hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Szukajmy prawnika, pozew zbiorowy o zwrot kasy i kupujemy MK.Ja jeszcze nie podłączyłem do sieci mojego Xi3. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) @Goldi ja nie jestem rozgoryczony tylko podobnych tematów już kilka przerabialem. Nie sztuka jest wydać z 8k za xi3 z point1 + cala siecia i później pomstowac na cały świat , że ma się bubla na pokladzie w polowie sprawnego. Takie sytuacje mogą być wybaczane w tańszym sorcie typu haswingi za 3-4k, ale nie tu... Edytowane 12 Listopada 2019 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Najgorsze, że dla Lowrance aby "wszystko działało" w sieci nie ma innej alternatywy jak MG. Jeżeli można byłoby spiąć z MK kupił bym bez wahania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Najgorsze, że dla Lowrance aby "wszystko działało" w sieci nie ma innej alternatywy jak MG. Jeżeli można byłoby spiąć z MK kupił bym bez wahania.Tylko pytanie takie, jeśli pisza ze plywanie po kursie czy do punktu nie dziala to tak jabys recznie pilotem plynol do punktu co troche jes upierdliwe.Nie moge sie wypowiedziec bo nie bylem na wodzie z silnikiem wpietym w siec, mam wszystko ale jak narazie brak chwili i checi w taka pogode to sprawdzac.Jesli sie okaze i potwoerdza kolegow problemu to dolacze do tych niezadowolonych i jesli tego nie sa wstanie naprawic to co innego zostaje , tylko zmiana systemu. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2019 Jak sprawdzisz daj znać, będę mądrzejszy przed zakupem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) witam właśnie jestem w trakcie rozglądania się za silnikiem do Lowrance HDS Live 12 i jestem przerażony występującymi błędami itp. Kiedy zakupiłem HDS Live okazało się, że gdy robię batymetrię to urządzenie odczytuje tylko mapy z kilku wyjazdów. Napisałem do producenta bezpośrednio w Ameryce i napisali, że problem został zgłaszany przez kilku użytkowników i zostaje naprawiany.Wiecie ile czasu ten problem jest naprawiany: zgłoszony na początku września, po drodze kilka monitów, aż tydzień temu dostałem odpowiedź, że mają już nowy upgrade 19.3-63.1.128-Standard-1, ale jeszcze nie są wyeliminowane drobne błędy i jak chce to mogą mi go podesłać bym sprawdził czy rozwiązuje w/w problem.Dostałem plik , wgrałem i jest kilka nowych opcji, ale problem nie czytania wszystkich plików z batymetrii nie rozwiązany.Pewnie rozwiążą go jak sezon się skończy. Dlatego rozumiem rozgoryczenie kolegi siarq z silnikiem, będę musiał się zastanowić, aby znowu się nie wku.....rwia......ć. To byłeś pionierem dla Navico… Co za łajzy jedne, nie robią akcji serwisowej- podmiany softu dla wszystkich, tylko dają tym, co zgłoszą problem. Ja tego nie rozumiem. @ Michał - nie wiesz zatem, czy będzie działał w sieci, czy nie Żebym nie pływał z xi5 starszej serii, któy działą jak trzeba na mojej sieci, to bym nie ekscytował się. Ale było inaczej, Film z tego mam( ale muszę zmienić wersję językową Teraz zrobię dokładnie taki sam materiał na tej samej mapie z moim xi3 i atakuję serwis MG ale nie u nas a w centrali. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Maciej_K - w takim razie trzymamy kciuki i czekamy na efekty. Ja szybko nie wyplyne poniewaz jestem daleko od domu i zima zadko w nim bywam. Ale jak tylko nadazy sie okazja to przetestuje w 100% bo to trzeba zrobic. Nie bede aktualizowal na poczatku tak jak radzicie, ale jesli nie bedzie zatrzymywal sie na punktach czy plynal po sciezce to zaktualizuje bo to nic nie zmieni. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Michal Sz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 To byłeś pionierem dla Navico… Co za łajzy jedne, nie robią akcji serwisowej- podmiany softu dla wszystkich, tylko dają tym, co zgłoszą problem. Ja tego nie rozumiem. @ Michał - nie wiesz zatem, czy będzie działał w sieci, czy nie Żebym nie pływał z xi5 starszej serii, któy działą jak trzeba na mojej sieci, to bym nie ekscytował się. Ale było inaczej, Film z tego mam( ale muszę zmienić wersję językową Teraz zrobię dokładnie taki sam materiał na tej samej mapie z moim xi3 i atakuję serwis MG ale nie u nas a w centrali. Proponuje zanim to zgłosisz zaproponować jakąś forme zbiorowego listu w którym znajda sie wlasciciele silnikow majacych ten problem z numerami seryjnymi. To mozna cos dac jesli to bedzie poparte jakas skala problemu. Mozna by bylo na forum podac jakis sondaz ilu jest "legalnych" wlłaścicieli którzy przyłączyli by sie do takiej formy wymuszenia jakiś działań producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Michale, ja wiem jak się skończy ten mój test, chodzi tylko o pokazanie go innym oczom w tych samych warunkach sprzętowo( echo, sieć)-lokalizacyjnych. Co do zebrania opinii właścicieli silników- jak najbardziej na tak jestem, ale to trzeba zrobić z głową, najlepiej potwierdzone krótkimi filmikami z kalibracji silnika i pokazania, że nie działa jak trzeba w funkcjach nawigacyjnych. Wtedy można działać dalej- mając twarde dowody w ręku, a w zasadzie na pliku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Sądzicie że oni o tym niewiedzą...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Nie, Adamie, wiedzą. Ale wyszedł nowy soft serwisowy, który miał ponoć pomóc- ale tak nie jest i tu jest clue działania. Poza tym kulturalna forma zwrócenia uwagi ponad lokalnym dystrybutorem/serwisantem może sprawy przyspieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Mnie dziwi jedno, czy ich lokalni uzytkownicy nie maja takiej potrzeby aby im nakopac w dupe i zmusic do konkretnego dzialana, czy problem jest tylko na starym kontynecie.Podobno u naszych wschodnich sasiadow sporo tego plywa i nikt sie nie skarzy na tyle aby podjac jakies dzialania? A moze pozbyli sie tego i plywaja na MK ze smartfonem czy tabletem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Mnie dziwi jedno, czy ich lokalni uzytkownicy nie maja takiej potrzeby aby im nakopac w dupe i zmusic do konkretnego dzialana, czy problem jest tylko na starym kontynecie.Podobno u naszych wschodnich sasiadow sporo tego plywa i nikt sie nie skarzy na tyle aby podjac jakies dzialania? A moze pozbyli sie tego i plywaja na MK ze smartfonem czy tabletem.Na wschodzie albo są starsze rocznikowo silniki- działają ok. albo dodatkowe rozwiązania softowe spoza Naviko, oczywiście płatne. Gubienie tras nie jest wielkim problemem, bo tam mało kto używa tej funkcji. Najważniejsze jest kotwiczenie do wskazanego wpt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Na wschodzie albo są starsze rocznikowo silniki- działają ok. albo dodatkowe rozwiązania softowe spoza Naviko, oczywiście płatne. Gubienie tras nie jest wielkim problemem, bo tam mało kto używa tej funkcji. Najważniejsze jest kotwiczenie do wskazanego wpt.Możesz podac jakeis namiary na ten soft? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Trzymam kciuki za wasz list intencyjny, bo takie rzeczy niepowinny mieć miejsca przy tych $... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Możesz podac jakeis namiary na ten soft? Jeszcze nie. Muszę kupić moduł( bo soft co oczywiste ma swoje opakowanie hardware i zabezpieczenia) i przetestować. Nie ma sensu bez testów- a chodzi o pływanie po trasie, tym bardziej tutaj. Poza tym cena to jedno, a transfer $ i przesyłki to drugie, nie zamierzam brać na siebie odpowiedzialności za czyjeś transakcje- nawet na zasadzie "a mówiłeś, że...."Sezon kończy się powoli, więc nie ma co się spieszyć. Poza tym muszę zebrać fundusze poprzez giełdę naszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rgmm Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 jeżeli chodzi o kotwiczenie do wskazanego wpt. to do mój MG Xi3 rok prod 2019 płynąl w punkt ale max z odległości 1 km.ostatnio domaga się aktualizacji silnika i punkt kotwiczenia przesunął sobie o 4-5 metrów od wpt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Jak ja się cieszę ze niemam tych problemów nie wykorzystując sieci NMMA poprostu lowie i się cieszę z MGxi3( nikt mi nie zapłacił za ten post). Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Mnie to też nie uwiera specjalnie, z pilotem jest ok. , ale cytując Bodzia L. "W imię zasad..." to powinno działać po całości. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rgmm Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Dopiero poprawne połączenie z echosondą i dostęp do nowych funkcji pozwala cieszyć się z użytkowania tego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Dopiero poprawne połączenie z echosondą i dostęp do nowych funkcji pozwala cieszyć się z użytkowania tego silnika. Niestety, to nie wystarcza. Jeżeli moduł gps w silniku jest felerny, i złote kable NMEA nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gość Michal Sz Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 Niestety, to nie wystarcza. Jeżeli moduł gps w silniku jest felerny, i złote kable NMEA nie pomogą. Jakby moduł gps był felerny to na pilocie by tez był problem.Ewidentnie nie radzą sobie z fizyka i ogarnięciem różnych chwilowych problemów z transmisja pomiędzy echo i sterownikiem silnika.Mozlowe ze jest coś do czego nie chcą sie przyznać bo interface w kabelku jest na tyle skopany ze tego żaden soft nie naprawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 (edytowane) Jakby moduł gps był felerny to na pilocie by tez był problem.Ewidentnie nie radzą sobie z fizyka i ogarnięciem różnych chwilowych problemów z transmisja pomiędzy echo i sterownikiem silnika.Mozlowe ze jest coś do czego nie chcą sie przyznać bo interface w kabelku jest na tyle skopany ze tego żaden soft nie naprawi. Gdybym w niedzielę nie pływał na swojej sieci i Gateway i pożyczonym a w pełni sprawnym silniku- nie pisałbym o module. Serwis mi to przekazał osobiście, że są problemy z partią produkcyjną 2019 ale i z wcześniejszymi też. że tez nie wpadłem na pomysł przełożenia modułu gps bezpośrednio na wodzie- to tylko 5 wkrętów jest.... ech, byłaby 100% pewność Pływanie po trasie wymaga zapamiętania szeregu punktów pośrednich- nie masz tego na pilocie, by sprawdzić jak faktycznie działa. Gateway to nie jest wczorajszy wynalazek. Latają na tym starsze HDS-y i Elite Ti. Wszystkie problemy z MG zaczęły się po updacie fishreveal, czyli 18.2, do tego dołączyły sprawy z modułem GPS od MG. Edytowane 13 Listopada 2019 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 To może trzeba wrócić do 18.1?I będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2019 To może trzeba wrócić do 18.1?I będzie okW simradzie sparowanie z mg jest od 18.3 o ile się nie mylę. Jeżeli silnik ma walnięty moduł, to żaden soft nie pomoże. Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi