Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

a ja bym się ucieszył :) , gdyby wróciły zimy jak dawniej od listopada do marca... a teraz sezon krótki ... kiedyś też mi się załamał lód pod nogami , ale byłem blisko brzegu.Małe dołeczki mają swój urok podczas zimowych łowów.

Edytowane przez Kajtelek2
  • Like 1

Pierwsze łowienie z lodu zaliczone. Lód u mnie jest w miarę równy 10cm ale za to bardzo mocny. Okonie nie aktywne z cztery godziny szukania i kombinacji udało się przechytrzyć tylko jednego takiego 20cm. Dopóki będzie można bezpiecznie łowić trzeba próbować coś przechytrzyć. Jutro kolejna próba.

Ponoć atak zimy się skończy, można zatem na chłodno (!) przemyśleć sprawę doposazenia ekranu w dedykowany przetwornik podlodowy. Zbiorczy wpis o nich na blogu podwieszam i jadę powalczyć, póki jeszcze można , od pojutrza grube plusy i deszcz czyli czynnik najszybciej dewastujący lód.

https://sonaryimapy.blogspot.com/2022/12/przetworniki-podlodowe-przeglad.html

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 3

Dzisiejszy wypad w poszukiwaniu okoni uważam za udany. Okoni złowionych około 30sztuk najwięcej takich do 17 cm ale i trafiły się też 4 już takie fajne 23cm 25cm 28cm oraz już bardzo fajny garbus 34cm.

post-70841-0-19488300-1671382722_thumb.jpg

post-70841-0-87494500-1671382769_thumb.jpg

post-70841-0-16090600-1671382960_thumb.jpg

post-70841-0-77489300-1671383203_thumb.jpg

Edytowane przez Daniel93
  • Like 10

Dziś na podstołecznym jeziorku  4-5cm. Fotki dzięki uprzejmości kolegi Grzesia.

PS. Do niedzieli przy tych mrozach powinno być dobrze!

Niestety gruba warstwa śniegu uniemożliwiła dobre zamarzanie na tym jeziorku. Byłem wczoraj i byłem dziś. Lód 7cm, ale taki kaszowaty i podsiąkający wodą. Brań okoni było dużo, jednak nie powalały wielkością. Dziś udało się skusić kilka już całkiem przyjemnych rybek. 

post-68394-0-59910600-1671481696_thumb.jpg post-68394-0-84831300-1671481737_thumb.jpg

• Like 7

Niestety gruba warstwa śniegu uniemożliwiła dobre zamarzanie na tym jeziorku. Byłem wczoraj i byłem dziś. Lód 7cm, ale taki kaszowaty i podsiąkający wodą. Brań okoni było dużo, jednak nie powalały wielkością. Dziś udało się skusić kilka już całkiem przyjemnych rybek. 

attachicon.gif lod.jpg attachicon.gif okon.jpg

Widzę Artur, że męczysz ,,Patelnię" i w dodatku wszystko na swoje blachy. :good:

• 1 miesiąc temu...

Jak widzę 3 dni ochłodzenia (okolice Wwy), po -10 w nocy, to nie widzę żadnej nadziei ????

Masz lepszą prognozę?

Wczoraj na prognozie norweskiej widziałem temperaturę -12/-19 :) Jeśli faktycznie w nocy przez 3-4 dni byłby taki mróz i w ciągu dnia w okolicy -5, to są szanse :)