Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

To ja dziś zrobiłem start i nie nazwę tego falstartem. Lód 6 cm, polatałem tylko do 5 m od brzegu, przywiązany do drzewa, żeby nie ryzykować. W dwie godzinki około 20 sztuk, 3 już kijem zabujały, zdjęcia nie wstawiam, bo nie spełniły kryterium regulaminu;)

Edytowane przez digger

Połowione! Z Kolegą w ciągu 4 godzin ponad 80 okoni. Kilkanaście powyżej 30 cm. Kluczem było drażnienie okoni przez cykliczne obijanie balansówką 7 cm dna i przy pierwszym podnisieniu waliły w kotwiczkę z celownikiem.

Przetestowałem też nowy zestaw elektroniki polodowej, Lowrance elite 7ti, pięknie wszystko widać.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 4

Połowione! Z Kolegą w ciągu 4 godzin ponad 80 okoni. Kilkanaście powyżej 30 cm. Kluczem było drażnienie okoni przez cykliczne obijanie balansówką 7 cm dna i przy pierwszym podnisieniu waliły w kotwiczkę z celownikiem.

Przetestowałem też nowy zestaw elektroniki polodowej, Lowrance elite 7ti, pięknie wszystko, widać.

Jaka grubość lodu? (oczywiście domyślam się, że w zależności od lokalizacji, ale tak na max)

Najgrubszy miał 20 cm ale w wielu miejscach 10-12 cm i miękki. Na archipelag te 10 cm to tak mało. Najbliższy tydzień będzie na plusie więc kolejny wypad w weekend pod znakiem zapytania. Chyba, że trochę na północ pojedziemy na jeziora.

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 1

Najgrubszy miał 20 cm ale w wielu miejscach 10-12 cm i mięki. Na archipelag te 10 cm to tak mało. Najbliższy tydzień będzie na plusie więc kolejny wypad w weekend pod znakiem zapytania. Chyba, że trochę na północ pojedziemy na jeziora.

Kolego jaki to rejon że aż 20 cm ?

U mnie ładne szkiełko, czysty jednorodny ale cienki...za cienki na normalne łowienie i za gruby żeby całkiem odpuścić. Kilka dziur wykułem. Niestety byłem sam i dalej od brzegu się nie zapuszczałem. Na płytkiej ryb nie znalazłem, jeszcze kijka dni i będzie można dobrać się do tych stojących na głębszej.

Lodu tak na 4 cm i mniej, jedno miejsce znalazłem gdzie było 4.5-5cm, próbowałem wejść na 3 różnych zbiornikach, tylko na jednym się udało, ale za cienko żeby śmigać bez stresu. Komfortu też zero bo lód się uginał i woda wylewała się z dziury, z kolan nie połowiłem.

Czekam jeszcze kilka dni jak pogoda dopisze będzie można w miarę bezpiecznie i wygodnie połowić.

post-51544-0-94054100-1640181302.jpg

post-51544-0-05365000-1640181441.jpg

post-51544-0-17963600-1640181446.jpg

post-51544-0-94054100-1640181302_thumb.jpg

post-51544-0-05365000-1640181441_thumb.jpg

post-51544-0-17963600-1640181446_thumb.jpg

Edytowane przez gajosik
  • Like 5

Pierwsze rybki z lodu zaliczone... Lód 8.5-10 cm także na luzie.Jutro może poszukać już na pewniaka w lepszych miejscach.Podlasie Ten Najfajniejszy. Lepszy do dziurki się nie zmieścił  :mellow:

attachicon.gif 264853464_909002559794113_7610032713090456019_n.jpg

Andrzej, to starorzecze czy jakieś jeziorko? Pozdrowienia od kolegi z listopadowego wypadu na Krzywym ;)

Edytowane przez GroPerch

U mnie ładne szkiełko, czysty jednorodny ale cienki...za cienki na normalne łowienie i za gruby żeby całkiem odpuścić.

Lodu tak na 4 cm i mniej, jedno miejsce znalazłem gdzie było 4.5-5cm, próbowałem wejść na 3 różnych zbiornikach, tylko na jednym się udało, ale za cienko żeby śmigać bez stresu. Komfortu też zero bo lód się uginał i woda wylewała się z dziury, z kolan nie połowiłem.

Paweł ty masz chyba nerwy stalowe, mnie nikt by nie zaciągną na taką cienką skorupe. U mnie jak wchodzę na 7-8 to i tak więcej stresu niż przyjemności.

Życzę wszystkim lodołowcom tyle zejść ile wejść, pozdrawiam.