Skocz do zawartości

Sandacze 2018

krzysztof1983

Rekomendowane odpowiedzi

Gnieciuch to ryba absolutnie zainteresowana przynętą , jednak z jakichś względów nie zahaczona wewnątrz pyska . Najczęściej,  tak jak napisał Grzesiek , ryba atakuje/najeżdża/przygniata przynętę leżącą na dnie , co objawia się pojawieniem miłego ciężaru na końcu wędki bez charakterystycznego pstryka w momencie opadu . Jest wtedy zapięta na zewnątrz od dolnej strony począwszy od pyska aż do płetw piersiowych , w zależności jak przygniecie przynętę . Chodzi wtedy dziwnie i tępo , ze znacznie zwiększonym oporem . Są też egzemplarze , które w ferworze żerowania ( lub wtedy , gdy coś im nie przypasuje w ostatnim momencie ) , po klasycznym , opadowym  braniu trafiają przynętę po zewnętrznej części pyska od policzka po nasadę grzbietu . I wtedy jest jazda w czasie holu , który jest zdecydowanie bardziej dynamiczny i obfitujący w nagłe zmiany kierunków na przykład . Są wreszcie ryby zahaczone za grzbiet , od kolczastej płetwy po nasadę ogona nieomal ( czy też płetwę ogonową ) . Pomijając przypadki ewidentnego podhaczenia w trakcie chociażby agresywnego jigowania w wodzie o temperaturze 3 st.C lub w miejscu gromadzenia się ryb na zimowisku , wcale nie rzadko zdarza się taka sytuacja w czasie spokojnego i lekkiego cedzenia zimnej wody niewielką przynętą po klasycznym wydawałoby się braniu . Bywa i tak ...

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 2

Dziękuję za każde dobre słowo . Być może wynika to z nieodmiennej ekscytacji każdą złowioną rybą , na którą poluję i w jakimś tam skutecznym ( mam nadzieję ) stopniu przelania tego stanu na papier . A prawdziwych Mistrzów i Profesorów łowiących ryby ponadprzeciętne w wątku nie brakuje . A cofając się jeszcze w lata ubiegłe  :rolleyes: ... Tym samym pozdrawiam @Andego i @Toudinho . A mnie cieszy każda rybka z kolcami . Dzisiaj kolejny raz zostałem do kompletnego ćmaka . I znowu udało mi się złowić sandacza . Gnieciucha . Rozmiar 30 cm  :ph34r: . Uradował mnie niezmiernie fakt sprowokowania gadziny do brania po ciemku . Wciąż czekam na byka . Przez duże B  ;) . Zaniedbałem przez to okonie , co postaram się nadrobić jutro rano .

• Like 6

Kolejny raz muszę Wam przypominać?

"4. W przypadku zauważenia niezgodności z niniejszym regulaminem nie robimy dochodzeń na własną rękę - zgłaszamy swoje wątpliwości do moderatora."

Ryba przepiękna, jednak to zdjęcie...

Przykro mi ze względu na łowcę, jednakże nie spełnia naszych standardów, więc zdjęcie usuwam. I całą dyskusję na jego temat również.

Od ponad dwu tygodniowej bez owocnej pracy kijaszkiem, pomału tracąc nadzieje na łupnięcie ze szczęśliwym zakończeniem na brzegu, nareszcie jest ;) musiałem przestawić się w coraz gęstszej wodzie na typowego "wolniaka" co prawda nie jest to dla mnie zbyt wygodna technika, ale widocznie sandałkom to pasuje :rolleyes: co od razu przełożyło się na liczbę kontaktów, dając do zrozumienia że jednak rybki są :)

post-64950-0-49868200-1543482227_thumb.jpg

• Like 35

• 2 tygodnie później...