hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 UTi Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 nie, nie mam podpiętego żadnego bezpiecznika, sam w sobie ma wbudowane zabezpieczenie. Parę razy zaplątałem się w rośliny - silnik się wyłączył i zasygnalizował to dźwiękiemRozumiem. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarbol Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) nie, nie mam podpiętego żadnego bezpiecznika, sam w sobie ma wbudowane zabezpieczenie. Parę razy zaplątałem się w rośliny - silnik się wyłączył i zasygnalizował to dźwiękiemBezpiecznik pełni też funkcję przeciwpożarową. Widziałem już na zdjęciach spalone łodzie wędkarskie. Właściwie zgliszcza.Ja osobiście mam wstawiony bezpiecznik automatyczny 60A. Takie zabezpieczenie sugeruje producent w instrukcji... ale kto by tam czytał instrukcję. Edytowane 20 Lutego 2022 przez jarbol 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 niemiec Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Bezpiecznik pełni też funkcję przeciwpożarową. Widziałem już na zdjęciach spalone łodzie wędkarskie. Właściwie zgliszcza.Ja osobiście mam wstawiony bezpiecznik automatyczny 60A. Takie zabezpieczenie sugeruje producent w instrukcji... ale kto by tam czytał instrukcję.Potwierdzam, bezpiecznik jest bardzo potrzebny , również widziałem jak było spięcie podczas deszczu i popaliło całą instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarbol Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Warto dodać że wszystkie obwody prądowe powinny być zabezpieczone. Pomimo niskiego napięcia jakie udostępniają akumulatory na naszych łódkach, mają dość sporą pojemność (a co za tym idzie bardzo wysoki prąd zwarcia) co z zapasem wystarczy by wywołać poważny pożar. Częstokroć bardzo trudny do ugaszenia. Edytowane 20 Lutego 2022 przez jarbol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Warto dodać że wszystkie obwody prądowe powinny być zabezpieczone. Pomimo niskiego napięcia jakie udostępniają akumulatory na naszych łódkach, mają dość sporą pojemność (a co za tym idzie bardzo wysoki prąd zwarcia) co z zapasem wystarczy by wywołać poważny pożar. Częstokroć bardzo trudny do ugaszenia.A na pontonie, to w ogóle jest czapa w takiej sytuacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) Mam zamiar zamontować taki bezpiecznik 100A Nada się.? 15,07 zł 30%OFF | 20A 30A 40A 50A 60A 80A 100A przerywacz 12V 24V DC samochodów ciężarówka Audio resetowalny bezpiecznik przerywaczhttps://a.aliexpress.com/_vb9YSY Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Edytowane 20 Lutego 2022 przez mariusz1976 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Marcin1991 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Myślę że 60A to góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mariusz1976 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Kolega ma 100A zamontowany i czasami potrafi mu wywalić, ja tak naprawdę nigdy nie sprawdzałem jaki jest prąd na tym silniku ale opis producenta może być mało precyzyjny, używam silnika tylko do kotwiczenia i podczas dużej fali obciążenie 60A może zostać osiągnięte może nie ciągle ale chwilowe na pewno. Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Było już pisane nie raz o tych super automatach marine..., idźcie.do sklepu motoryzacyjnego , kupcie bezpiecznik 60a wraz z podstawa za parę zl i będzie służyć... na zapas wziąść drugi bezpiecznikni po temacie. Jeśli używacie akumulatorow litowych , to bms zalatwia sprawę bezpiecznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarbol Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Było już pisane nie raz o tych super automatach marine..., idźcie.do sklepu motoryzacyjnego , kupcie bezpiecznik 60a wraz z podstawa za parę zl i będzie służyć... na zapas wziąść drugi bezpiecznikni po temacie. Jeśli używacie akumulatorow litowych , to bms zalatwia sprawę bezpiecznikaSądzę że niczego nie załatwia. Zdrowy rozsądek i zasady bezpieczeństwa nakazują zamontować zabezpieczenie w postaci bezpiecznika automatycznego lub topikowego. 60A będzie zgodnie z zaleceniem producenta silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 A po czym sądzisz ze niczego nie załatwia bms ? Miałem w rękach setki bms , w tym również uszkodzonych . I żaden przy uszkodzeniu nie był zwarty na wyjściu- stanowił przerwę w obwodzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateos_74 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 nie, nie mam podpiętego żadnego bezpiecznika, sam w sobie ma wbudowane zabezpieczenie. Parę razy zaplątałem się w rośliny - silnik się wyłączył i zasygnalizował to dźwiękiemnie mam bezpiecznika, bo używałem do tej pory aku od siarq-a (jest na sprzedaż) i nie raz w deszczu i nic do tej pory się nie działo (oczywiście zachowując rozsądek) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Bms podstawa funkcja jest działanie w skrajnych wypadkach - tymi są min. zwarcia. Jak się dołoży bezpiecznik topikowy czy atumatyczny , to przy zwarciu bezpiecznik się przepali/zadziała a bms I tak wylaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarbol Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 (edytowane) No nic się nie działo. Bo nic się jeszcze nie wydarzyło. Ok, to przecież wasze łódki i wasza decyzja. Szczerze powiem trudno mi sobie wyobrazić pożar na środku dużego jeziora pomimo że mam gaśnicę.Co do BMS-a, to zasilacze impulsowe też mają zabezpieczenie przeciwzwarciowe a mimo to nie spotkałem się z pomijaniem zabezpieczeń w postaci bezpieczników czy odłączników nadprądowych. W naszym przypadku pomijam zgodność z certyfikatem CE. Edytowane 20 Lutego 2022 przez jarbol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Schodzmiy z tematu , ale np zasilacze firmy stamos , ( duża.niemiecka firma) niema zabezpieczenia topikowego po stronie wtórnej, a co do CE , to wszytsko co u nas się sie importuje i sprzedaje ,takowe świadectwo ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarbol Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Ale zapewne ma po pierwotnej. Po drugie masz odłącznik nadprądowy w instalacji zasilającej do której to urządzenie podłączysz. To jest wystarczające. Dla przykładu np taka lampka nocna - brak jakiegokolwiek zabezpieczenia. Ale instalacja jest zabezpieczona.W przypadku silnika dziobowego wcale nie chodzi o ochronę i zabezpieczenie samego silnika. Jak co niektórzy zauważyli silnik ma zabezpieczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2022 Jeśli ow instalacja to źródło zasilania czyli akumulator z bms a odbiorem tylko silnik , to niema takiej opcji , aby w przypadku zwarcia, bms nie zadziałał. Jeśli chodzi o instalacje bardziej rozbudowane - kilka czy naście odbiorników, to stosuje się zabezpieczenia dobrane do ich mocy - tu się zgodzę. Będzie tych zabezpieczeń kilka czy naście w zależności od ilości odbiorników. Stosując akumulatory kwasowe- gel/agm/acid , które nie posiadają żadnego zabezpieczenia -zwarciowego,przeciążeniowego,termicznego jak najbardziej należy stosować ow zabezpieczenie o których jest dyskusja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 25 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2022 60A urzywam od lat mam 24v i 190ah wszystko gra i buczy podlaczenie mam track i odpowiednie grube i profesjinalnie zrobione kable 0 problemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Może ktoś podesłać instrukcje jak połączyć pedał nożny z xi3. Z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Jal dobrze pamiętam to otworzyć i opuścić silnik i w tym czasie przytrzymać przycisk z kotwicą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Na spodzie jest napisane (przykrywka bateri) podlacz motor do zasilania , Navisnij i trzymaj kotwice i srube na raz w tym samym czasie jak zapiszczy pusc obydwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 (edytowane) Akurat na przykrywce tylko było żeby podłączyć do zasilaniaEdit Tak jak pisałem próbowałem prawie wszystkiego Żadna z opcji wyżej nie działa, chyba, że je połączymyPodłączyć silnik do zasilania > Szybko rozłożyć > Nacisnąć i przytrzymać razem kotwice i śrubę > Pojawi się dźwięk, że dziobówka nie ma sygnału > Po złapaniu sygnału już pedał działał Edytowane 6 Kwietnia 2022 przez mickeN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 MikeN pisze jak pisze ale sie udalo najwazniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 MikeN pisze jak pisze ale sie udalo najwazniejszeDokładnie, dziękuje za podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 goldi1231 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 WitamPanowie mam taki problem:Silnik xi5 otrzymałem od rodziców w prezencie z Niemiec. Nigdy nie przywiązywałem wagi do faktury czy paragonu zakupu. Rodzice go nie mają, może był w kartonie, ale nie zwróciłem uwagi. Silnik ma problem z brakiem kotwiczenia w wybranym punkcie, nie płynie po trasie itd. Chciałem zawieść silnik do naprawy, ale powiedzieli, że musi być jakiś dokument zakupu, aby wiedzieli ile jest gwarancji. Nie posiadam dokumentu zakupu.Czy jest możliwość aby ktoś przesłał ksero zakupu abym miał tylko podkładkę do usunięcia awarii. Będę wdzięczny, odpłacę się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi