Skocz do zawartości
  • 0

MotorGuide Xi3 / Xi5

hlehle

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok. Dzięki za podpowiedź. Zrobię jak piszesz. Bezpiecznik mam taki jak ma zdjęciu.24c446bd199518c00ef069e8beaa5619.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Przede wszystkim ten bezpiecznik powinien mieć 60 A. Po drugie na rynku są dostępne automaty tanie, sprowadzane z Chin, gdzie oznaczenie mocy jest wzięte z kosmosu. Jeśli kupisz taki sam, ale dobrej jakości, nie powinno być problemu. Przerabiałem temat - po zmianie pływam dwa lata na automacie, bez problemów.

• Like 1

• 0

Na zdjęciu pokazałem tylko rodzaj bezpiecznika jaki posiadam. W rzeczywistości u mnie ma on 60A. Jeśli mógłbyś podpowiedzieć jaki ostatecznie Ty zainstalowałeś, to byłbym wdzięczny.

• 0

Racja, bezpieczniki są sprzedawane w bardzo podobnych obudowach, różnej jakości. Mam taki bezpiecznik automatyczny 60A na przewodzie 8mm na silniku dziobowym i nic się nie dzieje, nie poci się, nie grzeje, a czasem pływam kilka km w strefie ciszy lub kotwicze na silniku orzy silnym wietrze i nie ma lekko.

Sprawdzony i polecam

3a369139d0a821d59ef1742c2c77a671.jpg

• 0

Ja miałem na początku problem z oryginalnymi końcówkami na kablach od xi5. Takie cienkie miedziane zakończenia co podłączasz pod aku. Grzało się cholerstwo mocno. Po zmianie na znacznie grubsze, problem zniknął.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin

• 0

Sprawdż copisze na kablu/żyle. 4,5mm zmierzyłeś pewnie suwmiarką. W elektryce przekrój kabla podaje producent w mm2 (kwadrat). 4mm2 to zdecydowanie za mało do długotrwałego obciążenia prądem np 40A. Zmierz pobór amperomierzem i sprawdż , co pisze na przewodzie , ewentualnie zapytaj eleltryka , który to robił.

• 0

Ostatecznie zamontowałem bezpiecznik proponowany przez kolegę Siarq i zmieniłem przewody na 16mm2 (były10mm2). Dzisiaj w ciągu prawie 10 godzin na wodzie dziobówka chodziła ok 8 godzin przy silnym wietrze i bezpieczni wytrzymał. Po problemie. Dzięki za pomoc.

• 0

Ja używam https://allegro.pl/oferta/eti-rozlacznik-bezpiecznikowy-stv-d02-1p-63a-7797373159?fromVariant=7797386760

Do tego można dobrać wkładki o różnym amperażu, które trzymają parametry.

Dodatkowo służy jako rozłącznik.

Edytowane przez Pietruk

• 0

Ponoć jest już testowany soft leczący nowsze Xi z efektów specjalnych po zsieciowaniu z ekranem. Na FB MG prywatnym ktoś się chwalił że został testerem, pokazał kilka filmów z poprawnego realizowania poleceń nawigacyjnych przez silnik. 

Napisałem do naszych magików z serwisu P-P,  czy coś wiedzą o sprawie- cisza póki co. Oby się udało i ta odyseja zakończyła się jak najszybciej - najlepiej poprzez zwykłe update a nie wizytę w serwisie...

• 0

Cześć.

Bardzo dobre rozwiązanie pod warunkiem dobrania odpowiedniego bezpiecznika. Ja stosuję w obwodach o napięciu 230/400V , gdzie dla bezpieczeństwa muszę zrobić widoczną przerwę w obwodzie.

Ja używam https://allegro.pl/oferta/eti-rozlacznik-bezpiecznikowy-stv-d02-1p-63a-7797373159?fromVariant=7797386760

Do tego można dobrać wkładki o różnym amperażu, które trzymają parametry.

Dodatkowo służy jako rozłącznik.

• 0

Bez snr i tak nie kupisz, parker nie sprowadza.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja się dziwię im że oni to sprzedają nadal jako opcja na podlączenie do echa w sensie nawigacyjnym. Wiem, że sami nie ogarynają, ale dealerzy łodzi wciskają, bo panie to zaj..e jest a okazuje się, że poza wydaną kasą i kłębkiem nerwów- nie ma z tego nic. 

Parkery o sprawie wiedzą od co najmniej roku, sam ich informowałem, wysyłałem filmy, natomiast żadnego infa dla potencjalnych klientów nie raczyli zapodać 

Ot, biznes.pl