hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Nie pamiętam czy na flaucie jest też efekt "weza", sprawdze przy najbliższej okazji. Wczoraj np. Plynelem centralnie pod fale , ale spora, rozstrzal na boki +-2m od kursu. Silnik z tego roku , sterowany tylko pilotem. Ogólnie działa poprawnie, ale ideał nie jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Proszę o podpowiedź, gdzie teraz najlepiej kupić xi3 ? Podobno brak w magazynie. Albo ceny jakieś 7 z przodu[emoji33]. Może ktoś ostatnio kupił i może polecić[emoji16]. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Importer niema xi3 na półce, więc zostają "lezaki" po sklepach w cenach katalogowych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Importer niema xi3 na półce, więc zostają "lezaki" po sklepach w cenach katalogowych...Ciekawe, czy chcą przeczekać kryzys softowy, czy po prostu wystrzelali się z zamówionych.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Maciek jak dla mnie , to wyszły i czekają na dostawę. Przecież oni mają to ogólnie gdzieś jak to działa, $ ma się zgadzać... każda szt nie sprzedana to potencjalna strata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) Pewnie jest, jak piszesz. Dobrze, że Gatewaya wziąłem z ebaya, bo przy cenach krajowych, to teraz chłostałbym się nim po plerach jako pokutę... Edytowane 24 Czerwca 2020 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Też kupiłem cały osprzęt do Hds Live 12, MG IX5 + gateway, ale po co jak działa tylko na pilocie czy pedale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Też kupiłem cały osprzęt do Hds Live 12, MG IX5 + gateway, ale po co jak działa tylko na pilocie czy pedale.Problem znany jest od roku mniej więcej, wymiany modułów GPS i płyty głównej nie wnoszą nic, a nawet psują działanie z poziomu echa, ewidentny problem software. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radmac5 Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Czy wysyłka silnika do Parkera coś daje ?? Przestanie się kabel zakręcac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 Czy wysyłka silnika do Parkera coś daje ?? Przestanie się kabel zakręcacRadek, spróbuj dwóch rzeczy: sprawdź ułożenie kabli w czapce, jak są blisko modułu gps, to je odsuń, druga rzecz to reset - M1,1,4 i ponowne kalibracje - osi podłużnej łodzi oraz kompasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 2 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2020 A zrobiłeś w końcu ta kalibracje? Czy dalej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 13 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Dzisiaj pierwsze testy xi5 ( kupiony jakieś 2 lata temu) podłączony do hds live. Przy pierwszym opuszczeniu silnika i włączeniu kotwicy na pilocie na echo wyskoczył komunikat ze kotwica aktywna, czyli ok. Później sprawdziłem płyniecie do wskazanego punktu i zakotwiczenie i tez bez problemu. Mialem jeszcze sprawdzić kilka rzeczy ale postanowiliśmy przepłynąć w inne miejsce . Tam po opuszczeniu silnika wyskoczył komunikat czy chcem zaktualizować oprogramowanie po wybraniu opcji nie echo nie widzi silnika . Nie odważyłem się kliknąć tak. Czym ryzykuje jeżeli zrobię aktualizację? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rgmm Opublikowano 14 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2020 Sieć NMEA włącz jako ostatnią to pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kreska Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Na jak długo starczy mi w przybliżeniu akumulator żelowy 100ah średniej klasy przy silniku Motorguide XI5, zakładając że będę używać go tylko jako kotwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Miedzy dwie godziny a nawet 20 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 30 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Zapomnisz gdzie odłożyłeś ładowarkę [emoji23]. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 haja1978 Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Witam,Mam prośbę do Kolegów używających motorków z wątku o kilka słów porady w następującym temacie - jeśli było już to poruszane, to z góry przepraszam - a mianowicie, chciałbym zachować rolkę kotwiczną umieszczoną centrycznie na dziobie łodzi (nie chcę jej demontować, zwłaszcza że jest naprawdę solidnie przytroczona i byłaby to spora ingerencja) i w związku z tym planuję zamontować silnik trochę z boku łodzi. Pewnie sztyca będzie około pół metra od dziobu w kierunku rufy i jakieś 55-60 cm od osi łodzi w kierunku jednej z burt. Czy tak zamontowany silnik będzie działał bez zarzutu, chodzi mi głownie o funkcję kotwicy, bo to będzie jego zasadnicze przeznaczenie. Czy utrzymanie pozycji przy takim montażu nie powoduje jakiś utrudnień działania w trybie kotwicy, np. nie wiąże się z większą ilości pracy, wreszcie, czy nie wymaga wykonania dodatkowej kalibracji. Moja łódź nie jest duża, długość 360 cm i 115 kg na sucho, bez szpeju i załogi Czy przy takim montażu trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę.Z góry dziękuję za odpowiedzi.PozdrawiamArek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 gumowy Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Będzie Ok. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 JaK666 Opublikowano 31 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Będzie OK. Kalibrację osi silnika wykonuje się zawsze po montażu. Bez względu na jego odsunięcie od osi łodzi. PS: Też nie chciałem demontować rolki. Ktoś mnie namówił i nie żałuję. Od kiedy mam MG, kotwica nigdy się nie przydała 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Witam,Mam prośbę do Kolegów używających motorków z wątku o kilka słów porady w następującym temacie - jeśli było już to poruszane, to z góry przepraszam - a mianowicie, chciałbym zachować rolkę kotwiczną umieszczoną centrycznie na dziobie łodzi (nie chcę jej demontować, zwłaszcza że jest naprawdę solidnie przytroczona i byłaby to spora ingerencja) i w związku z tym planuję zamontować silnik trochę z boku łodzi. Pewnie sztyca będzie około pół metra od dziobu w kierunku rufy i jakieś 55-60 cm od osi łodzi w kierunku jednej z burt. Czy tak zamontowany silnik będzie działał bez zarzutu, chodzi mi głownie o funkcję kotwicy, bo to będzie jego zasadnicze przeznaczenie. Czy utrzymanie pozycji przy takim montażu nie powoduje jakiś utrudnień działania w trybie kotwicy, np. nie wiąże się z większą ilości pracy, wreszcie, czy nie wymaga wykonania dodatkowej kalibracji. Moja łódź nie jest duża, długość 360 cm i 115 kg na sucho, bez szpeju i załogi Czy przy takim montażu trzeba na coś zwrócić szczególną uwagę.Z góry dziękuję za odpowiedzi.PozdrawiamArekArek, będzie ok na kotwicy- i tak będziesz stał dziobem do wiatru, ew kierunku nurtu w rzece. Mniej okej podczas płynięcia na nim- ale tobie chodzi o kotwicę głównie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Łukasz.t Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Dzisiaj pierwsze testy xi5 ( kupiony jakieś 2 lata temu) podłączony do hds live. Przy pierwszym opuszczeniu silnika i włączeniu kotwicy na pilocie na echo wyskoczył komunikat ze kotwica aktywna, czyli ok. Później sprawdziłem płyniecie do wskazanego punktu i zakotwiczenie i tez bez problemu. Mialem jeszcze sprawdzić kilka rzeczy ale postanowiliśmy przepłynąć w inne miejsce . Tam po opuszczeniu silnika wyskoczył komunikat czy chcem zaktualizować oprogramowanie po wybraniu opcji nie echo nie widzi silnika . Nie odważyłem się kliknąć tak. Czym ryzykuje jeżeli zrobię aktualizację? Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu TapatalkaDzisiaj kolejne testy , Najpierw włączyłem echosondy później sieci nmea2000 i dopiero na końcu zasilanie do silnika.Odpaliło się bez problemu komunikat o aktualizacji się nie pojawił. Cały dzień pływania i wszystko działa bez zarzutu tj. Trasa i kotwiczenie na końcu trasy działa . Kotwiczenie do waypointu też działa. Jedyna rzecz która się zmieniła to nie jest podswietlany przycisk do kotwiczenie w danym punkcie . Za pierwszym razem mogłem wybrać kotwicę i dowolny punkt na mapie i tam płynąć i zakotwiczyć , dzisiaj ta opcja już nie działa . Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 12345 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Do jakiej prędkości (na spalanie) można pływać z opuszonym silnikiem dziobowym ? (Xi3) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 saw Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 5-7 bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Jak poprawnie kotwiczyć przez sieć nmea 2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Radek, spróbuj dwóch rzeczy: sprawdź ułożenie kabli w czapce, jak są blisko modułu gps, to je odsuń, druga rzecz to reset - M1,1,4 i ponowne kalibracje - osi podłużnej łodzi oraz kompasu. Ostatnio robiłem kalibrację, raczej się nie udała, bo nawet nie zrobiłem 1,5 okrążenia+silnik na każde kliknięcie pilotem wydawał dziwny dźwięk. Powiedzieli, żeby użyć kombinacji M,1,1,1. Tu widzę, że powinienem zrobić M,1,1,4 czyli reset...... cholera to jak to w końcu jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi