Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Tak z ciekawości, w cieplejsze pory roku, tez sukcesywnie poławiasz takie rybki? Czy tylko na lodzie są do na mierzenia? Gratulacje

Na tym zbiorniku łowię dopiero od jesieni ubiegłego roku , i też dało się je łowić. Ale znajomy który łowi tam już parę lat łowi je cały rok pomijając okres ochrony okonia który na tym zbiorniku jest od 15.03 do końca kwietnia. Rekord tego kolegi to 57cm więc jest o co walczyć... Edytowane przez AdrianMa
  • Like 3

Ja sądzę że jeśli prognozy się sprawdza to w moim regionie bezpieczne wejście na lód będzie maks do środy może , bo przy takich wysokich temperaturach jak mają być to nawet że ten lód będzie miał jeszcze grubość ale będzie już pewnie przeszpilkowany czyli zero nośności

Lód zależy od regionu, w mojej okolicy już dzisiaj nie da się łowić na lodzie, a co tu mówić o 2-3 tygodniach. Po niedzieli ma być około +15oC. We miniony wtorek załapałem się na jeden z ostatnich dni, wczoraj już było niebezpiecznie na najlepszych do lodowej pokrywy zbiornikach.

Choć wcale mnie to nie smuci, jesli już ma być tak ciepło. Najgorsze to takie około 0oC, ani z lodu, ani z brzegu.

30 czystego?

Daniel po tych pogodach jakie były to ciężko by było to szkło. Ale nawet ten mleczny jest cholernie twardy. Szkła jest tak około 20-25 cm. Byłem w okolicy Giżycka. W Ostrołęce minus 1.

• Like 3

Daniel po tych pogodach jakie były to ciężko by było to szkło. Ale nawet ten mleczny jest cholernie twardy. Szkła jest tak około 20-25 cm. Byłem w okolicy Giżycka. W Ostrołęce minus 1.

Oglądam na YT kanał kursmazury i tam facet właśnie z Giżycka sprawdza lód co kilka dni na jeziorze Kisajno i bodajże wczoraj jak sprawdzał to lód miał 12cm a na lodzie pod śniegiem woda

Oglądam na YT kanał kursmazury i tam facet właśnie z Giżycka sprawdza lód co kilka dni na jeziorze Kisajno i bodajże wczoraj jak sprawdzał to lód miał 12cm a na lodzie pod śniegiem woda

Z tego co widziałem, to Adam sprawdza lód w tych samych okolicach, co przynajmniej daje porównanie, jak zachowuje się lód w tym miejscu.

Nie wyrokowałbym, że jego pomiary są marne, bo ktoś, gdzie indziej znalazł lód grubszy itp.

W tym tygodniu robiliśmy badania na kilku różnych jeziorach i grubość lodu była bardzo zmienna: 10-20 cm.

W przyszłym tygodniu też pewnie będą pomiary na kilku kolejnych jeziorach, więc porównam sobie co i gdzie.

A jak znajdę wolną chwilę, to może też na Niegocin wyskoczę i na ryby i lód zmierzyć.

Rano sprawdzałem na Tajtach czyli ok 800m na zachód od badań człowieka z YT i lód ma 20cm

Zaraz lecę na Niegocin i napisze ile ma w miejscu gdzie zamarzło w pierwszej kolejności a potem podejdę w miejsce gdzie zamarzło na końcu

Edytowane przez nurek28