hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 9 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2022 WitamDo spięcia 24v i 12v z echem używamy tych samych kabli?jeśli twoja echosonda ma zakres napięcia 24 czy więcej- to możesz, ale sprawdź dokładnie, bo różnie to wygląda w zależności od brandu a także konkretnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 invictus Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2022 Witam. Przeczytałem wątek, ale nie znalazłem rozwiązania mojeg problemu. Motorguide Xi3 roczny, odkupiony od kolegi, u niego śmigał elegancko. Zamontowałem na łajbę i dzisiaj testy. Rano kalibracja M112, M111 i wszystko śmigało przez 2h. Przy kolejnej miejscówce po włączeniu kotwu Tak zakręciło, że musiałem iż urwie kabel. Nic nie pomagało więc M114 , nowe baterie do pilota i od tego momentu kręcę bączki drugim silnikiem po M111 jak szalony, kotwa nie działa. Aku rozłączane chyba z 50 razy , tyle samo prób. Ludzie patrzą co mistrz się tak kręci po jeziorze . Podpowie ktoś może jak krok po kroku to ogarnąć. Bo już mnie nerwica bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 14 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 Może mi ktoś podpowiedzieć czemu większość silników jest montowanych na dziobie ale lekko z boku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 marioligi Opublikowano 14 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 Po pierwsze instrukcja obsługi.Po drugie wyobraź sobie że silnik złożony dynda sobie na środku łajby:)Także tak lekko z boku jest dobrze:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 14 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 Asymetria czasem ma zalety ze względów praktycznych; stabilna podstawa i po złożeniu nie przeszkadza na pokładzie, a nie zauważyłem żeby wpływało to negatywnie na sterowność 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Adam NDG Opublikowano 14 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2022 A co to za łódka lalunia I gdzie to można nabyć ten tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Skylla 420. Fajna i stabilna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Rozumiem ,że w instrukcji jest napisane minimum poł cala .Poza tym można zamontować w c/c ( centrum) łodzi i składać tak jak inni, nie musi być po złożeniu dyszel na środku łodzi.Łatwiejszy może montaż w niektórych łodziach to byłby argument, ale poza tym ?Kurcze może moje pojęcie fizyki jest niewysokie ,ale jeśli lepiej do pływania lodzią montować silnik lekko z boku to może i ten na rufie przesunąć poł cala w lewo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Nie jestem pewien , czy pół cala czy poł stopy ,mniejsza o centymetry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Z boku to może jest i dobrze jak służy tylko do kotwicy i dla wygody użytkownika że mu z przodu nic nie wystaje. Używam go jako głównego w strefie ciszy i po rozłożeniu silnik jest idealnie na dziobie, tym sposobem ma mniej pracy przy korygowaniu kursu.Gdy silnik silnik jest zamontowany na burcie to też sobie poradzi i skoryguje kurs, ale ma już wiecej pracy. Jak to Krzysztof napisał, "fizyka".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Nie wiem czy to jest aż tak istotne. Odsunięcie sztycy o te kilka cm od osi łodzi mniej wpływa na wydajność niż podniesienie spaliny z wody w czasie płynięcia na elektryku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 highvoltage Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Może mi ktoś podpowiedzieć czemu większość silników jest montowanych na dziobie ale lekko z boku ?Wynika to z konstrukcji łodzi, prawidłowo po opuszczeniu silnik powinien być idealnie w osi łoodz , jeżeli nie jest to będzie robił więcej ruchów aby utrzymać łódź. O utrzymywaniu kierunku płynięcia nie wspominając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sharkfishing Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 (edytowane) Mozna bylo by zamontowac na srodku ale podstawowa przyczyna jest dobijanie do pomostow nie wiem jak w polsce ale u mnie jak przybijesz od strony z ktorej masz silnik w 80% zawsze uderzysz w pomost a tak majac go po boku wiesz ze nigdy nie uderzysz w nic cumujac strona przeciwnaNa srodku tez by nie przeszkadzala w wiekszosci ludek poniewaz maja front deck ale tu mysle wchodza srodki bezpieczenstwa poniewaz stojac po bokach masz wieksze szanse ze wypadniesz jak na srodku a to niestety ameryka nie jedna kompanie ugotowali prawnicy Edytowane 15 Września 2022 przez sharkfishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Wynika to z konstrukcji łodzi, prawidłowo po opuszczeniu silnik powinien być idealnie w osi łoodz , jeżeli nie jest to będzie robił więcej ruchów aby utrzymać łódź. O utrzymywaniu kierunku płynięcia nie wspominającTo jeszcze bym dodał, że powinieneś rozłożyć ładunek idealnie, żeby łódka się nie przechylała a samemu najlepiej stać tylko na środku. No i nie zapominajmy o przetwornikach, które są zazwyczaj z jednej strony, a też stawiają opór. Idealnie to by było, żeby wypadkowa sił oporu miała ten sam kierunek, a przeciwny zwrot do siły przyłożonej z silnika i żeby to był kierunek równoległy do osi łodzi. W teorii rzeczywiście wygląda to sensownie, w praktyce to jest nierabialne. Minimalne odsunięcie nie ma znaczenia i