Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie dzięki za pomoc, w ubiegły weekend próbowałem swoich sił na Wigrach i Hańczy, wypożyczyłem z decathlon rent deeper pro+2 i szczerze mówiąc dawał radę, sprawdzony do 25 metrów pokazywał rybki i przynętę. Problemy z obrazowanie pojawiają się kiedy depper nie jest idealnie w środku przerebla lub gdy woda jest na lodzie i deeper spływa poza przerebel.

Niestety rybki, a raczej ich rozmiar nie dopisał. 

Polecam każdemu spróbować łowić z echem z lodu, daje dużo większe szanse na łowienie ryb, szczególnie wtedy kiedy ryby są w toni. 

Na Hańczy bardzo dużo okonia na głębokości 20 metrów pływało 5 metrów nad dnem i reagowały tylko na przynety na nimi. 

Dobrze wiedzieć, cyknąłeś może jakiś scrn jak to wygląda w tym deeperze ?

• Like 2

Prawidłowa głębokość jest na górnym pulpicie, aplikacja Fish deeper dość często zacina się i przestaje synchronizować obraz live z obrazowanie jak poniżej. 

attachicon.gif Screenshot_20240118_170148_eu.deeper.fishdeeper.jpg

attachicon.gif Screenshot_20240118_170121_eu.deeper.fishdeeper.jpgattachicon.gif Screenshot_20240118_170100_eu.deeper.fishdeeper.jpgattachicon.gif Screenshot_20240118_170030_eu.deeper.fishdeeper.jpgattachicon.gif Screenshot_20240118_165919_eu.deeper.fishdeeper.jpg

Podziękował. 

• Like 1

Dziś kolejny wypad leszczowy. Ilościowo Ok, jakościowo słabo. Na 20 kilka ryb, tylko jeden fajny, złoty. To był mój pierwszy weekendowy wyjazd... I oby ostatni. Ludzie nie potrafią się zachować, łażą, szurają, robią błędy w nęceniu. Szkoda czasu, paliwa i dobrego towaru.

• Like 3

U mnie okoń nadal słabo, na 20-30 sztuk palczaków przypadała jedna normalna ryba 25-35cm (łowiłem jedną, dwie na dzień). To chyba koniec lodu.
Najbardziej jestem zadowolony z testów panoptixa na lodzie. Nie mogłem sie doczekać bo na łowienie z łodzi szybko się nie zanosi więc zabrałem panoptixa na lód. Super zabawka, ciekawe obserwacje można poczynić.

Edytowane przez brzoza
  • Like 1

Piątek , sobota - obskoczone na szybko trzy jeziora - tym razem dużo brań , w większości drobnicy ale i rodzynek się też trafił …

Te pstragale to w Polsce kiedyś łowiłem pstrągi z pod lodu ale tęczaki .super walka i emocje potok to już marzenie .

Pozdrawiam.

• Like 1

... jakoś zostało pominięte... Na Rospudzie Augustowskiej w sobotę i w niedzielę odbyły się Mistrzostwa Polski w Wędkarstwie Podlodowym. Kolega, organizator z ramienia Koła w Augustowie powiedział, że wędkarze, uczestnicy zadowoleni z imprezy, to tak na gorąco... Wyniki na odpowiednich stronach  i portalach ....

• 3 tygodnie później...

Patrząc przez pryzmat poprzednich lat to "Sezon Podlodowy" w Polsce to swego rodzaju dramat. Sklepy wędkarskie narzekają na brak sprzedaży co przekłada się na fatalne zatowarowanie w sprzęt zimowy. Miłośników łowienia na lodzie jest wielu co widać jak tylko pojawi się kilka centymetrów na powierzchni wody. Komu uda się wyskoczyć na bezpieczny lód i połowić jest wielkim szczęściarzem. Gdzie te zimy kiedy zamarzały duże jeziora? Albo kto pamięta jak Zamarzała zatoka Pucka. No cóż mi się kiedyś udało bezpiecznie wejść na lód i łowić na Zalewie Wiślanym ….
Pozdrawiam serdecznie i do zobaczenia gdzieś nad wodą. @Wojti

• 11 miesięcy temu...

Przez najbliższe 10 dni spore minusy w nocy. Na mojej kałuży 2 cm szkiełka. Pewnie koło wtorku-środy trzeba podjąć próby wejścia na starorzecza.

Już dziś chodzili na podlasiu 4-6 cm jutro atakują ostro  :rolleyes:  takie info mam. Bo będzie 6-8 cm pewnie .pozdro

• Like 1