Skocz do zawartości
  • 0

rekordowa troć czy łosoś ??

szpiegu

Pytanie

Ważącą 14,7 kg i mierzącą 110 cm troć złowił pan Wiesław Flis z Kołobrzegu. Wędkarze mówią, że to prawdziwa rekordzistka, bo choć zdarzają się duże, nawet 30-kilogramowe łososie, to trocie o wadze 15 kilogramów to rzadkość.

Wiesław Flis wędkował w czwartek po południu na Parsęcie w okolicy Budzistowa. - Stałem przy płytkiej wodzie, nie spodziewałem się, że cokolwiek złapię. Tym bardziej zdziwiło mnie, że taka ryba wybrała taką płyciznę, chyba zrobiła sobie odpoczynek - mówi wędkarz. Złapanie ryby to jedno, a wyciągnięcie jej z wody to drugie. - Nikogo nie było na brzegu, sam musiałem z nią walczyć. Miejsce było niezbyt dogodne, bo brzeg był wysoki, zarośnięty trzcinami daleko w wodę. Nie miałem jak się ruszyć. Długo trzymałem rybę, aż się zmęczyła i dopiero potem wyciągnąłem ją na brzeg - opowiada Wiesław Flis. To jego rekordowy połów. Dotąd największa złapana przez niego ryba ważyła 6,70 kg i miała 73 cm długości.

żródło: Głos Pomorza 16.09.2006 (ed)

a nizej link do tej informacji zawierajacej fotke ryby , pytanie czy to aby nie jest łosoś ??

http://www.spedycje.pl/wiadomosci/3121/rekordowa_troc.html

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Miałem podobny problem! We wrzesniu 2004 (ostatni dzien sezonu) zlowilem samca 100cm 10,60 kG i też był spór czy to troć czy łosoś! Ryby na kompie nie mam ale dla zainteresowanych jest mój artykuł w WW styczeń 2005! Ja uważam że był to samiec troci! Ludzie ktorzy się nie znają gdy zobaczą tylko kufę samca to odrazu odpowiadają że łosoś, gdzie samiec troci także ma taką kufę! :lol: Pozdrawiam!

• 0

Dokonasz, może nie stuprocentowej, ale tu akurat mamy łososia. Już w książce Ryby słodkowodne Polski pod redakcją Prof. Marii Brylińskiej jest to opisane. W okresie rozrodu u samców pojawia się na dolnej szczęce hak z końcem skierowanym do tyłu, co w niektórych przypadkach moze utrudniać zamykanie pyska.. To o łososiu, a o troci: W okresie tarła u samców na dolnej szczęce pojawia się hak, który nie jest tak wyraźny jak u łososia i nie jest zakrzywiony do tyłu.. Zresztą tylko to jest wyraźne na zdjęciu. Przy odrobinie dobrej woli można się jeszcze dopatrzeć lekko wciętej płetwy ogonowej.