jacob1993 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 Wierci lepiej niz myslalem ale tam maja cienki lodzik .z takim 20-25cm mysle ze moze byc juz wiekszy problem.Wysle moze ktos linka gdzie dosytepne sa w polsce te wiertla ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prime Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) 1:40 tu masz jak wierci. Moim zdaniem tylko dla okrutnie leniwych...Jak łowisz aktywnie na tzw.latanego i wiercisz 100- dziur to jak najbardziej ten patent sie sprawdzi Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Viking Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Jak łowisz aktywnie na tzw.latanego i wiercisz 100- dziur to jak najbardziej ten patent sie sprawdzi Ale to jest większe, mniej poręczne i przede wszystkim cięższe. Do mobilnego łowienia- mocno średnie. Sanki nie są wskazane jak jest goły lód- strasznie hałasują. Ja poszedłem w drugą stronę- ultra lekki świder+ bardzo dobre noże, a w zasadzie głowica. Może gdyby lód był 30+, to jak najbardziej, ale u mnie lokalnie dawno takiego nie widziałem. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
generał bryg Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam czy może ktos juz w tym roku wedkował na Ludźmierzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Wątek podlodowy jest jeden, bez sezonów. Tam pytaj. Ten moderator pewnie zaraz wytnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam czy może ktos juz w tym roku wedkował na Ludźmierzu ? Polaczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Oby nie okazało się że wątek podlodowy zakończy się bez lodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Źle jest, pewnie doczekamy czasów, gdzie wyprawa na lód- daaleko na północ/wschód będzie równym wydarzeniem co wyjazd na tajmienie czy łososie na północy. Na rosyjskim yt mało filmów- a to najlepiej pokazuje stan zimy. Może koniec stycznia, bo póki co prognozy nie wskazują na ochłodzenie. Woda w większych zbiornikach ciepła, zanim zamarznie to pseudo-zima może się skończyć. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Na Warmii i Mazurach dużo nie brakuje do zamarznięcia. Po każdym przymrozku małe jeziora całe stoją. Nawet Pluszne złapało. Potrzeba tydzień mrozu po kilka stopni w dzień i w nocy bez śniegu i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Tydzień mrozu po kilka stopni w dzień i w nocy bez śniegu, go tak nie wiele i aż tak wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Nie którym za chodzenie po lodzie w tą zimę, groził mandat.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Czas leci ... zaraz wiosna przyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 No właśnie - nie ma co tracić czasu.Dlatego ja w niedzielę jadę na zawody podlodowe.Juppii!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 U mnie w RAPR okręgu bydgoskiego jest zapis o łowieniu z bezpiecznego lodu.Pytałem się ile to- 10cm. Takiego lodu na większości moich jezior nie było ub. zimy, obecnej raczej nie będzie pokrywy w ogole, może małe plytkie grajdoły staną, choć póki co się nie zanosi. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 16 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2020 Też łowię w okręgu bydgoskim, i zeszłej zimy na jeziorach których łowię (pow.nakielski) lód miał średnio 15cm, były miejsca z 10 jak i z 20 cm . Lecz bezpieczny lód był maksymalnie 2 tyg. W tym sezonie liczę choć na tydzień lodu, były już jeziora kilka razy całe ścięte ale zaraz przychodziło ocieplenie i ot co, jak tak dalej pójdzie sprzęt podlodowy będzie trzeba sprzedać albo wstawić w ramkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz90 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 (edytowane) Miałem w tym roku powędkować podlodowo na Czorsztynie , kompletowałem sprzęt od jesieni a teraz nawet centymetra lodu nie ma I chyba nie będzie... Edytowane 17 Stycznia 2020 przez Łukasz90 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 17 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2020 Też łowię w okręgu bydgoskim, i zeszłej zimy na jeziorach których łowię (pow.nakielski) lód miał średnio 15cm, były miejsca z 10 jak i z 20 cm . Lecz bezpieczny lód był maksymalnie 2 tyg. W tym sezonie liczę choć na tydzień lodu, były już jeziora kilka razy całe ścięte ale zaraz przychodziło ocieplenie i ot co, jak tak dalej pójdzie sprzęt podlodowy będzie trzeba sprzedać albo wstawić w ramkę... U mnie duże wody przez większość zimy nie zamarzły bezpiecznie- w najgłębszych częściach. Tam było 6cm max, a na to robię się już za stary. Płytsze części tych wód były jak najbardziej bezpieczne. No ale w tym roku to nie połowimy raczej. W ogóle