Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Jak narazie (3 wypady ze szczytówką od feedera,jutro kolejny ale już z wędką i multikiem podlodowym) 2 szczupaki 1-30cm i 1-55cm, jeden chyba szczupak zerwany oraz pstrąg lub golec zwyczajny (röding) odhaczony pod lodem przy dziurze. Do tego z 5okoni w tym jeden 30cm i jeden 20cm, reszta około 10-15cm

• Like 1

Jaką średnice świdra masz? Ja kupiłem 130mm i teraz się zastanawiam czy to da radę :D

Średnica świdra 130 mm, to już spora średnica. Kilogramowe okonie bez problemu przechodzą. Największa rybę jaka wyjąłem przez taka średnice, był 2,5 kg leszcz. Podebranie takiej dużej ryby wymaga jednak zakasania rękawa, wsadzenia ręki do przerębla i uchwycenie ryby dłonią. Jeszcze jeden plus, to ryba się nie zepnie w czasie holu w momencie dotknięcia lodu w okolicy przerębla. Rękę wycieramy do sucha i lowimy dalej...

Swider kolegi prawdopodobnie 130mm wszedl prawie na styk jesli myslisz lowic wieksze ryby to albo wiekszy swider albo 2 dziury obok siebie ale to chyba nielegalne .

Mieszkam w Szwecji i chyba nie ma tutaj tego typu zasad, ale się upewnie
  • Like 1

Tez mam ten mlynek do blaszki jedyny minus ze na glebszej wodzie nie da sie swobodnie opuscic przynety tylko trzeba wysnuwac zylke reka .

Jaxon chyba wypuscil tez cos podobnego na ten sezon

Zgadzam się,akurat łowię na dość płytkich łowiskach i dość lekko także w zestawieniu z kijkiem jak najbardziej mi odpowiada
  • Like 1

Pierwszy podlodowy weekend w tym sezonie zakończyłem rewelacyjnie. Pobiłem dwa razy życiówkę w okoniu (35 cm i 37 cm) do tego sześć okoni 30 + i kilkanaście mniejszych. Było pięknie, więcej napiszę w wątku okoniowym jak trochę odpocznę. Koledzy z którymi byłem też pięknie połowili, największe okonie wyjazdu to 45 i 44 cm  :D

• Like 6

post-63646-0-85769900-1548707185_thumb.jpgUrlopu ciąg dalszy. Fajnie,bo okonie aktywne :) Dziś największy 30+,kilka jemu podobnych i masa nieco mniejszych. Kolejny dzień połowiłem,a radość tym większa,że na wodzie prawie żywej duszy nie ma i dość szybko zlokalizowałem ryby. Nie podglądany przez nikogo dobre 8 godzin na wodzie spędziłem :)post-63646-0-74465800-1548706226_thumb.jpg 

Edytowane przez Maniutoo
  • Like 12

Część. Panowie podrzucicie jakiś kijek do blaszki bez kiwoka. Najlepiej 2, max 3 duże przelotki . Z miękką i czuła szczytowka. Najchętniej coś budżetowego.

Pozdrawiam

Obejrzyj na Yt film Smółka o łowieniu z lodu ,może o taki Ci chodzi ;) 

• Like 1