Luke Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam szanowne grono muszkarzy,chciałem poradzić się bardziej doświadczonych łowców, jak technicznie najlepiej będzie dobrać się do ryb przy niesprzyjającej strefie brzegowej. Rybki to głównie klenie żerujące 1-1,5m w okresie wiosennym. Zawsze łowiłem je na spinning ale nie wiedzieć dlaczego PZW Rzeszów wprowadziło zakaz spinningowania w okresie do 1wszego maja na wyznaczonym odcinku - totalna bzdura ale to temat na inną opowieść Dostęp do wody jest mocno utrudniony. Brzeg obrośnięty krzewami i drzewami więc za plecami miejsca brakuje. W większości przypadków nie ma jak do niej wejść a że człowiek 90% muszkowania kojarzy z Sanem gdzie miejsca pod dostatkiem stąd moja rozterka. Na chłopski rozum jakiś zestawik z jak najkrótszą głowicą i rzuty rolowane? Zasięg pewnie niewielki więc trzeba by zestawik jakoś spuścić z prądem? Nie wiem może ktoś ma jakiś pomysł. W załączniku zdjęcie typowej miejscówki dla zobrazowania. Rzeka sama w sobie ma szerokość ok 30metrów a uciąg jest mocny bo tak jak wspominałem wcześniej - wiosna. Jakieś gotowe i sprawdzone kombinacje mile widziane. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavko Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Idą pod prąd jesteś w stanie podać muchę w górę rzeki na większą odległość i sprowadzać na siebie, wymaga trochę opanowania zbierania linki, ale nie płoszysz ryb stojąc im nad głową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Iść pod prąd, rzuty klasyczne w lini wody lub rolki i switchowe techniki. Nie musisz daleko rzucać.Nimfa z mokrą na skoczku powinna być ok na takiej wodzie.Lub plywająca lub intermwdiate i schodzenie w dół na długim przyponie obciążona mucha, ja bym od tego zaczął.Połamania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 (edytowane) . Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Adrian Tałocha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZedSet Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Rzeczka przepiękna. Miejsca tam od groma Łowiło się na ciurkach o połowę mniejszych. Ekstra poligon do szlifowania techniki i dokładności. Środkiem, pod prąd, tak jak koledzy wyżej już wspominali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Koledzy pod prąd stojąc na brzegu (tak jak wspominałem do wody nie ma opcji wejść są dosłownie 2/3 miejsca gdzie wejdzie na 20cm) to ja narzucę kilka metrów o ile w ogóle się uda bo nawisów jest od groma. Myślałem raczej u rzucaniu z prądem tak żeby przynęta spłynęła przynajmniej kilkanaście metrów. Przydał by się jakiś szpec od kotwiczonych rzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Dasz radę. Rolka jak nie chcesz kombinować albo klasyczny rzut machasz wzdłuż brzegu i przy ostatnim wymachu zmieniasz kierunek. Moim zdaniem lepiej łowić klenia pod prąd, muchą przynajmniej. Jak chcesz w dół to rolka w poprzek rzeki a potem mending i nadrzucanie i spuścisz na pływającej lince kawałek jaki będziesz chciał.Zresztą pójdziesz nad wodę z kijem to zobaczysz sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 To może w ten sposób http://www.ego-fishing.pl/pl/blog/p-1/407-test_micro_skagit_ego.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Witam.Luke ... podłączę się do Janusza - lekkie (5/6) DH z microskagitem. Rzuty pod prąd w środek nurtu albo na skos pod przeciwległy brzeg.Długim kijem można łowić stojąc na brzegu nawet. Próbowałem ostatnio - rewelacja jak dla mnie.Jak nie masz DH to każdym kijem jednoręcznym z podobną linką (microskagit) - wybór jest w kilku klasach.Linką DT i rolkami fajniej i wygodniej się łowi na mniejszych ciurkach niż na zdjęciu.Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Teoretycznie im krótsza głowica tym łatwiej powinno się rozbujać zestaw i rzucić z miejsca tak? Vision ma pływającą linkę Vibe o głowicy 6,5metra, krótszej nie widziałem. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez Luke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Teoretycznie im krótsza głowica tym łatwiej powinno się rozbujać zestaw i rzucić z miejsca tak? Vision ma pływającą linkę Vibe o głowicy 6,5metra, krótszej nie widziałem.Są krótsze http://www.opskagit.com/store.html#!/Pure-Skagit-Commando-Head/p/51800109/category=7107639 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Nie orientuje się w tych grainsach - pod 6WT ile to będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Nie orientuje się w tych grainsach - pod 6WT ile to będzie?W linku jest tabela, wychodzi, że 275 gr http://www.opskagit.com/commando-heads.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 To nie jest wcale taka mała woda. Jeśli rzeczywiście do wody nie da się wejść.. to moją propozycją jest wędka 10` lub nawet 12` i "down & across" z mokrymi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HalfdanTheBlack Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Na jakiej rzece Pzw Rzeszów nie można spinningowac do maja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Janusz OPST 275 do jednoręcznej będzie ciut ciężki. Mam 300 do 7/8 i to jest górna granica.Gdybym brał teraz, wziąłbym właśnie 275.Do #6 wziąłbym 225 i lekkie polyleadery.Znad głowy zszedłbym z wagą jeszcze niżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Na Wisłoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Janusz OPST 275 do jednoręcznej będzie ciut ciężki. Mam 300 do 7/8 i to jest górna granica.Gdybym brał teraz, wziąłbym właśnie 275.Do #6 wziąłbym 225 i lekkie polyleadery.Znad głowy zszedłbym z wagą jeszcze niżej.Jasne, te 275 gr to z tabeli OPST, a to faktycznie jest trochę ponad 17 g czyli prawie #8 klasa, z kolei EGO micro skagit w #6 klasie ma 13 g czyli 200 grzatem proponowane przez Ciebie 225 gr powinno być ok. Jednak dużo zależy od kija, przykładowo moja #8 opisana 18 - 20 gram spokojnie znosi głowicę 390 gr nawet znad głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Dysponuję raczej lekką szóstką chociaż mocna też się znajdzie jest możliwość ściągnięcia tego commando z europy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Dysponuję raczej lekką szóstką chociaż mocna też się znajdzie jest możliwość ściągnięcia tego commando z europy?OPST na swojej stronie jako europejskiego dystrybutora podaje; http://www.balticflyfisher.com/ jest też w adh https://www.adh-fishing.de/fliegenschnuere?s=137&p=1 Edytowane 10 Stycznia 2018 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymi132 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Luke, mam fajną głowicę Rio Trout max 3,4m do tego running scientific anglers i extra mi się to sprawdzało w takich warunkach, niestety już nie będę łowił na Wiślanych opaskach z powodu braku czasu więc odezwij się na priv może sie dogadamy. Zestaw to 225gr idealnie obsługuje sie to kijem w klasie 5 z lekkim poczuciem przeciążenia lub idealnie #6 z poczuciem mocy i pełnego komfortu.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymi132 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 (edytowane) Jak masz trochę "drygu" to muchy to opanujesz rzuty one handed spey casting w kilka chwil do poziomu pozwalającego wyrzucić taki zestaww mniej więcej to miejsce w które potrzebujesz, nie dość że ułatwia wszystko sprawe to jeszcze przyjemność z rzucania.OPST Commando ma 6metrów a to w takich warunkach nie tak mało. Edytowane 10 Stycznia 2018 przez trout60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Odezwę się wieczorkiem na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymi132 Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 oki:)pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luke Opublikowano 10 Stycznia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Masz zapchaną skrzynkę bo nie można do Ciebie nic napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi