gooral Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Witam. Wie ktos gdzie moge znalezc jakies informacje (bo zakupy robie przez net) o dlugosci glowek jigowych (od oczka do srodka luku kolankowego) poszczegolnych producentow?Chce robic zakupy w f-m szukam glowek do gum 3-10cm (bo wieksze i tak uzbrajam mniajsza glowka i dodaje dozbrojke) Ja niestety wszystkie glowki trzymam w jednym wielkim pudle i nie jestem w stanie dojsc, ktore maja jaki rozmiar nominalny. preferowalbym dragony/ownery/mustady w tej kolejnosci i w miare dostepnosci rozmiarow (bo np te mocne dragony to startuja chyba od 3/0 czy cos...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 mało kto tak chyba kombinuje.w fishing marcie masz podane wielkości haka do gum kt?łre przykładowo chcesz kupić.np.ripper manns 80mm hak 4/0.i tym najlepiej się kierować.z tych gł?łwek kt?łre u?źywam to wielkość haka mi się zgadza czyli mustad lub vmc czy gamakatsu 4/0 jest identyczny.nie zaprzeczę ?źe sa firmy kt?łre mają większe lub mniejsze łuki kolanka ale z tych co wymieniłeś raczej większej r?ł?źnicy nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 mało kto tak chyba kombinuje.w fishing marcie masz podane wielkości haka do gum kt?łre przykładowo chcesz kupić.np.ripper manns 80mm hak 4/0.i tym najlepiej się kierować.z tych gł?łwek kt?łre u?źywam to wielkość haka mi się zgadza czyli mustad lub vmc czy gamakatsu 4/0 jest identyczny.nie zaprzeczę ?źe sa firmy kt?łre mają większe lub mniejsze łuki kolanka ale z tych co wymieniłeś raczej większej r?ł?źnicy nie będzie. manns predator 10cm zaleca hak 7/0 a relax dla takiego samego kopyta 5/0 a to sa 2 rozmiary roznicy!.manns 6cm zaleca hak 1/0 a 6,2cm relax rzada haka 3/0 i zas 2 rozmiary roznicy.... to samo jesli chodzi o twistery mans/relax przy tej samej dlugosci przynety proponuja haki rozne od siebie o 2 rozmiary.np twister 4,5cm relax:hak 2 a manns 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 nie łowię na relaxy ale przy mannsie mi się sprawdza czasami zakładam oczko większy hak ni?ź sugerowany.mo?źe po prostu r?ł?źnią się długościa korpusu i ogona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 nie łowię na relaxy ale przy mannsie mi się sprawdza czasami zakładam oczko większy hak ni?ź sugerowany.mo?źe po prostu r?ł?źnią się długościa korpusu i ogona. no o tym pisze. a 3/4 przynet jest trapera (nie ma ich w fm.).Wiec jakby podawali wymiar w cm a nei jakies rozmiary z D**y to by bylo wiadomo co kupujesz. (szkoda, ze wedek nie opisuja dluga, krotka, taka w krzaki to by byla dopiero jazda). ech chyba kupie zwykle (nie ekono) glowki po 3 w paczce z kazdego rodzaju i bede mial rozeznanie bo inaczej sie nei daszkoda tylko, ze lepszych glowek tak nie sprzedaja bo mustady zwykle to ja 0,25 z lidla rozginalem...(ku*** jak karpiowki jedna 3,5lbs mieksza od drugiej 2,75....) ciekawostka:relax do twisterow rozmiaru 3,5cm proponuje glowki rozmiaru 6a traper do takich samych gum proponuje glowke 1-2 !!!! to juz 4 do 5 rozmiarow! (ps mam gumki trapera 3,5cm hak powinien miec jakies 2cm na oko) totalny rozp*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 A mo?źe lepiej por?łb zdjęcia przynęt,najlepiej na tle miarki,do kt?łrych chcesz kupić gł?łwki i forumowicze postarają się pom?łc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 A mo?źe lepiej por?łb zdjęcia przynęt,najlepiej na tle miarki,do kt?łrych chcesz kupić gł?łwki i forumowicze postarają się pom?łc? wierze w szczere intencje, ale nie jestem niepelnosprawny i glowke umiem dobrac tylko pozniej nie wiem jak przeliczyc np 2cm na rozmiar a jak ktos umie cm przeliczyc na rozmiary to rownie dobrze moze sie ze mna podzielic ta wiedza . jak na razie zamawiam jaxonow (bo najtansze) i kilka ownerow roznych rozmiarow od 6 do 1/0 (glowek do gum 8cm+ mam sporo wiec obstawiam, ze to takie wielkosci mnie interesuja). A na przyszlosc porobie sobie notatki co ma jaki rozmiar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wędkarz87 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Jak chcesz to mogę Ci zmierzyć jak wr?łcę do domu Dragony V-Point Speed na hakach 4/0,5/0 oraz 6/0... Ktoś inny mo?źe Ci podać wymiary mniejszych i większych,wtedy dopasujesz sobie wielkość potrzebną do danej gumy i pozamawiasz co potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 mustad big game 10/0 65mmmustad classic 6/0 50mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 mustad big game 10/0 65mmmustad classic 6/0 50mm o to mi chodzilo. Dziekuje chetnie zszedlbym z tymi wymiarami w dol bo glowek dluzszych niz 5-6cm uzywam sporadycznie (mam kilka takich potworkow 15/0 i tylko do trolingu uzywam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 podałem te wielkości co do kt?łrych jestem pewien bo mam z nich woreczki z reszty niestety nie mam więc nie mam pewności co do rozmiaru haka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 podałem te wielkości co do kt?łrych jestem pewien bo mam z nich woreczki z reszty niestety nie mam więc nie mam pewności co do rozmiaru haka kumam. ja wlasnie zrobilem blad i wyrzucalem wszystkie worki/pudelka i teraz wiem, ze mam z grubsza okolo 9 rozmiarow glowek, ale ktora jest jaka nei mam pojecia i nie wiem co zamowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 najlepiej we?ź gume i przejdz się do sklepu tam sobie dobierzesz takie jak Ci pasuje a jak nie to zadzwoń do sklepu i niech Ci zmierzy haki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 najlepiej we?ź gume i przejdz się do sklepu tam sobie dobierzesz takie jak Ci pasuje a jak nie to zadzwoń do sklepu i niech Ci zmierzy haki heh w irlandii bedziesz szczesliwy jak beda mieli 3 rozmiary glowek w paczkach po 10-15sztuk (a czesciej po sztuce za 1euro). najczesciej maja takie morskie kolosy po 120-150g i tyle Jak fuxem nie ma trapera gumek i glowek to dupa zbita.Akurat lece do pl na tydzien to pomyslalem, ze odnowie zapasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 kupiłem rok temu całą paczke gł?łwek tego trapera napaliłem się bo tanie były chyba miały 15g w sklepie haki wydawały się mocne ale jak poczuły zimną wode to haki owijałem na palcu jak chciałem tak jak by z cyny były i powiedziałem sobie ?źe ju?ź nigdy ?źadnych tanich wynalazk?łw ja kupuje tylko mustady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Masz zdjęcie moich gum. To jest manns predator3 z teoretycznie większym ni?ź zalecany hakiem 5.0 typu classic. Hak wychodzi dokładnie na końcu korpusu. Przyło?źysz mniejszy i wiesz, ?źe to 4.0, za du?źy 6.0. Haki są gamakatsu Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 coś mi się zdaje ?źe często ogonki Ci się zaczepiają za hak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Źle Ci się zdaje. Rzadko Akurat ta jedna guma ma to do siebie, ?źe da się wytrzymać. A ryby zacina się lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 29 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Źle Ci się zdaje. Rzadko Akurat ta jedna guma ma to do siebie, ?źe da się wytrzymać. A ryby zacina się lepiej o ku... teraz te dozbrojki zauwazylem ja tam generalnie dalbym duzo krotszy hak przy takiej konfiguracji dozbrojek (a i to tylko do wiekszej gumy).Dzieki za fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 często łowie właśnie na predatora ale 2cale i zauwa?źyłem ?źe jak hak dam troche większy czyli coś tak jak na zdjęciu to bardzo często zaczepia mi się ogonekale jak tak piszesz to pewnie tak jest mo?źe 3 jest troche sztywniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Ja tak łowię od zawsze. Jedni się ze mnie śmieją drudzy zbroją tak samo W innych gumach tak nie pr?łbowałem więc nie wiem. Chodziło mi o to, ?źeby gooral miał por?łwnanie haka 5.0 wystarczy mieć predatora 3 calowego i przynajmniej trzy rozmiary się oznaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Spoko ja się nie śmieje sam czasem zało?źe troche większy hak jak nie mam ju?ź mniejszego.Chciałem tylko powiedzieć ?źe przy tak przesuniętym do tyłu i tak wystającym haku bardzo często zawija mi ogonek a zwłaszcza jak zało?źe predatra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krisu23 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 A hamujesz ręką linkę tu?ź przed wpadnięciem przynęty do wody? Bo mo?źe to jest odpowiedź. Nigdy się wcześniej nad tym nie zastanawiałem. Mo?źe ja się po prostu na przek?łr nauczyłem tak łowić i coś podświadomie robię? Bez dozbrojki nie plącze się w zasadzie nigdy. Z dozbrojką częściej ale da się prze?źyć. Poza tym tych dozbrojek u?źywam tylko na jednym łowisku. Zdjęcie było dla kumpla kt?łry tam ze mną jechał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 Kabłąk zawsze zamykam ręką i pod koniec rzutu ręką hamuje linke.A co do dozbrojki to przy takich przynętach nie stosuje.Zakładam dopiero od 5 cali ale nie zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 29 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2011 normalnie 5 cali zbroje hakiem 10/0 ale jak daje dozbrojke to zakładam 8/0 a nawet 6/0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi