Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj byłem na rekonesansie na pierwszym lodzie w 2024. W ciągu 4 dni warstwa lodu na mniejszych zbiornikach osiągnęła 8-10cm. Wyniki niestety słabe zaledwie dwa niewymiarowe okonie.

Muszę jutro sprawdzić bo wczoraj do -20 dojechało teraz -15 a woda po tym pierwszym lodzie w grudniu była konkretnie wychłodzona.

Witam. Mam prośbę czy ktoś może polecić jezioro na Mazurach gdzie jest lód w miarę bezpieczny . Może już ktoś już był na lodzie. Z góry dziękuję

Widziałem na grupie na FB, że ktoś pisał, że na Śniardwach już był i lód jest solidny więc w tamtych okolicach pewni wszędzie można połowić.

W Wielkopolsce jeziora do 40-50ha już jest teraz 7-8cm lodu.

Zacząłem drugą turę podlodowego sezonu już w piątek. Byłem też dziś. Generalnie z rybami słabo, brania słabe lub zupełny brak. U mnie, to jest Poznań i okolice tak to właśnie wygląda od środy. Znajomi biegali nawet we czterech. Myślę, że wywoercili w sumie już pod 1000 dziur i efekty bardzo mizerne. Przykładem może być czwartek, gdzie we czterech wywiercili ponad 200 dziur i byli bez jednego nawet brania...

A jak w innych częściach kraju?

• Like 1

Wielkopolska, lód 8-12cm w zależności od jeiora. Wczoraj złowiłem kilka rybek po dwóch słabszych dniach, ryba ewidentnie ruszyła się na chwilę jak czarny lód został przykryty śniegiem, który wieczorm zniknął. Za 2-3 dni znów będzie można łowić i być może to będzie jakieś ostatnie 10 dni łowienia, choć po cichu liczę, że w lutym jeszcze przymrozi.

Na południu - Opolskie 12cm szyby,z znikoma ilość śniegu powoduje, że po wywierceniu dziury robi się bezśnieżny placek i ryba ostrożnie podchodzi do przynęty - że o braniach już nie wspomne.

Na echo widać jakieś zainteresowanie i to by było na tyle :) blaszka czy mormyszka scenariusz taki sam. Ale na dniach ma u nas coś popruszyć, może przymarznie i będzie lepiej.

982, cyfry z barometru, rano A. Pogoda wariuje

Wtorek/środa -11 ,bedzie .Wariactwo. Grochówka z solidnym wkładem kielbsisnym wyciągnięta po powrocie. W tygodniu koledzy polowili na bliższej wodzie, w odwilży. Dobre info.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Mam striker 7 i jest to dla mnie niewygodna opcja, myślałem o czymś bardziej mobilnym, telefon na przedramię i deeper na smycz

Najlepsze rozwiązanie to Striker 4 :) mam od 3-4 sezonów. Malutki sprzęt a widać co trzeba. też męczyłem się kiedyś z elitką 7' na lodzie masakra. Czwórka zamontowana na "skrzynce" szybki montaż , aku 11 ah w środku starcza na min. 3 dni łowienia nawet w mróz.Widziałem i próbowałem łowić z Deeperem , dla mnie nie pasuje tam nic... 

post-48456-0-72099200-1705484955_thumb.jpg

A tak ogólnie mi się udało też wydłubać na żuki kilka okoni w tym i fajniejsze.Największy 37cm. Niestety nadal nie trafiłem dnia aby się konkretnie pobawić. Brania bardzo chimeryczne ,ciężko coś skusić.Czasami odpalają na 15-20 min ale to jedyne żarcie ich w ciągu dnia.

post-48456-0-29257900-1705484942_thumb.jpg

post-48456-0-55400000-1705484949_thumb.jpg

Lodzik jest w tym roku fajny także jeszcze nie jeden wypad ;)

Andrzej, nie każde zdjęcie zasługuje na publikację

• Like 9

Na tych skanach bardzo ładnie wszystko widać, na jakiej największej głębokości stosowałeś deeper?. Ja często łowię tak jak kolega wyżej wspomniał 20, 30m zdarza się głębiej. Deeper cherp+2 sporo kosztuje, myślałem o czymś do 1000zł.

I w takiej kasie widywałem Strikery 4" 500-750 zł.. Kolega u mnie widział ,poszukał i trafił nawet za 420 zł gdzieś na jakiejś grupie, Oczywiście używane.

A ten marcum troller jak się sprawdza? , widzę że jest na ebay, tylko opinie słabe. 

Wiesz co, to zależy czego się oczekuje. Moje oczekiwania spełnione w 100% : mobilność, zasilanie paluszkami, pokazanie aktywności ryb wokół przynęty. Nie oczekuj cudu, to ma naście lat pewnie, monochromatyczny pasek RTS ale dla mnie jest to najwygodniejsze, najbardziej portatywne echo na lód z jakim pracowałem. 

Panowie dzięki za pomoc, w ubiegły weekend próbowałem swoich sił na Wigrach i Hańczy, wypożyczyłem z decathlon rent deeper pro+2 i szczerze mówiąc dawał radę, sprawdzony do 25 metrów pokazywał rybki i przynętę. Problemy z obrazowanie pojawiają się kiedy depper nie jest idealnie w środku przerebla lub gdy woda jest na lodzie i deeper spływa poza przerebel.

Niestety rybki, a raczej ich rozmiar nie dopisał. 

Polecam każdemu spróbować łowić z echem z lodu, daje dużo większe szanse na łowienie ryb, szczególnie wtedy kiedy ryby są w toni. 

Na Hańczy bardzo dużo okonia na głębokości 20 metrów pływało 5 metrów nad dnem i reagowały tylko na przynety na nimi. 

• Like 2