aragorn Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Hej, zarejestrowałem się ponieważ pilnie poszukuje odpowiedzi na pewne pytanie a w starostwie osoba która się tym zajmuje na razie jest nieosiągalna. Mam okazję kupić działkę 2 km od domu. Działka ta znajduje się na obszarze cennym przyrodniczo i zastanawiam się czy na takim terenie można wykopać staw czy jednak nie. Druga sprawa to wiem, że do 50 metrów kwadratowych wystarczy zgłoszenie ale czy takie zgłoszenie wystarczy jeśli staw nie znajduje się przy domu tylko jest oddalony od niego o 2 km? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Miło nam jest Ciebie powitać.Skoczył bym do starostwa,ale u mnie też zamknięte... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Najprawdopodobniej będziesz musiał uzyskać pozwolenie wodnoprawne ale takie coś niestety troszkę kosztuje. Edytowane 1 Stycznia 2018 przez patzaw26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 A jaką powierzchnię ma ta działka i jakiego typu ona jest (rolna,budowlana ....Inna?) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragorn Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Jest to działka rolna o powierzchni 0.5 ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Hej, zarejestrowałem się ponieważ pilnie poszukuje odpowiedzi na pewne pytanie a w starostwie osoba która się tym zajmuje na razie jest nieosiągalna. Mam okazję kupić działkę 2 km od domu. Działka ta znajduje się na obszarze cennym przyrodniczo i zastanawiam się czy na takim terenie można wykopać staw czy jednak nie. Druga sprawa to wiem, że do 50 metrów kwadratowych wystarczy zgłoszenie ale czy takie zgłoszenie wystarczy jeśli staw nie znajduje się przy domu tylko jest oddalony od niego o 2 km? PozdrawiamSkoro cenny przyrodniczo to powiat może Cię odesłać do RDOŚ, będziesz zobligowany do wykonania raportu środowiskowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szydlos Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Jest to działka rolna o powierzchni 0.5 ha.A jesteś rolnikiem??? Bo jeśli nie to może być problem z zakupem,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragorn Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Tak jestem rolnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Tak jestem rolnikiem. Płacisz KRUS a reszta w d...pę, tym bardziej powinni nakazać Ci robić raport środowiskowy co do planowanej inwestycji. Zwracałem Ci już uwagę. Prosiłem, nalegałem. Od teraz będę karał. Albo zaczniesz stosować nasze zasady, albo się pożegnamy. Edytowane 3 Stycznia 2018 przez woblery z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragorn Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 dzięki za życzliwośc 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małkociniak Opublikowano 2 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 @aragorn Życie, mi rolnicy chcieli pod domem postawić "wiatraki" wiem gdzie i kiedy szukać słabych punktów, jak ktoś uzurpuje sobie prawo do łamania prawa. Trzymaj się litery prawa bo ktoś może patrzeć ci na ręce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragorn Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Ja chcę zrobić to legalnie, jestem rolnikiem z krwi i kości nie tak zwanym jednohektarowcem więc nie mierz wszystkich jedną miarą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał34 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Kopałem mały staw 400 m2 przy domu 4 lata temu. U mnie wyglądało to tak, że najpierw wystąpiłem do gminy o wydanie warunków zabudowy na taki staw. Po otrzymaniu warunków zabudowy, inżynier wykonał projekt stawu rozszerzony o elementy operatu wodno - prawnego koszt ok. 2500 zł. Potem to wszystko musiał zatwierdzić Wydział Ochrony Środowiska (to trochę trwało). Kiedy masz już pozytywną opinie o wpływie inwestycji na środowisko, składasz projekt i wszystkie decyzje do Wydziału Urbanistyki i Architektury w celu uzyskania pozwolenia na budowę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragorn Opublikowano 4 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Rozumie, że 2500 zł to koszt całej papierologii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michał34 