wilczybilet Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Ładny jazgarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Piękna rybka , bardzo ważna dla ekosystemu . Niedługo lód być może skuje ponownie wodę i się zacznie . Niejednokrotnie byłem świadkiem masowej eksterminacji jazgarzyków na lodzie przez fachowców , którym w pamięci sprzed lat trzydziestu czy czterdziestu utkwiło , że to szkodnik . A już najlepszy był agent , którego uświadamiałem , że to jednak nasz rodzimy gatunek , więc nie musi go wyrzucać na lód . Pomogło , poskutkowało , więc moja prośba - REAGUJCIE ! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Piękna rybka , bardzo ważna dla ekosystemu . Niedługo lód być może skuje ponownie wodę i się zacznie . Niejednokrotnie byłem świadkiem masowej eksterminacji jazgarzyków na lodzie przez fachowców , którym w pamięci sprzed lat trzydziestu czy czterdziestu utkwiło , że to szkodnik . A już najlepszy był agent , którego uświadamiałem , że to jednak nasz rodzimy gatunek , więc nie musi go wyrzucać na lód . Pomogło , poskutkowało , więc moja prośba - REAGUJCIE !Niestety za młodego chłopaka też byłem świadkiem zabijania jazgarzy z powodu j/w . Po kilkadziesiąt sztuk spotykałem zabitych na pomoście. Sprawcy tłumaczyli to tym, że wyjada ikrę... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 (edytowane) Niestety za młodego chłopaka też byłem świadkiem zabijania jazgarzy z powodu j/w . Po kilkadziesiąt sztuk spotykałem zabitych na pomoście. Sprawcy tłumaczyli to tym, że wyjada ikrę...Piękna ryba, ale niestety los jej w Polsce jest marny. Zmora "grunciarzy", trafia najczęściej w trawę, a nie do wody. Okoń też wyjada ikrę, a sam ma gorzką i pustoszy narodzoną drobnicę. Nie bez powodu owe gatunki żyję w naszych wodach. Edytowane 29 Grudnia 2018 przez Astral 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Piękny "żarłacz", ciekawe jak on chciał pomieścić to kopyto w swoich trzewiach, przecież długość przynęty to połowa jego długości...Mordowanie wszelkiego gatunku ryb rodzimych uważam za nieodpowiedzialną głupotę, a tych co tak postępują za kretynów godnych odizolowania od społeczeństwa!!! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Uderzył w opadzie w szczupakowe wahadło hm 10-12 cm i był prawidłowo zapięty za jeden z haków kotwicy 1/0 vmc barbarian . Żarłok stwierdził chyba "jak bić, to raz a porządnie" 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 pewnosci siebie to mu nie brakowalo. Co bedzie jak dorosnie!? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 pewnosci siebie to mu nie brakowalo. Co bedzie jak dorosnie!? Bandyta, ale taka jego natura i jedyne co u niego obowiązuje, to "prawo dżungli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Uderzył w opadzie w szczupakowe wahadło hm 10-12 cm i był prawidłowo zapięty za jeden z haków kotwicy 1/0 vmc barbarian . Żarłok stwierdził chyba "jak bić, to raz a porządnie" Najprawdopodobniej atak nie miał celu konsumpcyjnego, lecz odpędzenia konkurenta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_deep Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 pewnosci siebie to mu nie brakowalo. Co bedzie jak dorosnie!? Nic nie będzie bo nie dadzą mu dorosnąć i ta pewność siebie go zgubi , podrośnie kilka centymetrów i skończy w końcu biedak na patelni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Byniek Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Krejzi men.pozdrawiam byniek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Najprawdopodobniej atak nie miał celu konsumpcyjnego, lecz odpędzenia konkurenta.Myślisz, że bronił swojej wybranki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Życzę Wszystkim Najlepszego w Nowym Roku. Przeglądając tel. znalazłem kilka ciekawych (tak mi się wydaje) fotek przy łowionych ryb w 2018 r. z cieplejszych miesięcy. Drapieżna płoteczka Następny jest wyścigowy szczupaczek, jak z impetem walnął w microjiga serducho podeszło do gardła Dalej, bardzo lubiane przeze mnie jazgarze, na sztuczną ochotkę i twisterka Na końcu, mój pierwszy i jedyny w życiu złowiony kiełbik na korpus najmniejszego twisterka jakie posiadam 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Jazgarz jest piękną rybą, gratulacje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Jazgarz jest piękną rybą, gratulacje. Dzięki. Też tak uważam. Jak za małego chłopaka chodziłem na ryby i widziałem dziesiątkowane jazgarki przez "starszych wędkarzy" mówiących, że to chwast wodny, teraz po latach jak to sobie przypomnę (dziesiątki martwych na pomoście) jestem z siebie dumny, że nie powielałem ich błędu i je wypuszczałem z powrotem do wody... