Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wszystko się zgadza odnośnie żeczy za pare zł.

Ja jestem chyba jakimś chorym człowiekiem skoro się bałem kupić wymarzonego xi5 z USA dużo tańszego i nie dostępnego w PL Tylko Czekałem na niego u dystrybutora.

A jak był dostępny w PL to też miałem dylemat i kupiłem w PL

• 0

Koledzy nie ma co robić draki o jakieś głupie złączki itp...

Każdy kupuje tam gdzie chce i zarówno u nas jak i na Ali trafiają się różne produkty...

Ja po prostu kupiłem tam gdzie wiedziałem gdzie są dostępne od ręki i są sprawdzone od jakiegoś czasu, bo kilkanaście silników pływa już z tymi wtyczkami i nic się nie dzieje.... A cena to względna rzecz

• 0

Ja w tym roku demontuję fabryczne kable i zarobię sobie krótkie 10mm - 0,4m, bo i tak mam 16mm wyciągnięte pod sam silnik. Zawsze trochę zysku i mniej bałaganu z drutami, bo naddatek trzeba spinać. Fabryczne mają 6mm i ~1,8m długości.

Wysłane z mojego ASUS_Z01RD przy użyciu Tapatalka

• 0

wrzucam schemat znaleziony na sieci odnośnie płyty montażowej, różni się od tego co jest w poście

moj schemat dotyczy MotorGuide Removable Mounting Plate  8M0092064  (czarna aluminiowa płyta)

https://cdn.shopify.com/s/files/1/1073/9770/files/Xi5-FW-Bracket.pdf?1383716898502382661

Xi5-FW-Bracket.pdf

Edytowane przez wedkarski365
  • Like 1

• 0

Podpinam pod wątek inny problem z którym nie bardzo sobie radzę. Po spięciu echa-NMEA200-bramka-silnik, przy pierwszym włączeniu dostaję komunikat o konieczności aktualizacji oprogramowania. silnika. Również w pudełku z kablami znalazłem ulotkę z taką informacją. Problem w tym, że po komunikacie .."konieczna aktualizacja, postępuj zgodnie z komunikatami na ekranie..." nie dzieje się nic. Czekam kilkanaście minut i wszystko stoi w miejscu.

Mimo to, przy jednej z prób łączenia wszystko zagrało. Silnik dało się sterować z poziomu ekranu, ale już przy kolejnej próbie ...cisza. Pytanie, czy komuś udało się zrobić aktualizację, ile czasu to trwało ? Może jestem niecierpliwy i zbyt szybko przerywam proces.

• 0

Cześć Panowie,

możecie podpowiedzieć jakie elementy RamMonunt (numer części będzie najlepszą podpowiedzią) wykorzystujecie do zabezpieczenia kolumny silnika dziobowego w czasie transportu ?

Czy używacie zestawu 1" czy o większych średnicach ?

Proszę o zdjęcia jeśli macie takich 'podpórek'

Dziękuję,

Mariusz

• 0

Cześć Panowie,

możecie podpowiedzieć jakie elementy RamMonunt (numer części będzie najlepszą podpowiedzią) wykorzystujecie do zabezpieczenia kolumny silnika dziobowego w czasie transportu ?

Czy używacie zestawu 1" czy o większych średnicach ?

Proszę o zdjęcia jeśli macie takich 'podpórek'

Dziękuję,

Mariusz

Kulka 1.5 cala a dlugosc ramienia musisz sobie zmierzyc u siebie jaka Ci potrzebna.Koszt okolo 450zl[emoji57] 8072ca7ca7c84f15f01cc91fa7e138c8.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bielun22

• 0
  • 0
  • 0

Siemanko, mógłby ktoś napisać w skrócie, jakie są różnice pomiędzy Xi3 a Xi5, czytałem wątek, część rzeczy wiem, ale czytając tyle komentarzy, różnych zdań, lekko się pogubiłem, a na pewno taka "lista" przyda się nie tylko mi, pozdrawiam :)

Z moich obserwacji:

Xi3 - śruba 3 łopatki, 'tylko' ręczny pilot, opcja z sonarem i różną długością kolumn, wejście na sterowanie pedałem

Xi5 - śruba 2 łopatki, pilot ręczny i nożny, opcja z sonarem i różną długością kolumn.

Pozdrawiam,

Mariusz

• 0

Z moich obserwacji:

Xi3 - śruba 3 łopatki, 'tylko' ręczny pilot, opcja z sonarem i różną długością kolumn, wejście na sterowanie pedałem

Xi5 - śruba 2 łopatki, pilot ręczny i nożny, opcja z sonarem i różną długością kolumn.

Pozdrawiam,

Mariusz

I jeszcze roznica w wadze silnikow

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

• 0

Xi5 - śruba 2 łopatki, pilot ręczny i nożny, opcja z sonarem i różną długością kolumn, wyłącza się po podniesieniu kolumny z wody, przechodzi w standby.

u mnie to wygląda tak, nie chciałem wiercić dodatkowych otworów w burcie, kulka 1 cal, trzyma bardzo mocno we wszystkich kierunkach, koszt całości 85zł.

post-49385-0-54853000-1557991743_thumb.jpg

• Like 1

• 0

u mnie to wygląda tak, nie chciałem wiercić dodatkowych otworów w burcie, kulka 1 cal, trzyma bardzo mocno we wszystkich kierunkach, koszt całości 85zł.

attachicon.gif 013ae096f78380aa1618d9d6ba123c3836fda29f9b.jpg

Czy to rozwiązanie bazuje na chińskich elementach ? Wygląda dobrze - ja nie jestem pewien czy mam reling tak blisko głowicy.

• 0

Nie mam pojęcia czy to są chińskie elementy, prawdopodobnie tak jak 99% przedmiotów które nas otaczają :) Ja mam reling dość blisko ze względu na montaż silnika bezpośrednio do pokładu bez podstawy, dlatego potrzebowałem takiego kompaktowego rozwiązania.

• 0

Nie mam pojęcia czy to są chińskie elementy, prawdopodobnie tak jak 99% przedmiotów które nas otaczają :) Ja mam reling dość blisko ze względu na montaż silnika bezpośrednio do pokładu bez podstawy, dlatego potrzebowałem takiego kompaktowego rozwiązania.

Sławek - nie mam chino-wstętu tylko jestem ciekaw czy to RamMount czy inny producent - jeśli inny to proszę o link gdzie kupiłeś ten zestaw.

Dziękuję

Mariusz