Skocz do zawartości

Sezon podlodowy

Pietruk

Rekomendowane odpowiedzi

Nocka z niedzieli na poniedziałek to u mnie max -17*C. W weekend udało się odwiedzić kilka jeziorek i stawów. Grubość lodu przeciętnie 6-7cm ale bywało więcej i mniej. Z rybami ciut lepiej ale gabaryt nadal nie rozpieszcza.

post-59093-0-55321400-1739813345_thumb.jpg

post-59093-0-30695000-1739813421_thumb.jpg

Najbliższa stacja IMGW podawała min. -17.1, jak wychodziłem do pracy termometr pokazywał ok. -15, a jak sprawdziłem teraz rejestrator, który postawiłem w najbardziej wiarygodnym miejscu podwórka to było 'ledwie' -11.4 ;) Także czynników, które trzeba wziąć pod uwagę jest dużo. Oby do weekendu mróz się utrzymał to może uda mi się połowić w przeręblu pierwszy raz od dobrych kilkunastu lat :)

• Like 1

Gość Umbra

To niezły rozrzut. Do Jarocina mam ok 30km i temperatura u mnie mierzona i prognozowna w najzimniejszym momencie wynosiła ok -13°C.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Dzisiaj już tylko pokazuje -12,4°C

Dzień dobry.
Jestem "świeżak" na forum i na lodzie.
Przywlokłem z rodzinnego domu stary świder po dziadku i jak wiadomo tępy strasznie.
Pytanie brzmi czy noże są uniwersalne w sensie, że kupię pod rozmiar otworu i będzie grało?
Czy trzeba pod konkretny model? (z tym nie będzie łatwo bo nie ma na nim nic oprócz nadruku z ceny)
Jadę już jedno ostrze z 1,5h na papierze 400 i jeszcze mi z 1mm brakuje żeby wyrównać powierzchnię po całości.

Pozdrawiam :)

Właśnie tak robiłem, ale chyba najpierw muszę zwiększyć gradację bo tam było ostrzone pewnie kiedyś na oko i niby jest już równe.
1mm przed końcem tej płaszczyzny i na rogach około 2mm jest już inny kąt. 
Wychodzi na to, że dużo szlifowania przede mną żeby to wyrównać do jednego poziomu.
Stąd myśl o zakupie nowych noży :)

https://fishing-market.com.ua/rybalka/zimova-ribalka/ledobur/nozhi-dlja-ledobura-standart-130

https://archiwum.allegro.pl/oferta/noze-do-swidra-mistrall-130mm-swider-do-lodu-i8028673194.html

wyglądają bardzo podobnie. Jakieś kierunek już masz. 

A jak nie kupisz to warto się rozejrzeć za usługami ostrzenia noży do grubościówek czy też pił różnego rodzaju. Mają maszyny na ustawienie dowolnych kątów.

Edytowane przez Pietruk

Gość Mysha

Tak na moje to od Tonara powinny pasować. Kupisz w Liwi.

Sprawdź rozstaw śrub. Zmierzę swoje. Co prawda mam Tonara 15, ale też Nero 13.

Edytowane przez Mysha

Byłem dzisiaj na Rydwanie dużo okonia drobnego dwa szczupaki na mormyche 50 + ale nie dałem rady ich sfotografować o ciele przy dziurze namierzyliśmy okonie 40 + ale stały nieruchomo jak kamienie może jutro będzie lepszy dzień trzeba działać bo lód zaraz się skończy!!!

• Like 1

Z okoniami trzeba trafić godzinę, u mnie na bagienku zazwyczaj jest to między 9-11 mają swoje miejsce podchodzą i chcą coś zjeść i wtedy są mniej wybredne biorą na błystki ale małe i ciężkie żeby nie miały czasu się przyjrzeć co tam spada. Najlepiej jak są z jednej strony błyszczące a z drugiej matowe i mają czerwony igielit na kotwicy. Są takie dni że błystki nawet drobnica nie skubie i wtedy pomaga 10 ochotek z ręki + 1 ochotka na mikro mormyszce 0.2g na leniucha z dna. Kolejnego dnia ochotkę skubią tylko palczaki a drganie ku górze mormyszką 0.3g daje dużo większe oxy, kolor: wolfram naturalny lub czarny.

Edytowane przez Old Sasame
  • Like 6