Skocz do zawartości

Przyłowy 2018

wojciech1919

Rekomendowane odpowiedzi

Piękna rybka , bardzo ważna dla ekosystemu . Niedługo lód być może skuje ponownie wodę i się zacznie . Niejednokrotnie byłem świadkiem masowej eksterminacji jazgarzyków na lodzie przez fachowców , którym w pamięci sprzed lat trzydziestu czy czterdziestu utkwiło , że to szkodnik  :wacko:  :blink: . A już najlepszy był agent , którego uświadamiałem , że to jednak nasz rodzimy gatunek , więc nie musi go wyrzucać na lód . Pomogło , poskutkowało , więc moja prośba - REAGUJCIE !

• Like 8

Piękna rybka , bardzo ważna dla ekosystemu . Niedługo lód być może skuje ponownie wodę i się zacznie . Niejednokrotnie byłem świadkiem masowej eksterminacji jazgarzyków na lodzie przez fachowców , którym w pamięci sprzed lat trzydziestu czy czterdziestu utkwiło , że to szkodnik  :wacko:  :blink: . A już najlepszy był agent , którego uświadamiałem , że to jednak nasz rodzimy gatunek , więc nie musi go wyrzucać na lód . Pomogło , poskutkowało , więc moja prośba - REAGUJCIE !

Niestety za młodego chłopaka też byłem świadkiem zabijania jazgarzy z powodu j/w  :(. Po kilkadziesiąt sztuk spotykałem zabitych na pomoście. Sprawcy tłumaczyli to tym, że wyjada ikrę...

• Like 1

Niestety za młodego chłopaka też byłem świadkiem zabijania jazgarzy z powodu j/w  :(. Po kilkadziesiąt sztuk spotykałem zabitych na pomoście. Sprawcy tłumaczyli to tym, że wyjada ikrę...

Piękna ryba, ale niestety los jej w Polsce jest marny. Zmora "grunciarzy", trafia najczęściej w trawę, a nie do wody. Okoń też wyjada ikrę, a sam ma gorzką i pustoszy narodzoną drobnicę. Nie bez powodu owe gatunki żyję w naszych wodach. 

Edytowane przez Astral
  • Like 1

Piękny "żarłacz", ciekawe jak on chciał pomieścić to kopyto w swoich trzewiach, przecież długość przynęty to połowa jego długości...

Mordowanie wszelkiego gatunku ryb rodzimych uważam za nieodpowiedzialną głupotę, a tych co tak postępują za kretynów godnych odizolowania od społeczeństwa!!! :angry:

• Like 4

Uderzył w opadzie w szczupakowe wahadło hm 10-12 cm i był prawidłowo zapięty za jeden z haków kotwicy 1/0 vmc barbarian ;). Żarłok stwierdził chyba "jak bić, to raz a porządnie" :D

Najprawdopodobniej atak nie miał celu konsumpcyjnego, lecz odpędzenia konkurenta.

• Like 2

Życzę Wszystkim Najlepszego w Nowym Roku. Przeglądając tel. znalazłem kilka ciekawych (tak mi się wydaje) fotek przy łowionych ryb w 2018 r. z cieplejszych miesięcy.

Drapieżna płoteczka ;)

post-64466-0-55022400-1546411439_thumb.jpg

Następny jest wyścigowy szczupaczek, jak z impetem walnął w microjiga serducho podeszło do gardła :D

post-64466-0-90642000-1546411509_thumb.jpg

Dalej, bardzo lubiane przeze mnie jazgarze, na sztuczną ochotkę i twisterka :)

post-64466-0-96510600-1546411666_thumb.jpgpost-64466-0-37816200-1546411693_thumb.jpgpost-64466-0-90474500-1546411707_thumb.jpgpost-64466-0-01296700-1546411719_thumb.jpg

Na końcu, mój pierwszy i jedyny w życiu złowiony kiełbik na korpus najmniejszego twisterka jakie posiadam :D

post-64466-0-45602100-1546411843_thumb.jpg

• Like 8

Jazgarz jest piękną rybą, gratulacje. :clappinghands:

Dzięki. Też tak uważam. Jak za małego chłopaka chodziłem na ryby i widziałem dziesiątkowane jazgarki przez "starszych wędkarzy" mówiących, że to chwast wodny, teraz po latach jak to sobie przypomnę (dziesiątki martwych na pomoście) jestem z siebie dumny, że nie powielałem ich błędu i je wypuszczałem z powrotem do wody...

• Like 2

Dwa razy słyszałem o jazgarzu pod 30cm.

Niestety gatunek z jednej strony uważany od "zawsze" za chwast, z drugiej niebywale smaczny. Ale kiedyś na "mojej" podbydgoskiej Wiśle gatunek bardzo liczny, notorycznie zżerający nocą rosówki przeznaczone dla większych ryb a zimą często jedyna zdobycz.

Sytuację zmieniły babki. Odkąd się pojawiły, pospolite jazgarze i kiełbie - te drugie liczne na każdym przelewie i opaskach, stały się coraz rzadsze. Do tego stopnia, że złowionego jazgarza (rzadziej niż raz na rok) traktuję jak swoisty pomnik przyrody i ciekawostkę.

Na spina złowiłem jazgra tylko raz, podobnie jak jelca.

Gratuluję ślicznych kolcoków ????

Jazgarz to szkodnik i basta. Tak samo jak małe okonie, płoteczki, krumpie i leszczaki. W łeb i w krzaki a później "dla kota"!

Panie, weź złapaj rybę jak to dziadostwo się ciągle haczyka czepia i z robaków obiera!

;)

Ty sie nie mądrzyj - tylko wracaj na pstrągi trza jechać  - bo już czekają   na nas :) 

To super miejscówkę masz, szczerze takiego 20 cm nie widziałem jeszcze ;). Co do odhaczania to fakt, trzeba uważać, bo kolcem można się skaleczyć, a rana powoli się goi

Urosło się tam jazgarzom, kleniom i jaziom. W tym miejscu dawno temu spuszczała ścieki do wody stara mleczarnia. Może na zapasach serwatki tak rosną  :D

• Like 1

Paweł, daj pogadać biednemu, pozbawionemu opłaconej karty emigrantowi :D Siedzę na wsi, grzyby zbieram, zrzutów szukam a obok źródła Wieprza...a mnie nie wolno ;) Natomiast pstrągi pstrągami, ale lipienie! Mam już na nie odpowiednie obrotówki, jeszcze mniejsze niż ta co Ci pokazywałem.... podziałamy za tydzień :)

Btw jazgarz 30cm...wow, chyba cieszyłbym się bardziej niż z okonia czterdziestaka.

• Like 2

Btw jazgarz 30cm...wow, chyba cieszyłbym się bardziej niż z okonia czterdziestaka.

Tak to działa ;). Metrowego szczupaka w 2018 r. złowiłem, okonia 30+ i teraz wolałbym złowić okonia 40+ 50, niż metrowego szczupaka, a jak już miałbym taki rekord okonia i miał wybór okoń j/w a jazgarz 30 cm, wybrałbym jazgarza, bo to nie lada okaz  :D. Trochę pogadałem, ale dobrze, że za marzenia nie karają  :lol:

• Like 4