Skocz do zawartości

Choinka Pike Fly - EDYCJA II - STEP 4 (#14)

Rekomendowane odpowiedzi

Białek - muchy dobre. Bardziej podoba mi się ta pierwsza, taka jakby bardziej uczesana. No i kolorystykę taką srebrną wolę od niebieskiej. a najpierw mucha musi spodobać się wędkarzowi, dopiero potem może rybie...

• 2 tygodnie później...

W końcu zrobiłem, ostatnio z czasem trochę kiepsko. Trochę nie do końca trzymałem się pierwowzoru, użyłem też odrobinę bucktail'a i ciut "marabuta". Następnym razem użyję większego haka, tu jest #1 a myślę, że przy tych proporcjach # 2/0 będzie ok. 

A tak na marginesie, zapanowanie nad tym materiałem to jest jakaś wyższa szkoła jazdy - w sumie, jak na pierwszą taką muchę, którą ukręciłem jestem nawet zadowolony  ;)

post-46382-0-26834100-1517359081_thumb.jpg   post-46382-0-73797800-1517359088_thumb.jpg

post-46382-0-19100000-1517359096_thumb.jpg   post-46382-0-62421900-1517359104_thumb.jpg

• Like 5

Janusz - poradziłeś sobie bardzo dobrze, a jak to pierwsza Twoja mucha tego typu to...rewelacyjnie!

Fajnie zestawiłeś kolory. A te dodatki bucktail i marabut pewnie wzbogacą jeszcze pracę muchy.

Przy takiej długiej faktycznie 2/0 będzie lepszy.

hi tower - brawa dla juniora! Widzę, że idzie ostro do przodu.

To drugie zdjęcie z młodym - kapitalne!

Prawdą jest że efekt końcowy jest zaskakująco udany, natomiast to czego nie widać pod materiałem i ilość "towaru" na podłodze w trakcie roboty, ehhhhh... nie było lekko ;)

• Like 1

hi tower - brawa dla juniora! Widzę, że idzie ostro do przodu.

To drugie zdjęcie z młodym - kapitalne!

Drugie zdjęcie jest tak ,  -_- ..... jak to określić?........................ klimatyczne! :) , że jak je pierwszy raz je zobaczyłem , to z 10 minut nie mogłem oderwać wzroku od monitora :oangel.gif

• 2 tygodnie później...

Widzę własnie, że to prawdziwa bogata choinka  :D  Z muchami pajkowymi, a w szczególności z takim materiałem mam trochę problem, pierwszy raz nim robiłem i wszystko się rozlatuje, plącze i ciężko nad nim zapanować, ale to może być powód brania za dużej ilości materiału  ;)  Moja została nabitą kluską  :D

W najnowszej "Sztuce Łowienia" jest pokazane kilka fajnych tricków ułatwiających kręcenie much :) . Między innymi jest patent z plastikową rurkę wspomagający kręcenie jeżynek. Myślę że ^_^  gdyby zastosować rurkę o większej średnicy, to mogło by wspomóc zapanować nad materiałem w takich muchach. :)

W filmiku poniżej Niklaus Bauer przedstawia lekcję dla rozpoczynających "kręcenie" much szczupakowych, jest kilka patentów, które można wykorzystać również przy innych okazjach, szkoda tylko, że po szwedzku - choć to co pokazuje wystarczy za całą gadkę  ;)

• Like 1

• Dodaj nową pozycję...