Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

I jak sprawdza sie xi3? Ktory model wziąłeś i jak mozna wiedziec skąd? Nigdzie nie mogę ich namierzyc, wszedzie niedostepne lub chory czas oczekiwania.

Jestem bardzo zadowolony - model SNR/GPS. Kupiłem od Sempera - z uwagi na zakup łodzi mam dobrą cenę u p. Marcina - zadzwoń i zapytaj może ma jeszcze coś od ręki. Wcześniej miałem Haswing dziobowy więc sterowanie pilotem wiszącym na pasku na szyi opanowałem i teraz nie mam z tym kłopotu - moim zdaniem jest wygodniejsze niż pedał (miałem do Haswinga i użyłem do 2 razy, nie mogłem się przyzwyczaić)

Na razie zauważyłem trzy niedogodności dziobowca -

1. Chcąc popłynąć dalej (alternatywnym napędem - elektrykiem na rufie lub spaliną) trzeba go wyciągać (ale kotwicę też).

2. głośność pracy przy szybszych obrotach - trochę rezonuje - mimo gumowych podkładek i mocnego zamocowania do dziobu - 'gra' sam silnik.

3. kabel do echa nie jest uformowany z całą wiązką i trzeba do niego robić oddzielną dziurę (wtyczka jest duża więc Fi otworu to 16mm) a sam kabel jest prosty a nie sprężynka jak do zasilania - nie przemyśleli tego :(

Nie miałem jeszcze czasu/ochoty na podpięcie echa do czujnika, żeby sprawdzić co za kwiatki będe widział w porównaniu do oryginalnego czujnika mojego lowrance - może w najbliższy weekend będzie mi się chciało przeciągnąć kabel między płaszczami i podłączyć do echa.

W razie pytań zapraszam.

Mariusz

• Like 1

• 0

A ile  i jaki starczy aku na kotwice.

Mam żel 110Ah (wymieniałem w swoim mercedesie, bo tam był już za słaby) - podpięte mam wszystko na pokładzie - echo, oświetlenie, ładowanie telefonu, Xi3 - po całym dniu pływania doładowanie baterii do pełna zajmuje ok. 1,5h (ładowarka 5A z Lidla daje radę). Myślę, że kilka dni mógby działać bez ładowania, ale ponieważ i tak podłączam ładowanie LiFePo to przy okazji doładowuję żel.

• 0

Cena taka sama.

Tak jak napisał kolega wyżej - bierz dłuższy - jest przecież ogranicznik na sztycy, którym ustalasz poziom zanurzenia.

BTW. Wczoraj mocno dmuchało (między 5 a 6 - fala 40-50cm) i Xi3 dawał sobie dobrze radę - jezioro. Łódź trochę się próbowała kręcić od uderzeń wiatru z różnych stron, ale odchyłka od ustalonego miejsca była niewielka (na pewno nie odjechałem więcej niż 1m od 'przybicia kotwicy'.

• Like 1

• 0

Jak macie u siebie zamontowane te silniki ? Na stałe do łodzi czy na tych podstawkach montażowych? Bo zastanawiam się jak u siebie zamontować.

Montuj na podstawce. Założenie czy zdjęcie zajmie ci max 3 sekundy. Z takim silnikiem strach zostawić łódkę bez dozoru a zdjęcie z podstawką to nawet dziecko poradzi. U mnie na przykład nie otworzę klapy bagażnika jak mam Xi5 na łódce więc nie miałem wyboru. Muszę wodować z otwartą klapą (zakładam silnik już na slipie)

• 0

Kupiłem Xi3 oraz podstawę, którą oddałem po przymiarkach. Problemem podstawy jest okablowanie, które powoduje bajzel na łodzi :( Przy montażu na stałe umieściłem kable docelowo, zasilikonowałem dziury - odpada dźwiganie, strata czasu ma instalację a łódź i tak trzymam na działce (Mazury) oraz w garażu (Piaseczno)

Edytowane przez MarMilo

• 0

Kupiłem Xi3 oraz podstawę, którą oddałem po przymiarkach. Problemem podstawy jest okablowanie, które powoduje bajzel na łodzi :( Przy montażu na stałe umieściłem kable docelowo, zasilikonowałem dziury - odpada dźwiganie, strata czasu ma instalację a łódź i tak trzymam na działce (Mazury) oraz w garażu (Piaseczno)

Czy mógłbyś wyjaśnić o jakim problemie z okablowaniem mówisz przy montażu silnika z podstawą? U mnie nie było  najmniejszego problemu.

Musiałem dokupić zestaw montażowy i mam tylko gniazdo i wtyczkę. Nie widać jakichkolwiek kabli a samo podłączenie silnika jest tak skomplikowane jak podłączenie ładowarki telefonu do gniazdka.

Dla mnie płyta montażowa to bardzo fajne i wygodne rozwiązanie. Jedyna wada to dodatkowe 6 stówek ...

post-69011-0-29149200-1530608388_thumb.jpg

post-69011-0-11882000-1530608398_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Czy mógłbyś wyjaśnić o jakim problemie z okablowaniem mówisz przy montażu silnika z podstawą? U mnie nie było  najmniejszego problemu.

Musiałem dokupić zestaw montażowy i mam tylko gniazdo i wtyczkę. Nie widać jakichkolwiek kabli a samo podłączenie silnika jest tak skomplikowane jak podłączenie ładowarki telefonu do gniazdka.

Dla mnie płyta montażowa to bardzo fajne i wygodne rozwiązanie. Jedyna wada to dodatkowe 6 stówek ...

Ładnie to rozwiązałeś ! Obawiałem się plątaniny kabli - czy przez to gniazdo puściłeś też kabel do echa ?

Co do ceny podstawy - ja dałem ok 300, przy czym po przymiarkach zwróciłem do sklepu i zamocowałem silnik na stałe.

Teraz będę zamawiał nową plandekę, która obejmie dziobowca i całego sempera dużo lepiej niż OEM od producenta.

Mariusz

• Like 1

• 0

Aby zrobić to porządnie i wygodnie potrzebujesz podstawy oraz zestawu montażowego gniazdo-wtyczka w sumie koszt 550 zł

http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/KOMPLET-WTYCZKA-GNIAZDO-SILNIKA-ELEKRTYCZNEGO/729

http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/-PODSTAWA-MONTAZOWA-MOTORGUIDE-DO-SILNIKA-DZIOBOWEGO-NYLON/761

Wtyczka jest tylko do zasilania elektrycznego - kabel do echa wychodzi z silnika i jest połączony z kablem zasilającym. Ja nie używam czujnika w silniku tylko mam oddzielny na pawęży bo jak wyciągam silnik przed wyjściem w ślizg to przestałaby mi działać echosonda a pływanie po rzece w ślizgu bez echa to dla mnie trochę hardcore...

Pewnie zimą dokupię nowe echo i jak będe miał dwa ekrany to jeden podłączę pod czujnik w silniku

Edytowane przez Czechofil

• 0

Uchwyt wychodzi koło 270 zł w PL. Oryginalny z klamrą zaciskową https://www.rammount.com/part/RAP-400-202U gdzie nie musisz odkręcać opaski z kulką ( chyba że ktoś tak lubi pływać kosztuje około 340 zł...

Jak dla mnie lepsze rozwiązanie z klamrą, ale co kto lubi :)

• Like 2