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Mam niedaleko do jazgarzowego łowiska, są tam sztuki ponad 20cm. Na zestawie XUL zabawa jest lepsza niż z okoniami, trzeba tylko zachować ostrożność przy odhaczaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 To super miejscówkę masz, szczerze takiego 20 cm nie widziałem jeszcze . Co do odhaczania to fakt, trzeba uważać, bo kolcem można się skaleczyć, a rana powoli się goi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Dwa razy słyszałem o jazgarzu pod 30cm.Niestety gatunek z jednej strony uważany od "zawsze" za chwast, z drugiej niebywale smaczny. Ale kiedyś na "mojej" podbydgoskiej Wiśle gatunek bardzo liczny, notorycznie zżerający nocą rosówki przeznaczone dla większych ryb a zimą często jedyna zdobycz.Sytuację zmieniły babki. Odkąd się pojawiły, pospolite jazgarze i kiełbie - te drugie liczne na każdym przelewie i opaskach, stały się coraz rzadsze. Do tego stopnia, że złowionego jazgarza (rzadziej niż raz na rok) traktuję jak swoisty pomnik przyrody i ciekawostkę. Na spina złowiłem jazgra tylko raz, podobnie jak jelca. Gratuluję ślicznych kolcoków ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Dzięki . Jazgarz pod 30 cm to potwór . Mój największy nie wiem, czy miał 15 cm, nigdy ich nie mierzyłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) Jazgarz to szkodnik i basta. Tak samo jak małe okonie, płoteczki, krumpie i leszczaki. W łeb i w krzaki a później "dla kota"!Panie, weź złapaj rybę jak to dziadostwo się ciągle haczyka czepia i z robaków obiera! Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Night_Walker 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Jazgarz to szkodnik i basta. Tak samo jak małe okonie, płoteczki, krumpie i leszczaki. W łeb i w krzaki a później "dla kota"!Panie, weź złapaj rybę jak to dziadostwo się ciągle haczyka czepia i z robaków obiera! Ty sie nie mądrzyj - tylko wracaj na pstrągi trza jechać - bo już czekają na nas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 To super miejscówkę masz, szczerze takiego 20 cm nie widziałem jeszcze . Co do odhaczania to fakt, trzeba uważać, bo kolcem można się skaleczyć, a rana powoli się goiUrosło się tam jazgarzom, kleniom i jaziom. W tym miejscu dawno temu spuszczała ścieki do wody stara mleczarnia. Może na zapasach serwatki tak rosną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Kiedyś z trafiliśmy z kumplem podczas trokowania jazgarza ok 30, już nie pamiętam, czy miał 28, czy 32. Duży. Pływał w stadzie z okoniami. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Paweł, daj pogadać biednemu, pozbawionemu opłaconej karty emigrantowi Siedzę na wsi, grzyby zbieram, zrzutów szukam a obok źródła Wieprza...a mnie nie wolno Natomiast pstrągi pstrągami, ale lipienie! Mam już na nie odpowiednie obrotówki, jeszcze mniejsze niż ta co Ci pokazywałem.... podziałamy za tydzień Btw jazgarz 30cm...wow, chyba cieszyłbym się bardziej niż z okonia czterdziestaka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Btw jazgarz 30cm...wow, chyba cieszyłbym się bardziej niż z okonia czterdziestaka.Tak to działa . Metrowego szczupaka w 2018 r. złowiłem, okonia 30+ i teraz wolałbym złowić okonia 40+ 50, niż metrowego szczupaka, a jak już miałbym taki rekord okonia i miał wybór okoń j/w a jazgarz 30 cm, wybrałbym jazgarza, bo to nie lada okaz . Trochę pogadałem, ale dobrze, że za marzenia nie karają 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi