Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ostatnio robiłem kalibrację, raczej się nie udała, bo nawet nie zrobiłem 1,5 okrążenia+silnik na każde kliknięcie pilotem wydawał dziwny dźwięk. Powiedzieli, żeby użyć kombinacji M,1,1,1. Tu widzę, że powinienem zrobić M,1,1,4 czyli reset...... cholera to jak to w końcu jest 

masz dwie kalibracje-w osi podłużnej łodzi, czyli M1,1,2 oraz kompas jako taki M1,1,1(1,5 okrążenia- koło o średnicy ok 50m wystarczy, bo instrukcja kalibracyjna kompasu elektronicznego mówi, by prędkość kątowa nie była większa niż 2-3s) Obie trzeba wykonać. A jak jeździsz daleko pomiędzy wodami - ponowić. 

Jak nie działa nic - M1,1,4 i od nowa Polska Ludowa. 

Source: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiq0rK_4J_rAhWSsaQKHVxFCcwQFjARegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Fwww.motorguide.com%2Fcontent%2Fdam%2Fmotorguide%2Fowners-resources%2Faccessories-instructions%2FPinPoint%2520GPS%2520Quick%2520Start%2520Instructions.pdf&usg=AOvVaw0nx95cSQGo2Ll2VByhCIuI

Btw, jestem ciekawy tego co pokazali chłopaki z BoatlabPro, skądinąd kojarzę, że jakiś czas temu sami rozprowadzali urządzenie rozwiązujące problem kotwiczenia xi...Jutro sprawdzę. 

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Nie już w domu.U mnie  nigdy to się nie zdarzyło.Tylko mój silnik kupiony w Usa 2 Lata temu.

To wiele wyjaśnia. 

No nic, jutro zobaczę u siebie co działa a co nie, niemniej czapki z głów, że są ludzie, którzy dogłębnie przeanalizowali temat i nie boją się tego pokazać. 

• 0

Koledzy będę podłaczał Xi3 55lb w tym tygodniu . Razem będę miał podpięty z nim pod to samo aku echosondę Humminbirda czy przy pracy nie będzie zakłóceń na ekranie echa?  Miałem kiedyś przy Garminie i Haswingu dziobowym zakłócenia przy pracy.... Może jakiś filtr? Przetwornik na rufie oczywiście :)

• 0

Koledzy będę podłaczał Xi3 55lb w tym tygodniu . Razem będę miał podpięty z nim pod to samo aku echosondę Humminbirda czy przy pracy nie będzie zakłóceń na ekranie echa?  Miałem kiedyś przy Garminie i Haswingu dziobowym zakłócenia przy pracy.... Może jakiś filtr? Przetwornik na rufie oczywiście :)

mam xi3 i humminbird solix podpięty na tym samym aku - u mnie nie sieję 

co więcej, podejrzewam że siać może gdy będziesz miał zestawy podpięte do dwóch niezależnych akumulatorów (tak miałem kiedyś z xi3 i garminem, gdy były podpięte do różnych akumulatorów. Rozwiązaniem było wyrównanie masy)

Edytowane przez SzymusS
  • Like 2

• 0

Można prosić o rozwinięcie ? Co rozumieć przez "wyrównanie masy" ?

Już to chyba w paru miejscach na forum opisywałem, więc aby się nie powtarzać: http://jerkbait.pl/topic/95667-silnik-z-maximizerem-a-zak%C5%82%C3%B3cenia-echosondy/page-3#entry2648130  :)

Ja to zrobiłem stykając minus na akumulatorze zasilającym echo, z łodzią (którą mam aluminiową, a więc ona przewodzi do wody)

Edytowane przez SzymusS
  • Like 1

• 0

Posiadam od kilku lat silnik MG Xi5 55lb. Ostatnio na kilku kolejnych wyprawach wywalił mi bezpiecznik od silnika - 60A. Zadziało się to po ok. 5-6 godzinach urzywania silnika elektrycznego . Oczywiście w międzyczasie miałem parę krótkich przepłynięć na silniku spalinowym - najdłuższe ok 10 minut. Sprawdziłem od razu kable od silnika i były ciepłe. Szczególnie czerwony plusowy. Obudowa bezpiecznika jak i klema plusowa w akumulatorze były gorące. Dodam, że bezpiecznik mam na kablu plusowym. Jaka może być przyczyna takiej sytuacji?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka