Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. _PABLO_ Opublikowano 22 Października 2018 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 (edytowane) Szczerze to nie wiem co napisać. Taka trochę duża landrynka 141cm nie ważona. Ale była ciężka Edytowane 22 Października 2018 przez _PABLO_ 56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Ale ryba!!!!!!!! Ile miała. Jak wzięła? Mega. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 I może jeszcze przy łowieniu białorybu na XULa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_PABLO_ Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Niestety. Przyłów przy sandaczach. Wydaje mi się że na XUL nie do zatrzymania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 O w mordę, ale bajka???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Przy polowaniu na lipienie. 0,12 na końcu, małe nimfki. Była jazda. 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SID Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 _PABLO_, on 22 Oct 2018 - 18:33, said: Szczerze to nie wiem co napisać. Taka trochę duża landrynka 141cm nie ważona. Ale była ciężka Szczęście, że w "naszych" wodach nie zaaklimatyzował się jeszcze bass wielkogębowy, gdyż pewnie tylko on by się ostał.Gratulacje dla łowcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Na wszelkie artefakty jest prosta metoda - zakaz wypuszczania. Niezależnie czy woda jest nizinna, czy muchowy nokill. Większość obcych gatunków jednak potrzebuje czasu na aklimatyzację. Łososiowate migrują bardzo szybko i tu problem znika. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Szczęście, że w "naszych" wodach nie zaaklimatyzował się jeszcze bass wielkogębowy, gdyż pewnie tylko on by się ostał.Gratulacje dla łowcy.To jakiś żart ? . U nas nie ma prawa nic się zaaklimatyzować . Podobno amerykanie nie potrafią sobie poradzić z rozprzestrzenianiem - klęską urodzaju tołpygi , niech zlikwidują wizy i nasi ,,specjaliści " rozwiążą ten problem z palcem w ..... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Października 2018 Polecam odwiedzić zbiornik Przeczyce w okręgu katowickim - masa tołpygi i mimo presji i obróbki na miejscu ma sie swietnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 W USA to inny gatunek tolpygi. U nas jest pstra, a tam biała. Ale co by nie mówić. Filmy ze skaczacymi robią wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Szczerze to nie wiem co napisać. Taka trochę duża landrynka 141cm nie ważona. Ale była ciężka Pablo, na co wzięła? Normalnie zapięta w pysku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 W USA to inny gatunek tolpygi. U nas jest pstra, a tam biała. Ale co by nie mówić. Filmy ze skaczacymi robią wrażenie.U nas są oba gatunki, trwają tylko dyskusje czy biała sie naturalnie rozmnaża. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_PABLO_ Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Na naszym odcinku Odry od czasu do czasu trafiają się przyłowy Tołpygi.Tylko że Tołpygę w kolorach "koi" widzę po raz pierwszy na oczy. I właśnie.... jak to jest z tym rozmnażaniem się Tołpygi w Polsce?Wie ktoś coś konkretnego na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Polecam odwiedzić zbiornik Przeczyce w okręgu katowickim - masa tołpygi i mimo presji i obróbki na miejscu ma sie swietnie.Bywam , nie miałem nigdy przyjemności z takową . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 W USA to inny gatunek tolpygi. U nas jest pstra, a tam biała. Ale co by nie mówić. Filmy ze skaczacymi robią wrażenie.A co to zmienia ? Jakby nie patrzeć to RYBY , czyli da się wyłowić , jakiś problem dla naszych ,,ekspertów" ? Kolor czy gatunek co to za różnica . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Na naszym odcinku Odry od czasu do czasu trafiają się przyłowy Tołpygi.Tylko że Tołpygę w kolorach "koi" widzę po raz pierwszy na oczy. I właśnie.... jak to jest z tym rozmnażaniem się Tołpygi w Polsce?Wie ktoś coś konkretnego na ten temat?Ta tołpyga, to rzeczywiście wybarwiona jak akwariowa rybka.Tołpygi żyją w Odrze, tylko dużo niżej. Sam wyholowałem 3 okazałe sztuki, emocji póki się nie okazało co to za ptica, było multum. Długie chwile mijały, nim zorientowałem się, że to nie sum, bardzo podobny sposób walki. Jedna trafiła na trollingowy sprzęt sumowy, dwie na rzeczną sandaczówkę-te dały popalić.Przed paroma tygodniami, na wobler przeznaczony dla sumów (duży Lake) trafił bardzo agresywny okoń, taki... o ogon większy od woblera. Kotwica była wyraźnie większa od otworu gębowego, jak on zahaczył się wbijając jeden hak w dolną wargę??? Brania nie czułem, sądziłem że to jakiś trzepoczący w wirach patyczek uhaczyłem . Przedziwna i śmieszna sytuacja dla mnie, choć nie wiem czy nadaje się do tego wątku? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Śliczna ta tołpyga....bardzo fotogeniczna Co do kwestii inwazyjnych gatunków....jakieś małe/trudne do złowienia (casus tołpygi) raczej mają szansę źle wpłynąć na ekosystem, ale coś co rosłoby szybko i do konsumpcyjnych rozmiarów, a posiadające smaczne mięso...jakoś nie umiem sobie wyobrazić nadmiernego rozrostu populacji takiego gatunku. Np karp...zarybiają, zarybiają a znika z wody raczej ekspresowo zaraz po zarybieniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) nie w tym kraju u nas nawet babki nie przetrwały Edytowane 24 Października 2018 przez macieknikos 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 nie w tym kraju u nas nawet babki nie przetrwałyBo "leśne dziady" rządzą PZW od lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Tołpygi nie rozmnażają się w naszych naturalnych warunkach. Wyjątkiem mogą być warunki nienaturalne typu kanały ciepłowni ale osobiście nie słyszałem o spontanicznym rozrodzie w naszym kraju. Duży i powszechnie znany problem występuje w jeziorze Balaton gdzie w jego dopływach, tołpygi potrafią się rozradzać. Tołpyga w naszym kraju jest gatunkiem, który niekorzystnie oddziałuje na ekosystemy wodne, przyczynia się do przyspieszenie eutrofizacji czy jak to woli "starzenia się" zbiorników wodnych, szczególnie dotyczy to podatnych na proces płytkich zbiorników zaporowych. Obecnie w wyniku powodzi i/lub tym podobnych "awarii" tołpygi dostały się do wód otwartych i rzek gdzie osiągają, jak widać powyżej, znaczne rozmiary stąd co jakiś czas nadziewają się na wędkarski hak lub kotwicę. Nie ma powodów do paniki, niemniej mając na uwadze wspólne dobro, rekomenduję dekapitację po złowieniu. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 (...), niemniej mając na uwadze wspólne dobro, rekomenduję dekapitację po złowieniu. Choć jeden niosący kaganek w mroku ignorancji i bezmyślnego C&R... Podany przykład wato też odnieść do karpia, amura, a tym bardziej trawianki i czebaczka. 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Choć jeden niosący kaganek w mroku ignorancji i bezmyślnego C&R...We wszystkich działaniach priorytetem powinien być rozsądek. Sugerowanie bezmyślności w C&R, a stosujących się do zasad C&R ignorantami jest chyba trochę przesadzone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 (edytowane) Kolega miał na myśli "bezmyślne" C&R A nie C&R jest bezmyślne Edytowane 25 Października 2018 przez guciolucky 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 (...) Sugerowanie bezmyślności w C&R, a stosujących się do zasad C&R ignorantami jest chyba trochę przesadzone... W sumie Kolega @guciolucky już odpowiedział jaki był sens mojej wypowiedzi. Pozostaje mi tylko dodać że C&R jest tylko narzędziem i to nie jedynym w zarządzaniu zasobami. Niestety niektórzy idą w ideologie i fanatyzm... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi