Skocz do zawartości

Przyłowy 2018

wojciech1919

Rekomendowane odpowiedzi

... i to jest wolność słowa. Wiosną podczepiłem na Big Cat Toy takiego delikwekta  ok 10 cm. Widok przekomiczny. Zresztą znana mi ryba od małolata, jak kiełb, słonecznica i różanka, i stwierdzam większą populację ww. gatunków na mojej rodzimej wodzie, nie wspominając o rakach..

Edytowane przez bob74
  • Like 1

A cierniki ktoś trafiał? Byłyby fajnym targetem dla poszukujących ekstremalnych wrażeń ultralightowców-microjigarzy albo muszkarzy potrafiących zawiązać muchę na haku nr 32 (Mustad takie produkował, baaaardzo trudne do zdobycia) ;)

Co jeszcze "dziwnego" pływa w naszych wodach a da się złowić wędką? 

• Like 1

Szczupak jak dla mnie.

Cierniki są bardzo agresywne i mają proporcjonalnie duże pyszczki. 2cm ciernik spokojnie zacina się na haczyku nr 18, więc wystarczy skompletować odpowiedni zestaw prawdziwych microjigów (a nie tego, co obecnie za microjigi uchodzi) i atakować zasobne w "kolczatki" łowiska. Na ten przykład kanał Bródnowski, popularnie zwany Smródką (dla oddania estetycznych wrażeń wynikających z obcowania z tym...ciekiem) :D   

Cierniki widziałem kiedyś w bardzo płytkim i czystym strumyku (głębokość do kostek i szerokość z 1,5m) :D. Jakby ktoś zobaczył wędkarza machającego spinem ciekawe co by sobie o nim pomyślał. Przechodnie zaczęliby nagrywać "gościa" w akcji :D :lol:

Ważne, że połowione  :D

• Like 1

No ba :D Ale to już takie ... łowienie abstrakcyjne, może niech istnieje jako alternatywa dla street fishingu? Jak to byłoby po angielsku? Abstract Fishing? Już widzę te zloty nad kanałami przydrożnymi, miejsca na podium za najokazalszego ślimaka albo żabę. Cóż, rozwój. Być może właśnie staliśmy się takimi trendsetterami na miarę nowej rzeczywistości? ;) 

Przypomniały mi się stare dobre czasy za gówniarza jak się łowiło cierniki i różanki na spławik. Nowe złowione gatunki cieszyły, małe ale piękne ryby. No to byłoby wyzwanie złowić większość naszych rodzimych mikro rybek na XUL. Trochę tego jest, nawet nie wiedziałem, że jest ciernik i cierniczek  ;). Wprawdzie w tym roku jazgarza nie miałem, ale było odprowadzenie paprocha przez ciernika haha  :)

• Like 2

Ano, fajne to było :) I jakie przyłowy.... mam koło działki taką torfiankę śródbagienną. Łowiłem tam na spławik karłowate karasie. Brały od świtu do 6 rano i od 18 do zmroku. Takie 15cm to już giganty jak na tamto łowisko. Spławik nr 18, żyłka 0.10, spławik 0,2g  i bacik.  Do tego jedna pinka. Miejsce było mega świetne z kilku powodów. 

a) okolone drzewami tak, że nie było widać nic poza wodą, bagienną roślinnością, drzewami i kłębami mgły przeganianymi rano po tafli.

b ) słychać było tylko ptaki (zwłaszcza uwielbiałem słuchać żurawi), latające wszędzie ważki i czasem takiego czy innego dużego żuka, brzmiącego jak bombowiec

c) ciekawe przyłowy, np

-duża, niebieska ważka, która pobiła w zarzucany zestaw i wpieła się w haczyk jakoś za bok....co z tego, że nie za pyszczek?

-żółtobrzeżek, co prawda nie wyholowany bo odpiął się dobry metr nad wodą....

-strzeble błotne (wtedy jeszcze nie wiedziałem czym to to sraczkowatej barwy coś jest)

-latwy żółtobrzeżków

-traszki

-amury (łowiłem tam kilka lat...któregoś roku jakiś wędkarz pewnie wymyślił, że zwalczy osokę aloesowatą i rzęsę amurami...no wyobraźcie sobie moje zdziwienie jak zamiast 5cm skarłowaciałego złociutkiego karaska na zestawie zaczął jeździć 35cm amurek :D)

No i te żaby ciągle atakujące spławik...i 'holowane' karasie :D

Eh, muszę w tym roku tam pojechać :)

Edytowane przez Night_Walker
  • Like 9