Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Panowie, powtórzę mniej więcej to co napisałem minutę temu na pw.. Emocjonalne przesilenia nie powinny być stanem ciągłym, ale należy je powtarzać cyklicznie, co czas jakiś..obowiązkowo.. Żeby to forum nie stoczyło się, nie zaskorupiało, i nie zmarło z braku szerszych horyzontów niczym Rybie Oko, które wędkarski świat zredukował do jednej jedynej słusznej mantry - siaty won, wszyscy inni też won Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Sławek Oppeln Bronikowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Darku, mam prośbę: odłącz się od tego wątku ...a gwarantuje Ci, że zdechnie i zgnije w sposób zgodny z naturą (to oczywista oczywistość). Tą Twoją decyzję biorę na siebie zgodnie zasadą, którą stosuję w ostateczności: ty masz rację... ja mam spokój. Zastosuj to, bo na prawdę nie warto brnąć w to dalej.Jedno natomiast mogę Ci Darku gwarantować. Jak już ta kupa się rozłoży...pojawi się następna, która będziesz chciał posprzątać. Kolejną też zostaw...(SOB, na jakąkolwiek Twoją odpowiedź na pewno nie odpiszę) Edytowane 17 Stycznia 2018 przez BOB1 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gadda Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 OKI Robert, masz rację.... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Eh daliście się wkręcić trollowi Niestety niektórym forumowiczom forma przesłania treść której jak się później okazuje nie ma i nigdy nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Porozmawiajmy o faktach.Okręg Bielsko-Biała wysyła rejestry połowów do Olsztyna, gdzie są opracowywane pod kątem statystycznym i w formie opracowania wracają do nas w formie książkowej. Z rozbiciem na poszczególne obwody rybackie, presji na nich, odłowów sumarycznych i w rozbiciu na gatunki. Zadzwoniłem do przyjaciela, który całe lata zbierał te opracowania i starał się je analizować. Ma tych roczników "kilka", od 1996 roku do 2012, brakuje rocznika 2011. Nie mam zamiaru przepisywać całości zawartej w nich informacji, ograniczę się do kilku liczb. 2009 rok - średnio każdy z wędkarzy, który zdał rejestr, łowił przez 5,71 dni2010 rok - 6,95 dni2012 rok - 5,20 dni. W tymże 2012 roku wędkarze zdający rejestry (łącznie 3830 osó złowiło i udokumentowało to zapisem 22,512 kg ryb, co daje średnią około 1,3 kg dziennie. Dzieląc połów całkowity, przez ilość wędkarzy, wychodzi średni roczny połów w przeliczeniu na wędkarza 5,88 kg. Powtarzam, jest to wartość roczna na przeciętnego wędkarza. Są osoby, które nie wędkowały ani raz, inne kilkadziesiąt razy. Łowiąc (i zabierając) sporo większe ilości ryb. Jednak z kilkunastoletnich opracowań wyłania się rzeczywisty obraz presji i odłowu. Opracowaniu temu trudno jest zarzucić nierzetelność, zafałszowanie danych, czy też wybiorcze potraktowanie danych. A w związku z tym, że dane rok do roku bywają podobne, trudno też domniemywać, by były jakoś zakłamywane. Dodatkowo pracuję w kole (zarząd koła) i przed opłacaniem składek u skarbnika odbieram rejestry i przeglądam je. Średnia statystyczna z tych przejrzanych przeze mnie rejestrów jest zbliżona, a że kolo liczy sobie ponad 400 ludzi, to materiał porównawczy mam spory. Podobne opracowania z lat 1996-2000 trafiały w moje ręce z okręgów katowickiego i częstochowskiego. I wszędzie średnie wartości przypadające na jednego wędkarza były zbliżone. Zarówno w dniach spędzonych nad wodą, jak i połowach. Dlatego też z całą odpowiedzialnością za słowo mogę powtórzyć, że materiały z wzmiankowanego artykułu były wyssane z czyjegoś brudnego palucha, a wnioski na ich podstawie wysnute są żenujące i stanowią mieszaninę fikcji literackiej udowadniającej z góry założoną tezę, oraz absurdu tak głębokiego, że ocierającego się o potrzebę konsultacji z lekarzem specjalistą. Tego typu konfabulacje powinno się leczyć, a nie publikować, a już absolutnie poważnie omawiać wśród osób kulturalnych i wykształconych.Amen. Edyt:Jeśli ktoś jest zainteresowany, to zapraszam do siedziby okręgu bielskiego, gdzie może sobie przejrzeć wszystkie roczniki tych opracowań. Są ogólnie