedną dziurę z której wyjąłem ok 30 okoni , może ze 2 nie wymiarowe? reszta nie duża 18-22cm były też piętnastaki , piszę ok. 30 bo od razu wypuszczałem więc mogę się mylić  ;)  w sumie ile przez 5h  to nie wiem  :blink:  Lód po szpilkowany ale nadal twardy , 15cm ale to akurat tam gdzie dziś łowiłem , raz tam już falowało , w innej części jeziora ma 25+ , ślisko szczególnie na nierównościach wyrzeźbionych przez wiatr    .

• Like 4

U mnie co dzień dziadki łowią z lodu , zazdraszczam jak jadę do pracy :blink:  ale dożyłem weekendu więc i ja jutro wyruszam :D  co najwyżej będę w radio i telewizji  ;)

Ja tam wolę radio..., bo w telewizji źle wyglądam hehehe

Jutro też uderzam, chyba ostatni raz... ;)

• Like 1