takie dywagacje pozbawione są sensu. Przynajmniej ja nie zaobserwowałem niczego niepokojącego przez ostatnie kilka lat, a na pewno nie to co piszesz. Inne czynniki są ważniejsze - np. wiatr lub jego brak, wsteczne prądy, zawirowania itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Z Olsztyna Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Ładunki na lodzi mam rozmieszczane jak najbardziej po równo, przetwornik pod łodzią centralnie c/c za faszkilem,trymy do stabilizacji itp.Wydaje mi się, po chwili namysłu ,że to z kotwiczeniem ma związek.W położeniu c/c rzucałoby rufą.Szkoda , że nie ma tu kajakarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Moim zdaniem to czysta wygoda. Straty - może jakieś są, ale jeżeli to jest odsunięcie rzędu 10-15cm od kila, to inżynier powie, że są prawie zerowe. No i jak sam napisałeś - masy rozmieszczasz jak najbardziej równo (ale nie idealnie) więc taki montaż silnika, pomimo braku ideału, można uznać za wystarczająco dobry, aby jego wpływ był pomijalny. Na co komu pyta stercząca nad pokładem na wysokości poniżej kolan - np jak mam wysoko pokład castingowy? W sumie to nawet niebezpieczne. Poza tym silnik z tyłu to nie silnik z przodu. Napęd z tyłu pcha, a z przodu ciągnie. Jak masz napęd przesunięty w bok z tyłu, to dziób od razu zaczyna zakręcać i łódka płynie w kółko. Przy wleczeniu przez silnik dziobowy nie ma takiej sytuacji, łódka w sposób naturalny podąża za silnikiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Pietruk Opublikowano 15 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Moim zdaniem to czysta wygoda. Straty - może jakieś są, ale jeżeli to jest odsunięcie rzędu 10-15cm od kila, to inżynier powie, że są prawie zerowe. Rozumiem że te 10-15 cm to przy statku kilkudziesięciometrowym? Bo inżynier z takim błędem w łodzi 4 metrowej, to d...a nie inż..Do testów można wziąć deskę taką dwu, trzy metrową, szeroką np. 20 cm, wbijcię gwóźdź od czoła a do niego sznrek i pocignij za sobą po wodzie, później ten sam gwóźdź 15 cm poniżej czoła.Czy będzie różnica? Ci co trolingują z planerem zapewne wiedzą o czym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2022 Pietruk, mam wrażenie, że nie zrozumiałeś co napisałem. Chodzi mi że straty wynikające z takiego montażu, a nie dokładność wymiarową. Jakbym pływał na desce szerokości 20cm holowany na gwożdziu, to może by to miało znaczenie, ale pływam łódką, 5m, 2m szerokości, z gratami i ze mną pewnie 700kg. dziobówkę mam od klku lat. Różnice użytkowe przy takim montażu są moim zdaniem pomijalne, a jest on po prostu wygodniejszy. To jest odpowiedź na dylemat gdzie chcemy zrezygnować z ideału: czy wolę stracić minimalnie ciąg zyskując ergonomie, czy uważać na sterczącego na środku pokładu dziobowego pytonga wzamian za minimalny wzrostu osiągów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateusz458 Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Witam mam pytanko zastanawiam się nad wyborem silnika dziobowego funkcją kotwicy,posiadam echo raymarine element 9 nie będę jej łączył z silnikiem , czy warto kupić mg xi3 czy tańszego haswinta z gps ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Witam mam pytanko zastanawiam się nad wyborem silnika dziobowego funkcją kotwicy,posiadam echo raymarine element 9 nie będę jej łączył z silnikiem , czy warto kupić mg xi3 czy tańszego haswinta z gps ?Weź Xi, raz że działa bezproblemowo , dwa- że gdyby naszła cię chęć na zmianę ekranu na coś lepszego- wtedy Lowrance+ kable i jest baardzo zgrabnie i wygodnie na wodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Mateusz458 Opublikowano 16 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2022 Dzięki Maciej to celuje w xi3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Ceel Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Witam mam pytanko zastanawiam się nad wyborem silnika dziobowego funkcją kotwicy,posiadam echo raymarine element 9 nie będę jej łączył z silnikiem , czy warto kupić mg xi3 czy tańszego haswinta z gps ?nie wiem jak haswing ale motorguide ma swoje chimery i gdyby nie to ze można go sparować z lowrance to drugi raz chyba bym go nie kupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 Mam MotorGuide Xi5, czy jest możliwość zmiany zaawansowanych ustawień pracy silnika, np., czy można zmienić dynamikę pracy żeby np. łagodniej ustawiał się w punkcie po włączeniu kotwicy? Wiadomo że bez echo można tylko włączać funkcje z pilota ale mam go wpiętego w sieć NMEA i przez Lowrance 9FS jest dużo więcej opcji sterowania ale brak możliwości ustawień/konfiguracji pracy MG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 (edytowane) Nie ma czegoś takiego, nie znalazłem przynajmniej u siebie. Edytowane 17 Października 2022 przez Maciej_K 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Października 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2022 nie wiem jak haswing ale motorguide ma swoje chimery i gdyby nie to ze można go sparować z lowrance to drugi raz chyba bym go nie kupił. To co nowe jest- działa normalnie. Największy cyrk był z rocznikami 2019-2020, opisywałem swoją walkę z tym tutaj na forum. Obecnie mam terrovę z ekranem hb ale osobiście lepiej pływało mi się na MG z lowrance. Może kwestia przyzwyczajenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi