Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobrze że będzie chwilowa odwilż, nawet jakby wtedy pokropił deszcz to będzie ok, bo śnieg z lodu się rozpuści i przymarźnie. Ja już jagódki podszykowałem i uporządkowałem siedzisko z osprzętem.

attachicon.gif IMG_20210114_140756.jpg

Ciekawy film :)

W kwestii przynęt. Na balansówkach masz 1 haczyk za dużo :)

• Like 2

Pawel bardzo Mi sie Podobaja Twoje filmy.

Jeszcze bardziej podelka.

Wojtek. B rozwin prosze temat dla czego jeden za dozo?

"3. Amatorski połów ryb wędką pod lodem uprawia się za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką zakończoną:

1) jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm,

2) sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm."

Pytanie z drugiej strony, na ile przepisy są aktualne i czy ktoś w ogóle rewiduje ten zapis :)

Paweł, czy zawsze hol ryby odbywa się u Ciebie rękami?

• Like 1

Cos Mnie tknelo ze o regulamin chodzi.

Szczeze mowiac myslalem ze rozwiniesz temat ze okon zawsze od glowy atakuje itd.

W Szwecji wolna amerykanka a gajdowie czesto lowia na zestawy. Balansowka na dole a nad nia 5 drop-szotow.Oczywiscie wszystko klasycznie, rzot, opad, pobicie, branie - - - - 3,5 okoni na chakach. To tak na marginesie regulaminu na polnocy.

Edytowane przez TERMOS
  • Like 2

Wojtek jest i piewsza ofiara Dziś chlopak w moich rodzinnych stronach się utopił. Może nie łowił, ale robił dziurę na stawie i lód się załamał.

Oczywiście nie będę ryzykował. Dzwoniłem do źródła i łowienie przekładam na niedzielę. 

Ja się na lód nie wybieram, ale jak ma to komuś pomóc, to okolice Lublina, mały stawik ok 4 ary i ok 1m głębokości, lód niecałe 4 cm, "śnieżny". Dopiero bliżej spodu zaczyna robić się "szkło". Zdecydowanie niebezpieczny! Fotka z przed pięciu minut.

20210116-100942.jpg

Pozdrawiam. Bartek.

• Like 2

Kup oryginalny noz do pierzchni z tonara (sa dwa rodzaje). Wez rurke calowa wloz w imadlo i zgniec zostawiajac szczeline zeby noz byl w srodku. Nawierc pod wymiar noza i skrec. Od gory rurka zostaje otwarta wiec mozna oprawic drewniany trzonek zeby do rurki nie przymarzaly rekawiczki.

Pilne potrzebuje ispiracji by wykonac pierzchnie ,moja zaginela po przeprowadzce aa to dopiero teraz odkrylem .Co polecicie ,jakiś resor , prent ?jak zaostrzyć

Pilne potrzebuje ispiracji by wykonac pierzchnie ,moja zaginela po przeprowadzce aa to dopiero teraz odkrylem .Co polecicie ,jakiś resor , prent ?jak zaostrzyć

Kup oryginalny noz do pierzchni z tonara (sa dwa rodzaje). Wez rurke calowa wloz w imadlo i zgniec zostawiajac szczeline zeby noz byl w srodku. Nawierc pod wymiar noza i skrec. Od gory rurka zostaje otwarta wiec mozna oprawic drewniany trzonek zeby do rurki nie przymarzaly rekawiczki.

• Like 2

U mnie pojawiła się nowa konstrukcja wg projektu mojego taty :) Wykonana ze stali i ocynkowana. Końcówka pierzchni zahartowana. Do tego solidny bukowy trzonek zakończony pętlą z linki. Waga całości ok. 2,20kg :) Powinna się sprawdzić, ale dopiero jutro testy :)c1229f21e80ad0846d83b0f9f39924e7.jpgfa6a0532f6c1ad47108fe31ef22573fe.jpg

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Wojtek B.
  • Like 1

U mnie pojawiła się nowa konstrukcja wg projektu mojego taty :) Wykonana ze stali i ocynkowana. Końcówka pierzchni zahartowana. Do tego solidny bukowy trzonek zakończony pętlą z linki. Waga całości ok. 2,20kg :) Powinna się sprawdzić, ale dopiero jutro testy :)c1229f21e80ad0846d83b0f9f39924e7.jpgfa6a0532f6c1ad47108fe31ef22573fe.jpg

Wysłane z mojego Mi A2 Lite przy użyciu Tapatalka

Ciekawi mnie czy taki kształt grota  będzie wyrzucał odrywający sie lod na boki 

Panowie  , nie chcę gdybać bo każdy ma swoje racje .Ale z własnego doświadczenia najlepiej sprawdził mi się płaskownik 1 cm grubości i pięć centów szerokości  ścięty  na długości 20tu centów . Miałem z pręta karbowanego 32 milimetry  :doh: głupota że robiłem to i podobnie jak z gładkiego , to był jeden wielki nie wypał . Nie chcę straszyć kolegi wyżej z tym grotem ale może być ciężko , z chodź na pierwszym lodzie to i dobrym nożem dziurkę zrobi .  

Bezpiecznego łowienia wam życzę 

• Like 1