dostępne. Zapewne w okręgach częstochowskim i katowickim jest podobnie. To jest już poważna ilość danych do przetrawienia... Edytowane 17 Stycznia 2018 przez woblery z Bielska 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Szkoda jedynie, ze liczby podawane przez rybakow, w tym KPS, sa dla rybakow i KPS swiete. Inne opracowania, dane, statystyki, doswiadczenia znad wod...wszystko to wymysly wedkarzy dla potrzeb walki ze szlachetna gospodarka rybacka ???? KPS - Kolega Pan Slawek ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 17 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Jesteśmy społecznością uprawiającą rabunkową eksploatację, żądającą wyłączności , jeśli nie monopolu. Rybacy ten prosty fakt rejestrują i wyniki obserwacji oficjalnie publikują, zaprzeczyć im nie potrafimy w żaden sposób, chyba że przysięgając - jak bum cyk cyk.. no i nie zapominajmy, że bez rybaków nie mielibyśmy żadnego alibi.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Rybacy, rybacy, rybacy...Na kogo zwalić winę jak rybaków brak, sieci brak (Okręg skierniewicki)...?PZW też winne nie jest bo bynajmniej u nas zarybienie zgadza się z papierami... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Porozmawiajmy o faktach.(...)i to lubię!!! Konkretne dane i przykłady... tak można dyskutować Tylko w przeciwieństwie do wspomnianej publikacji, który jak już napisałem nie ma znamion artykułu naukowego, mamy tu przykład konkretnego wyliczenia i prostej statystyki, a nie szacowania. Szacowaniem można nazwać to że jeśli wykorzystując Twój wynik dla średniego rocznego połowu, pomnożyłbym go przez domniemaną liczbę wędkarzy w PL ( ok. 1,5 mln) i uzyskałbym wynik 8,8 tys. ton. A ponieważ artykuł odnosił się do ilości ryb wyławianych z jezior to uznając roboczo udział tych połowów na ok. 60-70% mamy SZACOWANY wynik 5,7 tys ton, co w przybliżeniu się zgadza. Oczywiście prze recenzje by to zapewne nie przeszło i w wykonaniu takiego byle mgr jak ja wywołuje politowanie, ale jak by to napisał jakiś prof... Edytowane 17 Stycznia 2018 przez hi tower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kotwic Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Porozmawiajmy o faktach. 2009 rok - średnio każdy z wędkarzy, który zdał rejestr, łowił przez 5,71 dni2010 rok - 6,95 dni2012 rok - 5,20 dni. W tymże 2012 roku wędkarze zdający rejestry (łącznie 3830 osó złowiło i udokumentowało to zapisem 22,512 kg ryb, co daje średnią około 1,3 kg dziennie. Dzieląc połów całkowity, przez ilość wędkarzy, wychodzi średni roczny połów w przeliczeniu na wędkarza 5,88 kg. Powtarzam, jest to wartość roczna na przeciętnego wędkarza. Bardzo dziękuję Janusz za ciekawe materiały.Zgadzam się oczywiście z tym, że okręgi południowe (z tego co pamiętam Bielsko-Biała, Katowice i Częstochowa) od wielu lat prowadzą ewidencję połowów wędkarskich. W miarę możliwości i czasu czytam różne zestawienia. Zwrócę tylko uwagę, że należy pogratulować członków koła. Grzecznie płacą, prawie na ryby nie chodzą (cóż to za wędkowanie przez 6 dni), prawie ryb nie łowią (nawet nie wnikam czy zabierają te 5,88 kg rocznie). Chętnie bym zapoznał się a nawet opisał, to ile łowią choćby tutejsi forumowicze, ile czasu nad wodą spędzają. Bo niestety weryfikacja połowów wędkarskich w całej Polsce przez pryzmat kilku rzek i zbiorników zaporowych (bo jezior jakoś tam niewiele) chyba nie jest reprezentatywną próbą.Nie mam teraz czasu, by teraz tu oceniać, czy te 5,88 kg ryb na wędkarza, to szczyt możliwości wód, czy wynik pasywności łowców, więc pobawię się w szybkie zestawienie.630 000 członków PZW (tyle chyba jest obecnie) łowi po 5,88 kg ryb/głowę.W skali roku wędkarze z PZW (a szacuje się, że to mniej niż połowa wędkujących) w Polsce łowi: 630 000 x 5,88 = 3 704 440kg ryb. Sami oceńcie, czy 3700 ton ryb to duża czy mała ilość.Ocenić też możecie czy rzeczywiście jest tak pusto nad wodą, że na każdego przypada ledwie 6 dni rocznie, a tak ciężko o rybę, że łowi niespełna 6 kg, w co wchodzą różne gatunki ryb.Mam nadzieję, że napisane równanie nie jest zbyt trudne i nie trzeba będzie czytać, że błędnie zinterpretowałem dane wyjściowe tworząc "gniota" na zamówienie rybaków. Edytowane 17 Stycznia 2018 przez Kotwic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Ile łowią forumowiczów? A proszę bardzo. Wody PZW. W rejestrze z 2017 roku mam 11 wpisów. Ryb zabranych - 0. Ciekawe jak się to ma do rabunkowej eksploatacji ktorą to niby "MY" uprawiamy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 A ja jeszcze podlałbym trochę paliwka do ognia, tzn. do dyskusji ;-) nt rejestrów..Sam w zasadzie wpisuje tylko datę bo 99% ryb puszczam ALE spotykam się często nad wodą z dwoma skrajnymi postawami i opiniami wedkarzy:1. "Ja tam Panie nic nie wpisuje, niech zobaczą w PZW, że ryb nie ma to zaczną w końcu zarybiać"2. "Ja tam Panie pisze na maksa, zmyślam, mnoże x2 to co złowiłem i nawet puściłem (akurat!), niech zobaczą w okręgu ile ryb wyjechało to bedą musieli uzupełnić"No i jak tu odnosić się do rejestrów ?Ile % wędkarzy w ogóle zdaje rejestry? Czy dane w nich zawarte są rzetelne i mogą być podstawą do jakichkolwiek analiz..? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (...)Bo niestety weryfikacja połowów wędkarskich w całej Polsce przez pryzmat kilku rzek i zbiorników zaporowych (bo jezior jakoś tam niewiele) chyba nie jest reprezentatywną próbą.(...)Masz rację.Jeśli statystyczny wędkarz, w promieniu powiedzmy 30 km od miejsca zamieszkania, zamiast 2-3 jezior ma do dyspozycji 30-40, to jego ilość wolnych dni, które może przeznaczyć na uprawianie swojego hobby radykalnie wzrasta, a przez sam fakt zwiększenia ilości łowisk wzrasta również presja i skuteczność.No litości! Czasem ryby biorą, a czasem nie. Będąc częściej nad wodą łatwiej trafić na te dobre dni. To jest chyba jasne. Tak samo specjalista (umiejętności, sprzęt) złowi więcej, a początkujący lub mało mobilny wędkarz mniej. I średnia wychodzi właśnie tak, czy to komuś pasuje, czy nie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (...)Ciekawe jak się to ma do rabunkowej eksploatacji ktorą to niby "MY" uprawiamy.A kto tu pisze o rabunkowej eksploatacji? Bawimy się tylko cyferkami, wyluzuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pickerel Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 A kto tu pisze o rabunkowej eksploatacji? Bawimy się tylko cyferkami, wyluzuj Mam Ci napisać konkretnie kto czy dasz sobie radę i sam znajdziesz? Podpowiem, poprzednia strona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuNaTic Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Tak na prosty, łopatologiczny język. Do czego zmierza ta "dyskusja"? Bo jakoś wywnioskowałem tylko, że "rybacy są dobrzy, my źli i to my kradniemy". Chyba, że jestem w błędzie, to ktoś mnie może z niego wyprowadzi.... A i co do wypowiedzi pana Sławka.... Wywnioskowałem, że próbuje nam wcisnąć, że prasa wędkarska jest zła i rybacy mają rację. Poglądy szanować trzeba, ale tak nachalne próby przekonania nas do nich są chyba bez celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Mam Ci napisać konkretnie kto czy dasz sobie radę i sam znajdziesz? Podpowiem, poprzednia strona.No przyznam się że zignorowałem wypociny Sławka... Ty, mam nadzieje że też nie traktujesz ich poważnie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 18 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Rybactwo to profesja, miłośnicy fishingu tworzą czysto deklaratywnie, tylko w wirtualu i statucie istniejące, wyższe formy społecznej użyteczności. Nie widzę żadnej różnicy, ale bardziej kulturotwórczy są rybacy. Zaś hi tower w rozkroku stojąc, w przymilnej podorywce odnajduje swoją szansę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Panowie, spokojnie, przecież to tylko onanizator słów... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LuNaTic Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 No przyznam się że zignorowałem wypociny Sławka... Ty, mam nadzieje że też nie traktujesz ich poważnie?Odnoszę wrażenie, że nie ma czego traktować na poważnie. Z całym szacunkiem do Sławka oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi