Skocz do zawartości

Przyłowy 2018

wojciech1919

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Zmienność gatunkowa i osobnicza jest tak wielka, a przy tym gatunki tak podobne, że z takiego zdjęcia to możemy tylko odpowiedzieć, że to troć lub łosoś.

A jeszcze o takim ubarwieniu widziałem pstrągi potokowe.

Więc koledzy na pewno, to umarł Kopernik. 

A swoją drogą "przyłów" fajny.

• Like 3

Zmienność gatunkowa i osobnicza jest tak wielka, a przy tym gatunki tak podobne, że z takiego zdjęcia to możemy tylko odpowiedzieć, że to troć lub łosoś.

A jeszcze o takim ubarwieniu widziałem pstrągi potokowe.

Więc koledzy na pewno, to umarł Kopernik. 

A swoją drogą "przyłów" fajny.

ryba tak charakterystyczna że raczej wątpliwości nie ma. Samiczka, kelt i jak mawiali miejscowi znad Słupi dawno dawno temu "prawdziwek" :) 

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Podczas okoniowania, lin 43 cm, fajne puknięcie z przygięciem,keitech easy shiner 2' electric shad na 3 gr, guma prowadzona wolno z delikanymi podskokami, jaxon grey stream 228 do 7 gr, shimano super gt 1500, żyłka 0,14, oprócz tego okonek 25 cm, walka była przednia nie mogłem go zatrzymać na początku:)

post-48725-0-66444700-1521026388_thumb.jpg

post-48725-0-42836600-1521026428_thumb.jpg

• Like 17

Dodam tylko, że branie w tym samym miejscu i na tą samą przynętę co ostatnio... co utwierdziło mnie w przekonaniu, że to nie przypadek

ES 2" jawi się zatem gumką typowo linową  :) . Jakieś dwa lata temu , w szczycie sezonu łódkowego , na tę przynętę właśnie miałem zielonego prosiaczka , który zassał aż się kurzyło  :D . Już ładnych parę lat wstecz , kiedy na naszych wodach stojących mogliśmy się jeszcze uganiać ze spinem w ręku wiosną , takich spotkań było więcej . Piękne te rybki - gratuluję pojawiającej się systematyczności .

• Like 1

A to nie jest rybi trup w zaawansowanym stadium rozkładu? :)

Dokładnie tak. To było kiedyś płocią albo jaziem. 

W poprzednim roku rozpocząłem sezon od złapania marzanny (jest foto w wątku z ubiegłego roku), ten sezon rozpoczynam od rybiego denata. Cóż, na rybach nigdy nie jest nudno. 

Tegoroczną wiosnę poświęciłem dla pstrągów, ale szczególnie wkręciłem się w super ultra lightowe łowienie. Ostatnio łowiąc stykowe kleniki trafiłem dwie rybki, których się nie spodziewałem. Szczególne wrażenie zrobiła na mnie płoć na brązowy medal redakcji Wędkarskiego Świata  :wub:

11144194_29063505_1610190655768029_48310

11144199_29216367_1264374020373656_39095

Sprzętowo ;)

Lureleader Natural Heart 4g

Daiwa Emblem 2000 

Egi Metal 0.6

Wynalazki Fish Upa 

Młynek i pletka jeszcze będą do zmiany. Nie mogłem wytrzymać jak zakupiłem kijek, trzeba było przetestować :D

Świetna zabawa! :)

• Like 20

Na Rybomanii na stoisku Lureleadera. Mają też swoją stronę na Facebooku. Ogólnie na targach w Poznaniu z kolegą przemacaliśmy masę ultralighotwych kijków, i dopiero tak jak myślałem Natural Heart okaże się strzałem w przysłowiową dziesiątkę. Co mnie zdziwiło, szybki kijek przechodzący po całości w parabole, a nie tak jak reszta od razu lejąca się jak jakiś krowi ogon :D

Ten kijek jest ogólnie hitem Lureladera na ten sezon i w sumię się nie dziwię, że zaczyna już brakować :)

• Like 1