Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

post-48456-0-74951700-1543595988_thumb.jpgU mnie dziś lód miał 6.8cm jest aktualnie -8 w nocy ma być do -11 pewnie przybierze do 9-10cm i mozna w miarę bezpiecznie gdzieś spróbować połowić w niedzielę,poniedziałek.Dziś już po 32h jeziorku widziałem jak gość latał .....sam  :rolleyes:. Ja zaczynam jak jest min.8-10cm pierwszego czarnego lodu.

• Like 2

Bez urazy Panowie , ale powiedzcie po co ? ;)

Bo lubią?

Bardzo proszę - i piszę to nie jako moderator, ale przedstawiam swoje prywatne stanowisko - bardzo proszę, by dorosłych ludzi traktować jak dorosłych ludzi. Jeśli mają ochotę pójść na ryby, kupić samochód, czy może się zabić - to jest to wyłącznie ich sprawa. Są dorośli, wolni w swoich wyborach, sami też tych wyborów ponoszą konsekwencje. Dlatego też żaden dorosły nie musi się tłumaczyć, po co to zrobił.

BO TAK CHCIAŁ. Bo wolni ludzie tak robią. Dopóki nie narusza to Twojej wolności, nie powinno Ci przyjść do głowy takie pytanie. Zastanów się proszę nad tym, co napisałem.

• Like 15

@grzegorczych ja nie wchodze na lód mający 4-5cm jak to robią niektórzy, dla mnie min. to 9cm  które wiem że jest już w miarę bezpiecznym i nie słyszałem aby pod kimś się załamał 10cm pierwszy "czarny" lód. Wiem że niektórzy nie wchodzą nawet na 15cm ale to ich wola i tyle  ;)  10cm to bezpieczna granica

Łowienie z pod lodu jest jak magnes, który przyciąga bezmierną siłą, gdy tylko się pojawia lód ;) i wszelkie prośby i groźby nie wielkie mają znaczenie jak się połknie zamarzniętego bakcyla. Każdy ma swoją granice wytrzymałości, zanim zdecyduje się na ten pierwszy krok ku "lodowej nirwanie" :wub:  lecz przy tej gorączce nie traćmy głowy i zdrowego rozsądku, co by pierwsze wejście nie było ostatnim :o 

• Like 3

Bo lubią?

Bardzo proszę - i piszę to nie jako moderator, ale przedstawiam swoje prywatne stanowisko - bardzo proszę, by dorosłych ludzi traktować jak dorosłych ludzi. Jeśli mają ochotę pójść na ryby, kupić samochód, czy może się zabić - to jest to wyłącznie ich sprawa. Są dorośli, wolni w swoich wyborach, sami też tych wyborów ponoszą konsekwencje. Dlatego też żaden dorosły nie musi się tłumaczyć, po co to zrobił.

BO TAK CHCIAŁ. Bo wolni ludzie tak robią. Dopóki nie narusza to Twojej wolności, nie powinno Ci przyjść do głowy takie pytanie. Zastanów się proszę nad tym, co napisałem.

Janusz , z całym szacunkiem. 

Dopóki nie narusza to Twojej wolności , nie Mów mi proszę, co może mi przyjść do głowy a co nie.

Wystarczyło napisać -bo lubią  , sam też lubię .

• Like 4

Bez urazy Panowie , ale powiedzcie po co ? ;)

Przepraszam , ale po co zadajesz pytanie jesli odpowiedz na nie jest oczywista i  nie wierze ze nie znasz na nie odpowiedzi To tak jak bys zapytał po co alpiniści sie wspinaja ,czy rajdowcy  ścigają .

Jak Panowie byl ktoś gdzieś ,połowił coś  ? Ja ruszę chyba w pn  muszę  jeszcze zakupić i wymienic żyłki .u mnie juz 3 nocka -10 wiec myślę ze bedzie można wejść. 

a tak  na marginesie  jakich  żyłeczek używacie do mormychy  ,i czy używa ktoś z was plecionki do blaszki  

Edytowane przez Viking

Mormyszka do mięsa- od 0,07 w górę, firmy sprawdzone - gamakatsu, dragon hm..., fiume, shimano. Przy cienkich żyłkach żywotność jest słaba, nie ma sensu przepłacać.

Plecionka to trudny temat na mrozie, poza tym kołowrotek z dobrym hamulcem i miękki kij- pod takimi warunkami można ryzykować.

Przepraszam , ale po co zadajesz pytanie jesli odpowiedz na nie jest oczywista i  nie wierze ze nie znasz na nie odpowiedzi To tak jak bys zapytał po co alpiniści sie wspinaja ,czy rajdowcy  ścigają .

Jak Panowie byl ktoś gdzieś ,połowił coś  ? Ja ruszę chyba w pn  muszę  jeszcze zakupić i wymienic żyłki .u mnie juz 3 nocka -10 wiec myślę ze bedzie można wejść. 

a tak  na marginesie  jakich  żyłeczek używacie do mormychy  ,i czy używa ktoś z was plecionki do blaszki  

Próbowałem z nanofilem pod blaszkę. Mróz nie robił na nim specjalnie wrażenia,był jednak zbyt kłopotliwy w utrzymaniu. Platał się przy mikro agrafce niemiłosiernie,a przewiązanie go ...sama radość ;) Od jakiegoś czasu używam taniej,mocnej żyłki 0,16. Aczkolwiek...mój dobry kumpel łowi leszcze mormyszkami z plecionką :) Można?Można ;) 

Sezon podlodowy uważam za otwarty .... 

Dzisiaj zaliczyłem pierwszy wypad na okonie z lodu .... z pozytywnym wynikiem ;) Łowiskiem było niewielkie starorzecze także grubość pokrywy lodowej po ostatnich mrozach wynosiła 10 cm co już jest bezpieczną wartością. Testowałem nową wykałaczkę okoniową , którą ostatnio sobie zrobiłem i zdała egzamin na 5. Pomimo spadku ciśnienia udało się wydłubać kilka okoni .... ale najważniejsze ,że zaliczyłem ,,pierwszy lód" .... 

post-60719-0-17574900-1543701448_thumb.jpg

Długość : 70 cm 

Edytowane przez DAMIR
  • Like 8