zmiany pogodowe wskazują, że nie ma co inwestować mocno w tę część wędkarskiego światka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos89 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Witam wszystkich sezon podlodowy u mnie uważam za otwarty 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 20 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2020 Witam wszystkich sezon podlodowy u mnie uważam za otwartyGratulacje. Gdzie tak lodu obrodziło? Wyrób krajowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 (edytowane) No i sezon podlodowy w końcu udało się rozpocząć! Dzięki ekipie z Koła PZW Podhale z Nowego Targu.W minioną niedzielę zorganizowali zawody podlodowe. Łowiskiem były żwirownie we Frydmanie. Widać, że wiara jest wygłodniała podlodowych łowów, bo lista startowa ograniczona do 60 miejsc bardzo szybko zapełniła się zawodnikami z różnych rejonów Polski. Lód wystarczający – ok17cm. Pogoda lux – lekka odwilż i prawie bezwietrznie. Łowiliśmy dwie tury na dwóch różnych zbiornikach. Pierwsza tura to ogólna cienizna - łowiliśmy głównie malutkie płotki. Ale sektory równe – mniej więcej równa cienizna na obu. W przerwie ciepły posiłek, kawa, herbata. Druga tura była o wiele lepsza. Znów równe sektory. Na obu można było połowić. Głównie trochę większa niż w pierwszej turze płotka (13-18cm). Trochę okonia. Atmosfera bardzo fajna, luźna. Po zawodach drugi ciepły posiłek i gorące napoje. Wielkie dzięki organizatorowi za zorganizowanie fajnych zawodów. Podziękowanie dla Ani i Marty. Dzięki nim mogliśmy się sprawnie i smacznie posilić. Nie obyło się co prawda bez małej wtopy z podliczaniem wyników, ale czasem tak bywa w polowych warunkach i presji czasu. Najważniejsze, że organizator wziął to na klatę i jak obiecał tak wyniki dokładnie sprawdził i jest sprostowanie. Choć i tak nikt ze startujących nie miał żalu. Taki urok zawodów towarzyskich – nie ma niewiadomo jakich nagród i ciśnienia i o to chodzi. Ostatecznie udało mi się zająć 8 miejsce, co w startującym gronie jak najbardziej mnie zadowala. Relacja na FB Koła PZW nr.17 Podchale Nowy Targ. Da tych co nie mają FB kilka migawek z zawodów. Fotki udostępnione przez organizatora na FB.Jeszcze paz dzięki i pozdrawiam.P.S. Piszę się na dogrywkę Edytowane 21 Stycznia 2020 przez tadekb 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtunio Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Ale zazdrocha na północy nie zanosi się na lód ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Nie wiem, czy tych danych osobowych to jednak nie schować...Gratuluję wyniku, zazdroszczę twardej wody.... Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 21 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2020 Co do danych itp. to organizator w informacji o zawodach odniósł się do RODO. Uczestnicy decydując się na udział w zawodach wyrażali tym samym zgodę na publikację danych i wizerunku do celów m.in. relacji z zawodów. Nie popadajmy w paranoję. Moim zdaniem jak najbardziej to wystarczy. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tadekb Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Mało o lodzie się pisze. Dla stęsknionych lodu kilka migawek z wczorajszego jednodniowego odwyku od Wisły. Wraz z kolegą Kamilem wybraliśmy sią po raz drugi w tym roku na zawody podlodowe, organizowane przez nowotarskie Koło PZW. Pogoda z początku nas nie rozpieszczała – trochę nam dolało. Jednak z każdą godziną było coraz lepiej. Drugą turą zakończyliśmy nawet piękną tęczą. A ryby? Generalnie całkiem nieźle. Choć mój urobek po dwóch godzinach pierwszej tury wyglądał tak: Rybki od 3,5 do 5cm. Na szczęście w ostatnie pół godziny trochę się odbiłem, łowiąc kilkanaście większych ryb (płocie i okonie). Szału nie było. Druga tura zapowiadała się lepiej. Dość szybko znalazłem ryby i coś tam łowiłem. Wydawało mi się, że w drugiej turze będzie dużo lepiej niż w pierwszej. Z około 4kg ryby widziałem się gdzieś może 4-5 w sektorze. Okazało się, że z wynikiem 4,140kg byłem w sektorze…. 11-sty. Gostek zamknął sektor z wynikiem 9,700kg. Ja pier…ę. W 2,5 godziny. Wcale nie na dużej rybie, tylko na takiej sobie płotce. Ostatecznie zaplątałem sią gdzieś hen daleko w połowie stawki. Za to kumpel z wyjazdu dzięki jedynce i piątce sektorowej wskoczył na trzecie miejsce podium. Jeszcze się na lód wyskoczy. Zawody też fajne, ale następnym razem wyskoczy się już prywatnie, w spokoju, poszukać czegoś większego. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 Oj chyba trzeba się szykować na lodzik. Wiatr słaby, mrozik całkiem całkiem, powinno się zrobić bezpiecznie na lodzie na Warmii i Mazurach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi