Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ku przestrodze.

Zbiornik Zagórze, łód w normalnych miejscach około 8-10 cm.

Tam gdzie czarne plamy, oparzeliska, brak lodu.

Dziury średnicy od 0,5 - 2 m.

Zdjęcia zrobione w sobotę 06/02 popołudniu.

Przyglądałem sie temu zjawisku z wiszącego mostu.

W miejscach gdzie nie ma lodu z dna wydobywają się bomble z gazem.

W tym zbiorniku na dnie są potęrzne pokłady różnego rodzaju osadów.

Widac że dno "żyje" i zachodzą reakcje chemiczne.  

W niedziele mocno przymroziło, 

w nocy na poniedziałek spadło dużo śniegu.

Dziur niestety już nie widać.....

post-46694-0-05958100-1612776383_thumb.jpg

post-46694-0-84922400-1612776390_thumb.jpg

post-46694-0-31467000-1612776397_thumb.jpg

Edytowane przez jaccoo1
  • Like 1

U mnie w tym momencie najbezpieczniejsze są te największe, i najgłębsze jeziora które zamarzły jako ostatnie gdyż warstwa lodu to praktycznie 15-20 cm samego szkła, ewentualnie 1-2 cm śniegolodu. Na małych zbiornikach grubość podobna lecz w ponad 50% to śniegolód

• Like 2

Wczorajsze warunki pogodowe były dość trudne :)Temperatura -12 stopni i silny wiatr skrzętnie przeszywający każdą chociażby najmniejszą lukę w ubiorze.

Wytrzymałem 3 godziny. Efekty mizerne. Kilka płotek, kilka okoni, krótki szczupaczek, ładny okoń spięty i obcinka. Lód za to bardzo mocny. Ok. 8-10 cm szkła. Jeszcze kilka dni i świder pójdzie w ruch :)

Wczorajsze warunki pogodowe były dość trudne :)Temperatura -12 stopni i silny wiatr skrzętnie przeszywający każdą chociażby najmniejszą lukę w ubiorze.

Wytrzymałem 3 godziny. Efekty mizerne. Kilka płotek, kilka okoni, krótki szczupaczek, ładny okoń spięty i obcinka. Lód za to bardzo mocny. Ok. 8-10 cm szkła. Jeszcze kilka dni i świder pójdzie w ruch :)

Ja dzisiaj wyskoczylem, ale przy wietrze 9m/s wytrzymalem niecale 2 godziny...

Oj Darku, być może w przyszłym tygodniu, gdyż śnieg robi swoje i skutecznie izoluje przyrastanie pokrywy, taka sytuacja jest bynajmniej u mnie. Połowa lutego za pasem a dalej stoję w miejscu z wejściem na lód. Więc zostaje mi tylko życzyć powodzenia tym co już próbują sił:)

• Like 1

Greg,szykuj się...W końcu świder doczeka się debiutu... :D  ;)

Świdera nie mam ,pierzchnie za to tak..no kto wie czy się nie skuszę ale faktycznie niech jeszcze poprawi.Nie ze bym się bał porostu juz za dużo w życiu przez własną głupotę po tyłku dostałem..

• Like 3

Przez ostatnie 20 lat zaledwie raz łowiłem na lodzie, dzisiaj popadło następny :lol: . Kiedyś namiętnie łowiłem, nie mniej niż latem, a teraz jakoś tak zimno, "męcząco", nie ma gdzie pleców oprzeć :D . Jeden z powodów, to tez brak lodu w ostatnich latach.

Ale jakieś ryby udało się ułowić, prócz kilku drobnych rybek na mormyszkę, zdarzyły się przypadkiem 4 okonki między 32 a 38cm. Przy tych wyżej zamieszczonych, to pzredszkole, ale po tylu latach...kto by narzekał :) ?!

A na koniec kolega stwierdził, że mu gorąco, spocił się i nie wykąpany do domu wracał nie będzie. Wykąpał się...po całym dniu łowienia na lodzie! Twardziel.

• Like 2

Dzisiejsza zmiana pogody nie wpłynęła pozytywnie na brania. Do brania udało się skusić jedynie 3 okonie, wszystkie średniego rozmiaru około 40 cm. Wychodziło sporo za przynętą lecz nie potrafiłem ich sprowokować do ataku. Niestety przez zębate straciłem dziś moje dwa killery????

post-70107-0-66739700-1613564821_thumb.jpg

• Like 4

Zazdraszczam wody lub umiejetnosci skoro przez źle warunki łowi się tylko 3 okonie SREDNIE czyli 40 cm. Może lepiej nie pisz jak jest kiedy biorą DUZE bo większość forumowiczów ze mną na czele wpadnie w depresję???? tak na serio to fajne sztuki, co to za kiler co Ci go zębate ukradły?

• Like 2