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Coś około tek kwoty. Tylko uważaj bo rozpiętość ceny za tą usługę jest duza. Ja trafiłem na dobrego inżyniera, który zrobił to za rozsądne pieniądze. Gość jest z Poznania i jak chcesz mogę dać Ci kontaktdo niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ważne jest jakiej klasy masz grunt, bo jak powyżej III to niezbędne będzie wyłączenie gruntu z produkcji rolnej a to niebagatelne koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Ustawa o ochronie gruntów rolnych zabrania zmiany przeznaczenia gruntów klas I, II, III.Z drugiej strony można by staw podciągnąć pod produkcję rolną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) Ustawa o ochronie gruntów rolnych zabrania zmiany przeznaczenia gruntów klas I, II, III.Z drugiej strony można by staw podciągnąć pod produkcję rolną Pierwsze słyszę, że zabrania, raczej określa drakońskie opłaty za wyłączenie gruntu rolnego czy też leśnego.Przy gruncie klasy I wychodzą masakryczne kwoty dla przeciętnego człowieka.Staw to raczej nie będzie produkcja rolna.Do poczytania.https://www.arslege.pl/oplaty-odszkodowanie-i-zwrot-naleznosci-w-zwiazku-z-wylaczeniem-gruntu-z-produkcji/k187/a19243/ Edytowane 5 Stycznia 2018 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert0304 Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 Chwilowo może być problem z uzyskaniem pozwolenia wodnoprawnego ponieważ starostwa powiatowe od 1 stycznia nie mogą wydawać takich decyzji. Ich role przejmuje PGW Wody Polskie, które na chwilę obecną jest całkowicie nie przygotowane do wydawania tego typu decyzji. Mam wątpliwą przyjemność pracować w tej nowej jednostce i obecnie nie wygląda to ciekawie. Reforma jest całkowicie w powijakach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 5 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2018 (edytowane) @Jozi, troszkę uprościłem, ale poczytaj, proszę, Art 7 w tej Ustawie.https://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjFvPHG9sDYAhVFK1AKHQrkCFUQFggzMAE&url=http%3A%2F%2Fprawo.sejm.gov.pl%2Fisap.nsf%2Fdownload.xsp%2FWDU19950160078%2FU%2FD19950078Lj.pdf&usg=AOvVaw3ZlBu1Twg2kEP257gw8bYY Teoretycznie można, w praktyce nieosiągalne. Edytowane 5 Stycznia 2018 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragorn Opublikowano 11 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2018 Byłem dziś w starostwie i odesłali mnie do Wód Polskich. Tam się w sumie dowiedziałem tyle co nic. Ludzie chyba nawet nie wiedzieli że prawo się zmieniło bo uparcie mi wmawiali, że do 30 a nie 50 mk wystarczy tylko zgłoszenie. Ale ja chciałbym wykopać nieduży dołek jakieś 20 na 20 m i teraz tak jeden człowiek twierdzi, że wystarczy samo zgłoszenie u nich które kosztuje w granicach 100 zł jeśli staw nie przekracza 500 Mk i głębokości 2 m, natomiast druga opinia to, że będę potrzebował też pozwolenia na budowę z elementami operatu wodno prawnego. I weź tu człowieku bądź mądry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Czyli urzędowa klasyka. Generalnie w tego typu sprawach najlepiej dotrzeć do osoby, która będzie rozpatrywała sprawę, a przynajmniej do urzędu ją rozpatrującego i się dopytać czego chcą. Mam wrażenie, że każdy urząd ma swoje wymagania i czasem nie warto kopać się z koniem, tylko złożyć co chcą.Dopiero jak się nie uda załatwić "po dobroci" , to trzeba samemu doczytać jak wygląda to dokładnie od strony prawnej, złożyć papiery zgodnie z wymogami i iść w zaparte, w przypadku odmowy odwołując się do upadłego. edyta:Przed wizytą przygotuj się, wydrukuj przepisy, żeby w przypadku sporu 30 czy 50 metrów, nie kłócić się tylko wyciągnąć papiery - Bo widzi Pan/i tutaj jest napisane, że .......... Z doświadczenia wiem, że w większości przypadków najłatwiej jest załatwić cokolwiek jako klient sympatyczny i miły tylko nieco ubogi na umyśle, który coś tam usłyszał, przeczytał, ale czuje się zagubiony i prosi o pomoc ( ja w tym przypadku specjalnie nie muszę udawać), dopiero potem stopniowo Edytowane 12 Stycznia 2018 przez witeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert0304 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Byłem dziś w starostwie i odesłali mnie do Wód Polskich. Tam się w sumie dowiedziałem tyle co nic. Ludzie chyba nawet nie wiedzieli że prawo się zmieniło bo uparcie mi wmawiali, że do 30 a nie 50 mk wystarczy tylko zgłoszenie. Ale ja chciałbym wykopać nieduży dołek jakieś 20 na 20 m i teraz tak jeden człowiek twierdzi, że wystarczy samo zgłoszenie u nich które kosztuje w granicach 100 zł jeśli staw nie przekracza 500 Mk i głębokości 2 m, natomiast druga opinia to, że będę potrzebował też pozwolenia na budowę z elementami operatu wodno prawnego. I weź tu człowieku bądź mądry?Czyli miałem rację. Patrząc na organizację Wód Polskich to pierwsze pozwolenia wodnoprawne przy dobrych wiatrach będą wydawane najwcześniej za pół roku. Dawno takiego bałaganu nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 12 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 (edytowane) Hej, w dużym uproszczeniu budowa stawu wymaga uregulowań prawnych na gruncie dwóch ustaw: Prawa Wodnego i Prawa Budowlanego. 1. wykonanie stawów, które nie są napełniane w ramach usług wodnych, ale wyłącznie wodami opadowymi lub roztopowymi lub wodami gruntowymi, o powierzchni nieprzekraczającej 500 m2 i głębokości nieprzekraczającej 2 m od naturalnej powierzchni terenu, o zasięgu oddziaływania niewykraczającym poza granice terenu, którego zakład jest właścicielem wymagają zgłoszenia wodnoprawnego - art 394 ust. 1 pkt 9 ustawy Prawo wodne - zgłoszenie składa się do Wód Polskich. 2. jeżeli Twój staw będzie większy niż 500 m2 i głębszy niż 2 m wtedy konieczne będzie pozwolenie wodnoprawne (art 389 ustawy Prawo wodne) - wydają Wody Polskie. 3. Po otrzymaniu pozwolenia wodnoprawnego na wykonanie stawu idziemy do Starostwa. Tam mówimy o co chodzi, o tym że otrzymaliśmy pozwolenie wodnoprawne itd. i wypełniamy otrzymany druk wraz z wnioskiem. Płacimy opłatę i składamy wszystkie wymagane dokumenty (sporządzona przez projektanta dokumentację techniczną zawierająca mapy, wypisy, wyrysy, akt notarialny oraz operat wodnoprawny...w odpowiedniej ilości egzemplarzy... ) Tutaj następuje punkt kulminacyjny. Otrzymujemy z wydziału architektury zatwierdzenie projektu budowlanego z udzielonym pozwoleniem na budowę stawu (no chyba że staw nie łapie się na pozwolenie tylko na zgłoszenie). Z tą decyzją idziemy do ,,Wydziału nadzoru budowlanego ‘’ (Starostwo) i tam bierzemy dwa wnioski. Jeden dla nas który wypełniamy i jeden dla naszego projektanta. Spotykamy się z projektantem on to wypełnia przy okazji ustalamy termin wykopu, dodaje ksera wymaganych dokumentów (chodzi o jego uprawnienia) i wracamy do ,,Wydziału nadzoru budowlanego’’ (Starostwo). Tam, to wszystko składamy i otrzymujemy blankiet do zapłaty za dziennik budowy. Płacimy, wracamy, otrzymujemy świstek i idziemy ponownie do ,,Wydziału Architektury’’ (Starostwo) po dziennik budowy. Pozbywamy się najlepiej od razu dziennika budowy oddając go projektantowi i już po 7-u dniach możemy kopać ( tak przynajmniej wskazujemy podając datę w pow. wniosku)Jeśli już roboty są zakończone, projektant wypełnia dziennik budowy który należy zanieść do ,,Wydziały nadzoru budowlanego’’ (Starostwo) i zgłosić zakończenie robót. Mamy na to 3-y lata Co do kwestii związanych z lokacją stawów na obszarach objętych formami ochrony przyrody np. obszarów Natura 2000 to najlepiej podpytaj w RDOŚ-u bo być może oprócz decyzji o warunkach zabudowy potrzebne będzie postanowienie w sprawie uzgodnień warunków realizacji przedsięwzięcia w zakresie oddziaływania na obszar Natura 2000 albo decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach. Pozdrawiam i zastrzegam, że nie jestem prawnikiem, a powyższy opis może być niepełny lub może zawierać jakieś byki wynikające ze zmieniających się przepisów prawa Edytowane 12 Stycznia 2018 przez rybak109 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aragorn Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Cały czas mowa o stawie do 500 mk. Z tego co zrozumiałem w urzędzie to na podstawie prawa wodnego wystarczy u nich zgłoszenie w Wodach Polskich. Natomiast rozchodzi się o to teraz czy potrzebne jest pozwolenie na budowę na podstawie prawa budowlanego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi