Skocz do zawartości

Zofik Handmade Lures - Przynęty Zofika ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam  wszystkich serdecznie :)

Dostałem wskazówki że powinienem się zagniezdzic w tym dziale więc jestem :)

Na początku mała historia ;)

Budową przynęt zainteresowałem się  ok3 lata temu a na forum trafiłem niecałe 2 temu.

Na początku sama teoria  dużo czytania forum , innych źródeł  w internetach oraz mnóstwo filmów , po jakimś czasie postanowiłem , że spróbuje  swoich sił... bo czemu nie? :)

Zacząłem organizować sobie materiały   gdy już byłem o krok od zaczęcia moich poczynań  życie postanowiło  zmienić scenariusz jak to często bywa... próby zawieszone.

Problemy na szczęście  szybko minęły i sądziłem że niedługo  będę mógł   zacząć.. Ale nic bardziej mylnego  okazało się że zostanę  tatą  :D ;)

Nadeszły  narodziny i wolny czas odleciał  w zapomnienie  :D a życie zawirowało jak nigdy dotąd :D gdy sytuacja  się ustabilizowała :D   można było wkońcu   zacząć  pierwsze próby  :)

Trochę się  rozpisałem więc do sedna ;)

O to  pierwszy projekt który zacząłem  i  doprowadziłem  obecnie do końca :)

Plus pierwsze ręczne malowanie :) .

Krytykę  przyjmuje na klatę

I pozdrawiam wszystkich ;)

post-62681-0-89660700-1514933567_thumb.jpg

post-62681-0-13445400-1514933593_thumb.jpg

post-62681-0-56470000-1514933619_thumb.jpg

post-62681-0-60528200-1514933643_thumb.jpg

post-62681-0-21566100-1514933663_thumb.jpg

post-62681-0-97858700-1514933684_thumb.jpg

post-62681-0-98026400-1514933708_thumb.jpg

• Like 17

Wobler wygląda bardzo estetycznie-jestem pod wrażeniem.

Interesuje mnie natomiast sposób rozwiązania przegubów pod względem wytrzymałości.

Czy nie będzie tak,że po braniu na przyponie zostanie tylko pierwsza część woblera,a reszta odpłynie z rybą?

Za pomysł i estetykę :clappinghands: :clappinghands: :clappinghands:

Hej

Co do testów na sucho to wyglądały tak że mam worek a w nim 15kg obciążenia

Pierwsza próba kotwica SG zaczepiona za rączkę z drugiej strony przypon stalowy i w górę... efekt grot wyłamany reszta nie drgnęło ;)

Druga próba to samo ale bez kotwicy bezpośrednio ciężar do oczka... efekt owinięta stalka się przerywa :)

Ostatnia próba pręt włożony w przednie oczko a ciężar bezpośrednio do tylnego

Test zakończony powodzeniem przynęta cała nic nie dostrzegłem uszkodzeń

;)

Co do testu to nie było celem aby tylko ciężar oderwać... ciężar został oderwany a następnie szybszym ruchem w górę i w dół i tak kilka razy ;)

Wniosek: sądzę że szybciej trzasnie żyłka , plecionka lub coś innego niż przyneta...

Pamiętajmy że podczas wędkowania mamy do wykorzystania prace kija, kołowrotka oraz swoje umiejętności więc ten ciężar podczas testów myślę że spokojnie się rozkłada i udzwigło by naprwno więcej;)

Kolejna sztuka będzie na pełnym stelażu z ciekawości:)

Myślę że nie ma co sie bać takich rozwiązań

Tak samo z powodzeniem są stosowane oczka skręcane i ryby łowią ;)

Pozdr.

Edytowane przez Dawid632
  • Like 3

Cześć Dawid. Pomimo, że nie łowię na woblery to Twoja przynęta wygląda bardzo ciekawie, a jeszcze jak widzę wypowiedź kolegi @LOLO,

Jak to Twój pierwszy wobler to czapki z głów  :whistling: Jestem pod wrażeniem dbałości o szczegóły  :clappinghands:  :clappinghands:  :good:

tzn. że jest naprawdę dobrze. Jak interesujesz się tym działem, to pewnie widziałeś jego "robactwo" - ekstra klasa.

Pozdro i powodzenia

Piękna robota i ładnie pracuje. Najbardziej mnie intryguje jednak moment w którym zatrzymałeś przynętę, a ona zrobiła skok w bok (0:55). Jestem bardzo ciekaw jak przynęta zachowuje się podczas mocniejszego podszarpywania, czy robi równie fajne odjazdy w bok jak przy zatrzymaniu czy może mocniej odjeżdża ;)

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...