bob74 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 (edytowane) ... i to jest wolność słowa. Wiosną podczepiłem na Big Cat Toy takiego delikwekta ok 10 cm. Widok przekomiczny. Zresztą znana mi ryba od małolata, jak kiełb, słonecznica i różanka, i stwierdzam większą populację ww. gatunków na mojej rodzimej wodzie, nie wspominając o rakach.. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez bob74 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 Czyli wszystko idzie w dobrym kierunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob74 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 ...słyszałem o jazgarzach> 25, ale z lodu i toni. Brak sieciowania jak najbardziej robi swoje w odrodzeniu populacji wszystkich stworzeń wodnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borsuk Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2019 To i ja się pochwalę październikowym nastroszonym przystojniakiem.. Wysłane z mojego Neffos X1 przy użyciu Tapatalka 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Przepiękny, gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Czyli co? Góra zielony z pieprzem, dół perła z brokatem? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Czyli co? Góra zielony z pieprzem, dół perła z brokatem?I do tego ten piękny "wytrzeszcz" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Panowie ,kiepsko z nami ,jak my się jazgarzami już podniecamy W końcu zima .... ni ma co robić Edytowane 3 Stycznia 2019 przez "Paweł" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Panowie ,kiepsko z nami ,jak my się jazgarzami już podniecamy Paweł może i kiepsko , ale w czym on jest gorszy od szczupaka, czy sandacza ? Toż to takie ładne paskudztwo , tym bardziej, że rozmawiamy o okazach 20+ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 A cierniki ktoś trafiał? Byłyby fajnym targetem dla poszukujących ekstremalnych wrażeń ultralightowców-microjigarzy albo muszkarzy potrafiących zawiązać muchę na haku nr 32 (Mustad takie produkował, baaaardzo trudne do zdobycia) Co jeszcze "dziwnego" pływa w naszych wodach a da się złowić wędką? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Tak jak mówisz, ciernik to wyzwanie .Teraz nasuwa się pytanie. Która zdobycz bardziej się liczy, metrowy szczupak, czy 2-3cm ciernik złowiony na spina Edytowane 3 Stycznia 2019 przez wilczybilet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Szczupak jak dla mnie.Cierniki są bardzo agresywne i mają proporcjonalnie duże pyszczki. 2cm ciernik spokojnie zacina się na haczyku nr 18, więc wystarczy skompletować odpowiedni zestaw prawdziwych microjigów (a nie tego, co obecnie za microjigi uchodzi) i atakować zasobne w "kolczatki" łowiska. Na ten przykład kanał Bródnowski, popularnie zwany Smródką (dla oddania estetycznych wrażeń wynikających z obcowania z tym...ciekiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Cierniki widziałem kiedyś w bardzo płytkim i czystym strumyku (głębokość do kostek i szerokość z 1,5m) . Jakby ktoś zobaczył wędkarza machającego spinem ciekawe co by sobie o nim pomyślał. Przechodnie zaczęliby nagrywać "gościa" w akcji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Cierniki widziałem kiedyś w bardzo płytkim i czystym strumyku (głębokość do kostek i szerokość z 1,5m) . Jakby ktoś zobaczył wędkarza machającego spinem ciekawe co by sobie o nim pomyślał. Przechodnie zaczęliby nagrywać "gościa" w akcji Ważne, że połowione 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Cierników złowiłem sporo w moich wędkarskich początkach.Wiele razy ledwo trzymały sam koniec czerwonego robaka.Czasem podnosiło się z wody kilka na raz i odpadały 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 No ba Ale to już takie ... łowienie abstrakcyjne, może niech istnieje jako alternatywa dla street fishingu? Jak to byłoby po angielsku? Abstract Fishing? Już widzę te zloty nad kanałami przydrożnymi, miejsca na podium za najokazalszego ślimaka albo żabę. Cóż, rozwój. Być może właśnie staliśmy się takimi trendsetterami na miarę nowej rzeczywistości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Na robaczka chyba łatwiej niż na sztuczną micro przynętę ? Wydaje mi się, że kiedyś ktoś wrzucił zdjęcie złowionego ciernika, ale nie jestem pewien, czy na spina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Podpowiem, że w rzece, gdzie się uczyłem łowić było ich najwięcej w ujściach kanałów burzowych/ściekowych.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 @korol Ja raczej na takie łowienie się nie nastawiam , ale dobrze wiedzieć. Druga sprawa jak jestem na rybach lubię pooddychać świeżym powietrzem i czerpać z tego radość, a nie na bezdechu zielonym wrócić do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 No na robaka łatwiej na pewno Piotrze, również życzę powodzenia wszystkim naprawdę ekstremalnym street fishermanom, w tej materii czuję się na siłach jedynie pomagać przy tworzeniu podbudowy ideologicznej xD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elendil Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 http://jerkbait.pl/topic/103284-przyłowy-2018/?p=2468682 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 @Elendil o tego jegomościa mi właśnie chodziło . Czyli dobrze pamiętałem, że gdzieś kiedyś widziałem tu ciernika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Przypomniały mi się stare dobre czasy za gówniarza jak się łowiło cierniki i różanki na spławik. Nowe złowione gatunki cieszyły, małe ale piękne ryby. No to byłoby wyzwanie złowić większość naszych rodzimych mikro rybek na XUL. Trochę tego jest, nawet nie wiedziałem, że jest ciernik i cierniczek . Wprawdzie w tym roku jazgarza nie miałem, ale było odprowadzenie paprocha przez ciernika haha 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Różanki nie miałem okazji widzieć na żywo, ani złowić ;p, ale mam za to fajną gumową imitację 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Ano, fajne to było I jakie przyłowy.... mam koło działki taką torfiankę śródbagienną. Łowiłem tam na spławik karłowate karasie. Brały od świtu do 6 rano i od 18 do zmroku. Takie 15cm to już giganty jak na tamto łowisko. Spławik nr 18, żyłka 0.10, spławik 0,2g i bacik. Do tego jedna pinka. Miejsce było mega świetne z kilku powodów. a) okolone drzewami tak, że nie było widać nic poza wodą, bagienną roślinnością, drzewami i kłębami mgły przeganianymi rano po tafli.b ) słychać było tylko ptaki (zwłaszcza uwielbiałem słuchać żurawi), latające wszędzie ważki i czasem takiego czy innego dużego żuka, brzmiącego jak bombowiecc) ciekawe przyłowy, np-duża, niebieska ważka, która pobiła w zarzucany zestaw i wpieła się w haczyk jakoś za bok....co z tego, że nie za pyszczek?-żółtobrzeżek, co prawda nie wyholowany bo odpiął się dobry metr nad wodą....-strzeble błotne (wtedy jeszcze nie wiedziałem czym to to sraczkowatej barwy coś jest)-latwy żółtobrzeżków-traszki-amury (łowiłem tam kilka lat...któregoś roku jakiś wędkarz pewnie wymyślił, że zwalczy osokę aloesowatą i rzęsę amurami...no wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak zamiast 5cm skarłowaciałego złociutkiego karaska na zestawie zaczął jeździć 35cm amurek )No i te żaby ciągle atakujące spławik...i 'holowane' karasie Eh, muszę w tym roku tam pojechać Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Night_Walker 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi