vako Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Nocka z niedzieli na poniedziałek to u mnie max -17*C. W weekend udało się odwiedzić kilka jeziorek i stawów. Grubość lodu przeciętnie 6-7cm ale bywało więcej i mniej. Z rybami ciut lepiej ale gabaryt nadal nie rozpieszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 17 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego Najbliższa stacja IMGW podawała min. -17.1, jak wychodziłem do pracy termometr pokazywał ok. -15, a jak sprawdziłem teraz rejestrator, który postawiłem w najbardziej wiarygodnym miejscu podwórka to było 'ledwie' -11.4 Także czynników, które trzeba wziąć pod uwagę jest dużo. Oby do weekendu mróz się utrzymał to może uda mi się połowić w przeręblu pierwszy raz od dobrych kilkunastu lat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Umbra Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego To niezły rozrzut. Do Jarocina mam ok 30km i temperatura u mnie mierzona i prognozowna w najzimniejszym momencie wynosiła ok -13°C. Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu TapatalkaDzisiaj już tylko pokazuje -12,4°C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego (edytowane) U mnie poranek dziś z -15°C, a miało być już według prognozy tylko przyjemnie i -8°C. Takie mrozy to przynajmniej 3-4cm lodu więcej. Edytowane 18 Lutego przez vako 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
digger Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego U mnie, 25 km na NE od Poznania najzimniej było -14, przy czym mam sprawdzone, że na żwirce jest zawsze -1 do -2 chłodniej niż pod domem. W niedzielę lód był do 6 cm, jutro może uda się wyskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warciany Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego U mnie poranek dziś z -15°C, a miało być już według prognozy tylko przyjemnie i -8°C. Takie mrozy to przynajmniej 3-4cm lodu więcej. Jak mróz jest tylko przez pół doby i już był jakiś lód to taki mróc oznacza tylko około 1cm przyrostu lodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 18 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego Wszystko zależy od tego ile jest kołderki ze śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toxyna Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Dzień dobry.Jestem "świeżak" na forum i na lodzie.Przywlokłem z rodzinnego domu stary świder po dziadku i jak wiadomo tępy strasznie.Pytanie brzmi czy noże są uniwersalne w sensie, że kupię pod rozmiar otworu i będzie grało?Czy trzeba pod konkretny model? (z tym nie będzie łatwo bo nie ma na nim nic oprócz nadruku z ceny)Jadę już jedno ostrze z 1,5h na papierze 400 i jeszcze mi z 1mm brakuje żeby wyrównać powierzchnię po całości.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Witamy! Wstaw zdjęcie świdra i jego ostrzy, to może coś poradzimy. Edytowane 19 Lutego przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toxyna Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Dobra już wstawiam https://ibb.co/XxqtBLFqhttps://ibb.co/JRMr4pVThttps://ibb.co/67msDdwgOstrza to po lewej w trakcie ostrzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasek Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Połóż papier ścierny na czymś płaskim i równym, nóż dociśnij ostrzem do papieru i ogień lewa, prawa tak by ostrze idealnie dolegało do papieru i w trakcie ostrzenia nie zmieniało kątu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toxyna Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Właśnie tak robiłem, ale chyba najpierw muszę zwiększyć gradację bo tam było ostrzone pewnie kiedyś na oko i niby jest już równe.1mm przed końcem tej płaszczyzny i na rogach około 2mm jest już inny kąt. Wychodzi na to, że dużo szlifowania przede mną żeby to wyrównać do jednego poziomu.Stąd myśl o zakupie nowych noży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Ostrza można dokupić w sklepie wędkarskim. Trzeba sprawdzić rozstaw otworów w osiach. Wygląda na rosyjski świder. Edytowane 19 Lutego przez vako Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toxyna Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego Na bank jest rosyjski.Pewnie kupowany od samego Józefa S. heheLeżał i się kurzył, a przy obecnych cenach świdrów i ilości lodu...Wolę na to jedno czy dwa wiercenia go po prostu odświeżyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietruk Opublikowano 19 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) https://fishing-market.com.ua/rybalka/zimova-ribalka/ledobur/nozhi-dlja-ledobura-standart-130 https://archiwum.allegro.pl/oferta/noze-do-swidra-mistrall-130mm-swider-do-lodu-i8028673194.html wyglądają bardzo podobnie. Jakieś kierunek już masz. A jak nie kupisz to warto się rozejrzeć za usługami ostrzenia noży do grubościówek czy też pił różnego rodzaju. Mają maszyny na ustawienie dowolnych kątów. Edytowane 19 Lutego przez Pietruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego (edytowane) Tak na moje to od Tonara powinny pasować. Kupisz w Liwi.Sprawdź rozstaw śrub. Zmierzę swoje. Co prawda mam Tonara 15, ale też Nero 13. Edytowane 19 Lutego przez Mysha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toxyna Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki i podpowiedzi Dzisiaj noże jadą na magnesówkę .W razie czego dogadałem się z kolegą, który posiada TONAR i będziemy sprawdzać na żywo czy pasują noże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Witam u mnie na działce okolice Łodzi 10 cm lodu i coś tam gryzie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Grubsze siedzą cicho i udają ze ich nie ma ???????????? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego Mam pytanie był ktoś może na Rydwanie koło Łowicza jutro mam zamiar jechać zobaczę ck tam się dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Byłem dzisiaj na Rydwanie dużo okonia drobnego dwa szczupaki na mormyche 50 + ale nie dałem rady ich sfotografować o ciele przy dziurze namierzyliśmy okonie 40 + ale stały nieruchomo jak kamienie może jutro będzie lepszy dzień trzeba działać bo lód zaraz się skończy!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego A takie smakołyk były dziś rano kupione i nic ???????????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego Ale jutro też jest dzień powodzenia na lodzie !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Old Sasame Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Z okoniami trzeba trafić godzinę, u mnie na bagienku zazwyczaj jest to między 9-11 mają swoje miejsce podchodzą i chcą coś zjeść i wtedy są mniej wybredne biorą na błystki ale małe i ciężkie żeby nie miały czasu się przyjrzeć co tam spada. Najlepiej jak są z jednej strony błyszczące a z drugiej matowe i mają czerwony igielit na kotwicy. Są takie dni że błystki nawet drobnica nie skubie i wtedy pomaga 10 ochotek z ręki + 1 ochotka na mikro mormyszce 0.2g na leniucha z dna. Kolejnego dnia ochotkę skubią tylko palczaki a drganie ku górze mormyszką 0.3g daje dużo większe oxy, kolor: wolfram naturalny lub czarny. Edytowane 22 Lutego przez Old Sasame 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mysha Opublikowano 23 Lutego Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego Mazury. 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi