Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Gość Michal Sz

To ja ci zazdroszczę normalnie- u mnie jest karuzela przy dopłynięciu do wskazanego waypt... Nie znalałzem w USA informacji o postępach, spmuję MG na ich profilu, pod filmami - ale są ukrywane, także nie dzieje się zbyt wiele moim zdaniem.

To jest dziwne bo soft jeśli jest ten sam to nie powinien się tak zachowac.

Naprawdę to się kwalifikuje do pozwu zbiorowego i niech Parker sie martwi, albo kasę zwraca, produkt niezgodny z opisem.

Mi mija gwarancja jesienią wiec mam mało czasu do zastanowienia a sądzę se Lawrence zarzadał kasy od Morotguid i soft nie obsługuje silnika. Wnioskując to po tym ze kotwica sterowana z echa do jakiegoś waipointa działa prawidłowo wiec nawigacja tez nie powinna mieć problemu zatrzymać silnik.

Z moich obserwacji komunikacja z silnikiem jest jak najbardziej ok.

• 0

Podłączyłem mój IX5 do Hds Live. Echo na jednym akumulatorze, a silnik na drugim.

Podczas podpięcia do silnika do sondy za pomocą sieci mam jakieś zakłócenia. Kiedy wypne sieć jest ok. Kiedy płynę na pełnych obrotach śruby - wszystko jest ok, natomiast na wolnych również zakłócenia. Co może być przyczyną? Może coś źle podłączyłem?

• 0

To jest dziwne bo soft jeśli jest ten sam to nie powinien się tak zachowac.

Naprawdę to się kwalifikuje do pozwu zbiorowego i niech Parker sie martwi, albo kasę zwraca, produkt niezgodny z opisem.

Mi mija gwarancja jesienią wiec mam mało czasu do zastanowienia a sądzę se Lawrence zarzadał kasy od Morotguid i soft nie obsługuje silnika. Wnioskując to po tym ze kotwica sterowana z echa do jakiegoś waipointa działa prawidłowo wiec nawigacja tez nie powinna mieć problemu zatrzymać silnik.

Z moich obserwacji komunikacja z silnikiem jest jak najbardziej ok.

Serwis zimą zapewnił, że o ile zostanie problem rozwiązany po stronie MG, to obejmie to silniki także pogwarancyjne. 

Trzecia naprawa serwisowa - niezrealizowana, uprawnia cię do zwrotu gotówki/wymiany na nowy egz. Prawda jest taka, że korzystam głównie z pilota, a bawić się w cyrki w środku sezonu - no nie jest to optymalne z punktu widzenia wędkarskiego. Co mogłem to zrobiłem ze swej strony, nie chcę się powtarzać. Teraz czekanie, albo pogodzenie się ze stanem faktycznym. 

Najlepiej to chyba z Minnkotą jest, bo i o Ghoście i o Force słychać w kontekście problemów- za wielką wodą oczywiście. Bo u nas to hiper, super, zostaw u nas swe $$ a potem "bardzo nam przykro"...

Co do pozwów zbiorowych - bądź pionierem, mogę dołączyć do listy

• 0

Podłączyłem mój IX5 do Hds Live. Echo na jednym akumulatorze, a silnik na drugim.

Podczas podpięcia do silnika do sondy za pomocą sieci mam jakieś zakłócenia. Kiedy wypne sieć jest ok. Kiedy płynę na pełnych obrotach śruby - wszystko jest ok, natomiast na wolnych również zakłócenia. Co może być przyczyną? Może coś źle podłączyłem?

Bez zdjęć może być trudno @ podłączenie.  Opis wygląda na zakłócenia maxymizera, bo przy max- gdy już nie działa- obraz jest u ciebie ok. 

Póki co , to tylko o Garminach i efektach specjalnych na ich ekranach czytam od maxymizerów, a problemy hds, to jednak nowość w materii. 

• 0
Gość Michal Sz

O jakich zakłóceniach piszesz, ciekaw jestem?

Ja mam echo silnik i ladowanie accu z siknika spalinowego do tego samego accu i nie mam żadnych zakłóceń. Silnik MG Xi3.

• 0

Albo wszystko na jednym aku

A przez "uziemienie" aku do którego podłączona jest echosonda rozumiem po prostu poprowadzenie kabla od minusa tego akumulatora do wody (czyli np do jakiegoś metalowego elementu na łodzi który się styka z wodą. U mnie to była po postu łódź, bo ona cała jest aluminiowa)

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

• 0
Gość Michal Sz

Jakieś kreski na SI się robią, obraz się rozjaśnia i nic nie widać. Jak płynę na max obrotach jest ok.

Jesli silnik komutatorowy to moze na pewnych obrotach zbyt mocno iskrzy i dlatego taki efekt, mozna by dalo sie  to probowac wyeliminowac okndensatorem, jak dawniej w komarkach :)

• 0

Potwierdzam problem z zakłóceniami,zmieniłem echosondę na hds live z elit ti i zaczęły się problemy.

Silnik podpięty przez sieć nmea 2000 do echa i po dopłynięciu do punktu zaczyna krążyć zamiast postawić kotwice ,trzeba go ręcznie kotwiczyć.

i przy zwiększeniu obrotów zaczyna siać zakłócenia na obrazowaniu SI.

• 0

Potwierdzam problem z zakłóceniami,zmieniłem echosondę na hds live z elit ti i zaczęły się problemy.

Silnik podpięty przez sieć nmea 2000 do echa i po dopłynięciu do punktu zaczyna krążyć zamiast postawić kotwice ,trzeba go ręcznie kotwiczyć.

Nie laczylem mg z echem

Ale naszla mnie taka myśl po opisie objawow (więc to tylko hipoteza): czy po podlaczeniu silnika do echa, nie trzeba gdzieś w ustawieniach wskazac z którego gps zestaw ma korzystać?

Bo po podłączeniu sa 2 źródła gps

I gdy jest wykorzystywany ten z echa, to silnik zglupieje, bo przeciez ten odbiornik gps nie jest w miejscu gdzie jest silnik i moze się zacząć nieskonczona historia prob ustawienia pozycji

Więc nalezaloby ustawic jako źródło pozycji gps: silnik

Zaznaczam: zgaduje to tylko na podstawie opisu. Nigdy nie laczylem mg z echem

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

• 0

Na grupie z usa coś jest o jakimś nowym oprogramowaniu do silnika które rozwiązuje część problemów

https://www.facebook.com/groups/824127438065311/permalink/904839773327410/

W komentarzach kilka filmów z działania

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Łukasz.t

• 0

Zgłosiłem akces, zobaczymy czy mnie przyjmą ;)

Jutro dzwonię do serwisu Parkera, czy coś wiedzą. 

Nope, nie rozwiązane problemy nadal. "Sukcesem" jest chyba to, że silnik nie woła o update przez ekran...no nic, keep on rolling MG. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0
Gość Michal Sz

To znaczy ze na Elite Ti nie było problemu z kotwiczeniem po osiągnięciu celu?

Sam mam zamiar zamienić Elite Ti2 na HDS Live ale nie będę zadowolony jak będę walczył znowu z jakimiś zakloceniami.

• 0
Gość Michal Sz

Zgłosiłem akces, zobaczymy czy mnie przyjmą ;)

Jutro dzwonię do serwisu Parkera, czy coś wiedzą. 

Nope, nie rozwiązane problemy nadal. "Sukcesem" jest chyba to, że silnik nie woła o update przez ekran...no nic, keep on rolling MG.

Maciej moje echo po podłączeniu do silnika nie chciało go aktualizować ja tego info nie widziałem na oczy jeszcze, silnik i echo mam od sierpnia 2019, echo miało 2 aktualizacje w tym w zeszłym tygodniu na zbiorniku bo podłączone było do smartfona, żadnej aktualizacji silnika nie chciał zrobić.