hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czaja911 Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2023 1. Możesz spiąć przetwornik MG z Garminem, nic więcej.2. Tak, rufowy jest główny ale info z dodatkowej echosondy zamontowanej na dziobie też się przydaje.3. Wersja SW występuje bez SNR, ogólnie idzie wyhaczyć w dobrej cenie wersję SW więc w tych samych pieniądzach można mieć dodatkową opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fxd Opublikowano 11 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2023 Wygrał force kupiony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Też właśnie zamawiam Garmin Force na wymianę za XI5. Będzie współpracował z Ultra 122sv.Pytanie do kolegi Czaja911 w jaki sposób byś podpiął dwa przetworniki 12 pinowe do jednej echosondy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Czaja911 Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 do jednej bym nie podpinał. dokładam strikera 4 lub 5 na przód albo jakiegoś starego hooka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Jest to jakieś rozwiązanie ale obecnie mam Ultrę 122sv, Lowrance FS9 i odinstalowany Echomap vs9 plus, który mógłbym założyć z powrotem i podłączyć do przetwornika silnikowego, ale 3 ekrany na cywilnej, wędkarskiej łodzi to chyba lekka przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Jest to jakieś rozwiązanie ale obecnie mam Ultrę 122sv, Lowrance FS9 i odinstalowany Echomap vs9 plus, który mógłbym założyć z powrotem i podłączyć do przetwornika silnikowego, ale 3 ekrany na cywilnej, wędkarskiej łodzi to chyba lekka przesadaA nie lepiej wpiąć się tym Xi3 do Fski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Dzięki Maciek za uwagę ale mam XI5 który niedługo zdejmę i założę Garmin Force a do FS mam podpięty przetwornik AI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 Dzięki Maciek za uwagę ale mam XI5 który niedługo zdejmę i założę Garmin Force a do FS mam podpięty przetwornik AI.Jak dużą masz łódź? Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 420 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 420 cmMoże być zbyt mała. Cała nadzieja w sofcie 5.0, mówię to serio. Ten silnik jest za mocny i za cieżki do mniejszych łodzi. Zabiera 180cm burty złożonym , na kotwicy zdarzają się cuda szarpania itp. Porób kalibracje obie, użyj skali wielkości łodzi, by zmniejszyć moc silnika w czasie korekcji pozycji GPS na kotwicy . Wysłane z mojego 2201116SG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Piszesz o sofcie do Force? To jest Skylla, jest dosyć ciężka. XI5 waży 25 kg + AGM 31=56. Force waży 31kg + LIFePo4 21kg = 52 kg, więc w sumie będzie i tak 4 kg mniej a na obecny ciężar silnika nie narzekam. Jeszcze upewniam się do co do gabarytów Force na łodzi po montażu ale producent montuje te silniki na tych łodziach i bez problemów. W Force jest możliwość zmiany dynamiki pracy na kotwicy i przy zmianach kursów czy zatrzymaniu a w XI5 nie ma możliwości. Kalibracje robię i to jest podstawowa sprawa. Chodzi mi też a raczej głównie o moc ponieważ pływam często w strefach ciszy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Piszesz o sofcie do Force? To jest Skylla, jest dosyć ciężka. XI5 waży 25 kg + AGM 31=56. Force waży 31kg + LIFePo4 21kg = 52 kg, więc w sumie będzie i tak 4 kg mniej a na obecny ciężar silnika nie narzekam. Jeszcze upewniam się do co do gabarytów Force na łodzi po montażu ale producent montuje te silniki na tych łodziach i bez problemów. W Force jest możliwość zmiany dynamiki pracy na kotwicy i przy zmianach kursów czy zatrzymaniu a w XI5 nie ma możliwości. Kalibracje robię i to jest podstawowa sprawa. Chodzi mi też a raczej głównie o moc ponieważ pływam często w strefach ciszy Tak, Force. Piszą do mnie ludzie w różnych branżowych sprawach, to wiem ocb w tej kwestii. Na dużych łodziach jest bajka, na mniejszych bywa różnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mickeN Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Zaznaczę, że nie używałem Garmin Force, a też się przystawiałem do zmiany dziobówki, lecz widuje posty, że ktoś sprzedaję Garmina, bo do jego łodzi jest za mocny po prostu, a mówili tu o łódkach 420-450cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Arkadio Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Oprócz długości ważna jest waga łodzi. Moja waży z wyposażeniem ok. 550 kg bez załogi. Poza tym rozmawiałem o tych sprawach z producentem który zamontował tych Garmin Force na Skylla 420 już znaczne ilości i dobrze się sprawdzają. Długość 420 cm nie jest duża ale znaczenie ma też szerokość łodzi 190 cm co dodatkowo ją stabilizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2023 Oprócz długości ważna jest waga łodzi. Moja waży z wyposażeniem ok. 550 kg bez załogi. Poza tym rozmawiałem o tych sprawach z producentem który zamontował tych Garmin Force na Skylla 420 już znaczne ilości i dobrze się sprawdzają. Długość 420 cm nie jest duża ale znaczenie ma też szerokość łodzi 190 cm co dodatkowo ją stabilizuje. To też fakt jest. Po prostu jak sprawdzisz- będziesz wiedział. Natomiast incydenty się zdarzają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fario Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Cześć,Podpowiedzcie mi proszę, bo nie wszystko zdołałem odszukać - MG Xi5 FW SNR GPS:- jakie zabezpieczenie dać na zasilaniu (620W/12V = 51A max) - czyli powinno być 60A?- czy przez adapter 010-11979-00 podłączę doń Garmina Striker 7SV? Co mogę dzięki temu zrobić? Czy tylko wykorzystać przetwornik? Czy żeby wykorzystać przetwornik muszę instalować bramkę Gateway i NMEA? Bo żeby wyznaczyć trasę muszę? Czy trasa tylko przez Lowrance?- czy słodkowodna wersja będzie wystarczająca na szwedzkie szkiery? Pozdrawiam,Paweł Kobyłecki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 (edytowane) Cześć,Podpowiedzcie mi proszę, bo nie wszystko zdołałem odszukać - MG Xi5 FW SNR GPS:- jakie zabezpieczenie dać na zasilaniu (620W/12V = 51A max) - czyli powinno być 60A?- czy przez adapter 010-11979-00 podłączę doń Garmina Striker 7SV? Co mogę dzięki temu zrobić? Czy tylko wykorzystać przetwornik? Czy żeby wykorzystać przetwornik muszę instalować bramkę Gateway i NMEA? Bo żeby wyznaczyć trasę muszę? Czy trasa tylko przez Lowrance?- czy słodkowodna wersja będzie wystarczająca na szwedzkie szkiery? Pozdrawiam,Paweł KobyłeckiGateway kit i NMEA2000 łączy silniki dziobowe motorgajda tylko z Lowrance i Simradem do zadań nawigacyjnych. Striker nie obsługuje sieci NMEA2000. Sonarowo nie jest ten set kabli potrzebny do czegokolwiek. 60A to typowe zabezpieczenie na stan mojej wiedzy. Ten adapter załatwi sprawę, tylko nie wiem czy jest sens- bo jeśli nie masz silnika w wodzie- nie widzisz odczytów toniowych w obrazowaniu tradycyjnym. Edytowane 14 Października 2023 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 fario Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2023 Maćku, dzięki A ktoś podpowie coś na temat użycia wersji słodkowodnej na szkierach?Pozdrawiam,Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 matokt Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Witam Mam duży problem z moim MG Xi3 zakupiony trzy lata temu w PL. - przy przerwie 1 miesiąc w łowieniu (trzy przypadki w tym roku) nie mogę na początku łowienia obrócić srubą - jest jak zapieczona :-(- po zerwaniu ręką oporu na śrubie silnik działał już poprawnie- dziś sytuacja się powtórzyła tzn śruba jak przyspawana przy wodowaniu i po zerwaniu oporu zaczyna działać poprawnie lecz tylko 2 h potem zaczyna przerywać w funkcji kotwicy lub płynięcia- obecnie śruba obraca się tylko jak sztyca jest pod kątem przy wkładaniu do wody a w pionie się wyłącza (reszta działa poprawnie) Silnik jest po gwarancji i chętnie oddam do dobrego serwisu (jestem z Krakowa) lub może wystarczy jakaś rada bo ktoś miał podobny problem Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zalanie i korozja wewnątrz pędnika może tak wyglądać w praktyce. ParkerPoland jest u nas serwisantem tego sprzętu, świadczy usługi dla pogwarancyjnego sprzętu także. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomaszn1996 Opublikowano 10 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2023 Prawdopodobnie masz wodę w spodzinie i woda zamarzła. Miałem to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jarbol Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 Zalanie i korozja wewnątrz pędnika może tak wyglądać w praktyce. ParkerPoland jest u nas serwisantem tego sprzętu, świadczy usługi dla pogwarancyjnego sprzętu także.Potwierdzam. Może tak być. Ja rozebrałem 2 letni pędnik tego modele i już w środku była lekka wilgoć i korozja. Rozebrałem bo wymieniałem część obudowy. Oczywiście poszły nowe oryginalne uszczelki i specjalny smar. Pacjent żyje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sady Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2024 Witam , ma ktoś doświadczenie z Xi5 o kolumnie dłuższej niż 54' ? Potrzebuje do większej łodzi i na duże fale , 54' będzie mocno wyskakiwał z wody , znalazłem za granicą xi5 z kolumną 72' widziałem że są też 60'. Macie może pomysł czy można to gdzieś w PL od ręki dostać ? Czy można wymienić samą kolumnę z 54' na 60' albo więcej ? Zanim zainteresuje się Garminami i innymi markami to chcę w pierwszej kolejności zbadać MG bo mam je sprawdzone i je lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kokot Opublikowano 6 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 https://www.kayakstore.se/collections/elmotor/products/motorguide-xi5-55fw-54-12v-fp-snr-gps Znalazłem fajną promocję na xi5.Czy ktoś się może orientuje czy zestawy zawierają pilota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 golenia Opublikowano 24 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2024 Czy ktoś miał do czynienia z takimi obudowami do pilotów? Wyglądają sensownie https://www.etsy.com/pl/listing/1589073817/motorguide-remote-back-cover-with-strong?click_key=5d74cbc3285156414cad7c09ebceff76b87b3051%3A1589073817&click_sum=8881ac3b&external=1&rec_type=cs&ref=landingpage_similar_listing_top-6&frs=1 https://www.etsy.com/listing/1472593358/motorguide-remote-coverlanyard-fix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi