hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 I jak sprawdza sie xi3? Ktory model wziąłeś i jak mozna wiedziec skąd? Nigdzie nie mogę ich namierzyc, wszedzie niedostepne lub chory czas oczekiwania.Jestem bardzo zadowolony - model SNR/GPS. Kupiłem od Sempera - z uwagi na zakup łodzi mam dobrą cenę u p. Marcina - zadzwoń i zapytaj może ma jeszcze coś od ręki. Wcześniej miałem Haswing dziobowy więc sterowanie pilotem wiszącym na pasku na szyi opanowałem i teraz nie mam z tym kłopotu - moim zdaniem jest wygodniejsze niż pedał (miałem do Haswinga i użyłem do 2 razy, nie mogłem się przyzwyczaić) Na razie zauważyłem trzy niedogodności dziobowca -1. Chcąc popłynąć dalej (alternatywnym napędem - elektrykiem na rufie lub spaliną) trzeba go wyciągać (ale kotwicę też).2. głośność pracy przy szybszych obrotach - trochę rezonuje - mimo gumowych podkładek i mocnego zamocowania do dziobu - 'gra' sam silnik.3. kabel do echa nie jest uformowany z całą wiązką i trzeba do niego robić oddzielną dziurę (wtyczka jest duża więc Fi otworu to 16mm) a sam kabel jest prosty a nie sprężynka jak do zasilania - nie przemyśleli tego Nie miałem jeszcze czasu/ochoty na podpięcie echa do czujnika, żeby sprawdzić co za kwiatki będe widział w porównaniu do oryginalnego czujnika mojego lowrance - może w najbliższy weekend będzie mi się chciało przeciągnąć kabel między płaszczami i podłączyć do echa.W razie pytań zapraszam. Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 A ile i jaki starczy aku na kotwice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 A ile i jaki starczy aku na kotwice.Mam żel 110Ah (wymieniałem w swoim mercedesie, bo tam był już za słaby) - podpięte mam wszystko na pokładzie - echo, oświetlenie, ładowanie telefonu, Xi3 - po całym dniu pływania doładowanie baterii do pełna zajmuje ok. 1,5h (ładowarka 5A z Lidla daje radę). Myślę, że kilka dni mógby działać bez ładowania, ale ponieważ i tak podłączam ładowanie LiFePo to przy okazji doładowuję żel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2018 Na stojącej wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2018 Hej wie ktoś gdzie teraz xi3 kupię ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Kacprzak Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Hej wie ktoś gdzie teraz xi3 kupię ?A na jakiej długości kolumny ? Z przetwornikiem echosondy czy bez? ....mam to na sklepie. Edytowane 26 Czerwca 2018 przez Krzysztof Kacprzak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 A na jakiej długości kolumny ? Z przetwornikiem echosondy czy bez? ....mam to na sklepie.Hehe Panie Krzysztofie rozmawialiśmy przez tel. Zamówiłem xi5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Będziesz mega zadowolony mam od ok 3 lat i jest to rzecz bez której nie wyobrażam sobie teraz łowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SkiDivPL Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Czy Xi3 48" wystarczy do łodzi o "wysokości" 63cm, czy też wybrać dłuższy model? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Tomek jak możesz to bierz dłuższy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SkiDivPL Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Cena taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Cena taka sama.Tak jak napisał kolega wyżej - bierz dłuższy - jest przecież ogranicznik na sztycy, którym ustalasz poziom zanurzenia.BTW. Wczoraj mocno dmuchało (między 5 a 6 - fala 40-50cm) i Xi3 dawał sobie dobrze radę - jezioro. Łódź trochę się próbowała kręcić od uderzeń wiatru z różnych stron, ale odchyłka od ustalonego miejsca była niewielka (na pewno nie odjechałem więcej niż 1m od 'przybicia kotwicy'. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Jak macie u siebie zamontowane te silniki ? Na stałe do łodzi czy na tych podstawkach montażowych? Bo zastanawiam się jak u siebie zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Jak macie u siebie zamontowane te silniki ? Na stałe do łodzi czy na tych podstawkach montażowych? Bo zastanawiam się jak u siebie zamontować.Montuj na podstawce. Założenie czy zdjęcie zajmie ci max 3 sekundy. Z takim silnikiem strach zostawić łódkę bez dozoru a zdjęcie z podstawką to nawet dziecko poradzi. U mnie na przykład nie otworzę klapy bagażnika jak mam Xi5 na łódce więc nie miałem wyboru. Muszę wodować z otwartą klapą (zakładam silnik już na slipie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 Mi było szkoda kasy na podstawę i zamontowałem na stałe.Na drugiej łódce mam min kotę ok 5 lat i ani razu jej nie ściągałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2018 (edytowane) Kupiłem Xi3 oraz podstawę, którą oddałem po przymiarkach. Problemem podstawy jest okablowanie, które powoduje bajzel na łodzi Przy montażu na stałe umieściłem kable docelowo, zasilikonowałem dziury - odpada dźwiganie, strata czasu ma instalację a łódź i tak trzymam na działce (Mazury) oraz w garażu (Piaseczno) Edytowane 2 Lipca 2018 przez MarMilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Kupiłem Xi3 oraz podstawę, którą oddałem po przymiarkach. Problemem podstawy jest okablowanie, które powoduje bajzel na łodzi Przy montażu na stałe umieściłem kable docelowo, zasilikonowałem dziury - odpada dźwiganie, strata czasu ma instalację a łódź i tak trzymam na działce (Mazury) oraz w garażu (Piaseczno) Czy mógłbyś wyjaśnić o jakim problemie z okablowaniem mówisz przy montażu silnika z podstawą? U mnie nie było najmniejszego problemu.Musiałem dokupić zestaw montażowy i mam tylko gniazdo i wtyczkę. Nie widać jakichkolwiek kabli a samo podłączenie silnika jest tak skomplikowane jak podłączenie ładowarki telefonu do gniazdka. Dla mnie płyta montażowa to bardzo fajne i wygodne rozwiązanie. Jedyna wada to dodatkowe 6 stówek ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Grzesiek30 Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Przetestowałem mój Xi3 w Szwecji i jestem bardzo zadowolony. Funkcja kotwicy działa rewelacyjnie. Silnik kupiłem u Marcina z Sempera. Ma może ktoś podłączony silnik do echo? Jaki jest koszt kabla i jak to ze sobą współpracuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 3 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2018 Kabel ok 1000 zł plus zestaw startowy do sieci ok 330 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 Czy mógłbyś wyjaśnić o jakim problemie z okablowaniem mówisz przy montażu silnika z podstawą? U mnie nie było najmniejszego problemu.Musiałem dokupić zestaw montażowy i mam tylko gniazdo i wtyczkę. Nie widać jakichkolwiek kabli a samo podłączenie silnika jest tak skomplikowane jak podłączenie ładowarki telefonu do gniazdka. Dla mnie płyta montażowa to bardzo fajne i wygodne rozwiązanie. Jedyna wada to dodatkowe 6 stówek ...Ładnie to rozwiązałeś ! Obawiałem się plątaniny kabli - czy przez to gniazdo puściłeś też kabel do echa ?Co do ceny podstawy - ja dałem ok 300, przy czym po przymiarkach zwróciłem do sklepu i zamocowałem silnik na stałe.Teraz będę zamawiał nową plandekę, która obejmie dziobowca i całego sempera dużo lepiej niż OEM od producenta. Mariusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czechofil Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Aby zrobić to porządnie i wygodnie potrzebujesz podstawy oraz zestawu montażowego gniazdo-wtyczka w sumie koszt 550 złhttp://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/KOMPLET-WTYCZKA-GNIAZDO-SILNIKA-ELEKRTYCZNEGO/729http://www.fox-boats-shop.pl/pl/p/-PODSTAWA-MONTAZOWA-MOTORGUIDE-DO-SILNIKA-DZIOBOWEGO-NYLON/761 Wtyczka jest tylko do zasilania elektrycznego - kabel do echa wychodzi z silnika i jest połączony z kablem zasilającym. Ja nie używam czujnika w silniku tylko mam oddzielny na pawęży bo jak wyciągam silnik przed wyjściem w ślizg to przestałaby mi działać echosonda a pływanie po rzece w ślizgu bez echa to dla mnie trochę hardcore... Pewnie zimą dokupię nowe echo i jak będe miał dwa ekrany to jeden podłączę pod czujnik w silniku Edytowane 4 Lipca 2018 przez Czechofil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SkiDivPL Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Jak zabezpieczacie swoje silniki w czasie transportu na przyczepie?W ofercie motorguide są jakieś paski zabezpieczające, ale nie mogę znaleźć zdjęć jak to jest założone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JerryM Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Panie RAM... https://www.westgear.se/produkt/ram-108u-stabiliseringsfaste-for-elmotor/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 cabage Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Panie RAM... https://www.westgear.se/produkt/ram-108u-stabiliseringsfaste-for-elmotor/Uchwyt wychodzi koło 270 zł w PL. Oryginalny z klamrą zaciskową https://www.rammount.com/part/RAP-400-202U gdzie nie musisz odkręcać opaski z kulką ( chyba że ktoś tak lubi pływać kosztuje około 340 zł... Jak dla mnie lepsze rozwiązanie z klamrą, ale co kto lubi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Widziałem dużo silników przewożonych bez żadnych uchwytów . Czy ten uchwyt rzeczywiście jest potrzebny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi