bob74 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) ... na tak mroźne warunki to Dermosan półtłusty na twarz, dłonie i stopy, nie jestem przedstawicielem marki, polecam, sprawdzone. Kolega wyznał "wszystkie" grzechy. Mnie i wielu u mnie po wczorajszej pogodzie to ,,wołami" przez jezioro by nie przeciągnęli. Takich opadów śniegu przy -10 wczorajszego dnia to nie przypominam. Wiadomo było, że będzie słabo .Kilka wpisów poczyniłem w dziale ,,Ogólne" w odpowiednim wątku Edytowane 17 Stycznia 2021 przez bob74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Może warto scalić wątki "podlodowe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TERMOS Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 (edytowane) hlehle szczeze wspolczuje.Obejrzalem film, nic wesolego taka wpadka.Dwa razy sie kapalem i nikomu nie zycze. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez TERMOS 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 O kurdę, szok!! Cały dzięń do Konrada dzwoniłem i nie odbierał. Myślałem , że razem pojechaliście. Nie ma żartów. Ja czekam do wtorku. Myślę , że moje czterdziestaki wytrzymają te kilka dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 O kurdę, szok!! Cały dzięń do Konrada dzwoniłem i nie odbierał. Myślałem , że razem pojechaliście. Nie ma żartów. Ja czekam do wtorku. Myślę , że moje czterdziestaki wytrzymają te kilka dni. Konrad odpoczywał po wczorajszych gościach i nie dał rady rano, ale patrząc na to jak wczoraj popylał na lodzie, to chyba dzisiaj pierwszy by pływał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek Opublikowano 17 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2021 Dobrze że nie poszedł. Wątpię , że dałby radę wyjść samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) Wydaje się , ze to bardzo dobre wytłumaczenie tego co się działo wczoraj. "- Woda w jeziorach jest niewychłodzona ponieważ mrozy trwają na mazurach dopiero trzeci dzień - W czasie zamarzania napadało dużo śniegu w związku z czym nie wytworzył się lód krystaliczny tylko śniegolód, gdyż padający śnieg mieszał się z górną warstwą wody - Na to wszystko napadało jeszcze ponad dwadzieścia centymetrów śniegu, który utworzył warstwę izolacyjną od mrozu - Nawet temperatury poniżej 20 stopni Celsjusza jakie wczoraj i dzisiaj notujemy w nocy z powodu tej warstwy śniegu nie dają szybkiego przyrostu krystalicznej tafli lodu - Świecące w dzień słońce powoduje, że pod śniegiem tworzą się tzw. oparzeliska lub odparzeliny, co jest związane z tym, że warstwa śniegu działa jak soczewka powodując nagrzewanie się i roztapianie górnej warstewki istniejącego lodu, więc na lodzie mamy warstwę wody, a na niej przemakający śnieg - Nacisk na taflę ciężaru przemokniętego śniegu powoduje, iż zamiast unosić się ona nad powierzchnię wody jest wciskana w głąb, co daje przemakanie świeżo powstałego lodu przez nie wychłodzoną wodę spod tafli W efekcie powstały lód przyrasta bardzo wolno na grubość, a ze względu na przemakanie i obciążenie leżącym śniegiem nie ma możliwości uzyskania zwartości strukturalnej. Jest cienki, miękki, kruchy i słaby, nie ma zupełnie żadnej nośności." Edytowane 18 Stycznia 2021 przez hlehle 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przem1987 Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Czyli jednymi słowy na bezpieczny lód na razie nie mamy co liczyć,zwłaszcza,że idzie odwilż... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damiano Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Patrząc na to co idzie:{ chwilowa euforia zaczyna rozmakać tak samo szybko jak to co dzieje się na wodzie, chociaż byłem dzisiaj i przyrosło 2cm szkła, w nocy mieliśmy -18 przy znikomej warstwie śniegu jest 3cm śniegolodu i 4cm czystego lodu, dzisiaj w nocy ma być jeszcze około -13 więc coś dołoży, niestety to co podają synoptycy oddala bardziej niż pewne od wejścia i znowu mam u siebie sytuację jak w tamtym roku że dobija do względnie bezpiecznej warstwy i słupki w górę, co zrobić może nie będzie tak źle i nadzieja jeszcze w lutym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Morisss Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zrobiłem dziś rano rekonesans. Sprawdziłem tyko jedno miejsce. Strach nie pozwalał na wycieczki na głębsza wodę. Lód około 4-5cm przykryty śniegiem. Około pół godziny bez brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 18 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Dzisiejszy wypad jeśli chodzi o ilość to udany, jakoś mizerna bo 99% to palczaki. Niestety na najlepsze miejsca nie idzie dojść bo lód jest strasznie nierówny. W jednym miejscu gdzie łowiliśmy miał 12 cm z czego 8 cm to szkło, a po drugiej stronie jeziora już tylko 4 cm praktycznie samego sniegolodu.Jutro jeszcze jeden wypad i przerwa póki nie nadejdą kolejne mrozy bo przy odwilży aktualny lód nie będzie dawał żadnego bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_86 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Wczoraj w końcu czułem się w miarę bezpiecznie widząc kilku wędkarzy na tafli. Lód od 12 do 8 centymetrów. W trakcie 4 godzin łowienia +/- 60 okonków i okoni. W tym trzy powyżej 30 centymetrów. Wszystkie brania na błystki podlodowe. Radocha ogromna, ale niestety bateria w Go Pro z powodu zimna padła i z nagrania holi nici. Dzisiaj znowu się wybiorę, ale podobnie jak kolega @AdrianMa przy odwilży chyba sobie odpuszczę. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Marek_86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łomżyniak Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Dobrze , że na Podlasiu prognozują dwa dni ciepła ale z przymrozkami w nocy . Później okolice zera lub na minusie . Jak ja dawno nie łowiłem na lodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
braseine Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 warmia slabo Wadag Dadaj bardzo nie stabilnie uważajcie sprawdzałem dzis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łomżyniak Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 O jeziorach to nawet nie myślę . Jakieś nie duże starorzecza Narwi wchodzą tylko w grę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koza11 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Byłem i ja na młynówce płytkiej- tradycyjnej dla rozpoczęcia sezonu- 12cm lodu ale w sytuacji gwałtownego spadku ciśnienia ryby nieaktywne zupełnie. Także klasyczne zero, ale za to akumulatory naładowane w ciszy i spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_86 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Dzisiaj zdecydowanie słabiej, brania delikatniejsze. W sumie około 30 okonków + 2 normalne 25 i 28. Ogólnie to ocieplenie nie wpłynęło na ryby zbyt dobrze. Może w weekend przymrozi, to będzie można jeszcze coś próbować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Pilne potrzebuje ispiracji by wykonac pierzchnie ,moja zaginela po przeprowadzce aa to dopiero teraz odkrylem .Co polecicie ,jakiś resor , prent ?jak zaostrzyć Nie mam foto ale mam "pikę" z tz zębu od tura do Obornika.Bardzo twardy i wytrzymały metal.Jaki kształt nadasz ostrzu taki pozostanie na lata.Koledzy jak zobaczyli moją konstrukcję także sobie sprawili z tego materiału. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Dziś na Giżycku dwie ofiary . Na WP piszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Pierwszy wypad za mną. Pierzchnia, choć miałem pewne obawy po Waszych wpisach, działa wyśmienicie Lód strasznie nierówny. Od 2-3cm do 8cm. Znaczące różnice grubości w miejscach wręcz nie do przewidzenia. Sukcesów spektakularnych nie było. Około 30 rybek. Dominowała mormyszka z pinką. 3/4 brań w najgłębszych miejscach w okolicy łowiska. Zaledwie kilka okoni 25+. Widać ewidentnie, że zmiana pogody ma ogromny (negatywny) wpływ na żerowanie. Biorąc pod uwagę prognozy i obecną sytuację za oknem, u mnie pewnie był to pierwszy i ostatni wypad w roku 2021 Bądźcie uważni i ostrożni, żebyśmy dalej mogli wymieniać się doświadczeniami Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Wojtek B. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Nareszcie mogę polubić Twój wpis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martek Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Panowie napiszę parę słów o wędkowaniu z lodu..bezpieczenstwie Obecnie mieszkam poza PL,i o wędkowaniu lodowym mogę tylko pomarzyć..doświadczenia z 15 lat... Kto po tych kilku dniach mrozu wybiera się na duże głębokie jeziora....w skrócie jest szalony.. Teraz ewentualnie starorzecza...i to nie głęboka woda Pierzchnia!!!!!!to podstawa czy teraz czy w środku zimy jak dwa miesiące mrozi po 20 stopni...temu fajnie jechać z kims...jeden Pierzchnia...jeden świder..m Brat łowił na siemionce w zeszłym grudniu!!!po paru dniach gdzie było po 2,3 dniach 7,8 nocami stopni mrózu....ale blisko brzegu,woda płytka...i lód bezpieczny Każda woda inna!!!! Ogólnie wszystko róbmy z głową... Tyle,pzdr M Edytowane 19 Stycznia 2021 przez martek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzoza Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 W Wielkoplsce raczej nie połowimy. Byłem w niedzielę lód miał 4cm na małym jeziorku, potem przyroziło ale ja nie mam czasu w tygodniu a do weekendu lodu raczej nie będzie. Za dzieciaka jeszcze trochę łowienia z pod lodu zanałem ale jak wnukom będę kiedyś opowiadał to się będą chyba w głowę pukali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 19 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Dziś na Giżycku dwie ofiary . Na WP piszą.https://radioolsztyn.pl/tragiczny-wypadek-na-jeziorze-kisajno-wylowiono-ciala-dwoch-mezczyzn/01550715 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 ... kilka wpisów poczyniłem wyżej. W niedzielę kilku skąpało się w jeziorach w moich stronach i to nie łażąc na głęboką wodę. A było poniżej 20 C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi