hlehle Opublikowano 10 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2018 Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 (edytowane) Serio tak jest ?? Nie zauważyłem - ale się przyjrzę. Mi bardziej przeszkadza zachowanie tego silnika w czasie flauty - kręci się jak wariat - brakuje możliwości zadania marginesu błędu (np 2m) i wtedy do czasu zdryfowania silnik by nie reagował. Zdarzyło się, że przy zupełnej flaucie silnik non-stop się kręcił (180st w lewo, za chwilę 180st w prawo) aż do wkurzającego momentu kiedy go wyłączałem, bo przeszkadzał. Przeprowadzałem kalibrację zgodnie z instrukcją i nic to nie dało. Potwierdziłem z kolegą, który ma podobne doświadczenie z kręcącym się non stop silnikiem mimo bezwietrznej pogody.Druga sprawa - na pewno nie ma zabezpieczenia przeciw oplątaniu kabla przez obrót 360st - we wspomnanych wyżej warunkach zdarzyło się, że się elektryk 'zapędził' i obrócił o ponad 360st - pomagało zatrzymanie z pilota i wymuszenie odwinięcia kabla przez trzymanie odpowiedniej strzałki obrotu. Antena Point-1 powinna pomóc wyeliminować te problemy. Edytowane 3 Stycznia 2019 przez Maciek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Pytanie z innej beczki jeżeli xi3 bez wbudowanego przetwornika i bez podłączenia do echo , będzie działała funkcja kotwicy w tym silniku? Bo ktoś mi mówił że bez podłączenia do echo nie będzie to działało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pingvinas Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Pytanie z innej beczki jeżeli xi3 bez wbudowanego przetwornika i bez podłączenia do echo , będzie działała funkcja kotwicy w tym silniku? Bo ktoś mi mówił że bez podłączenia do echo nie będzie to działało Jeżeli jest to model z GPS to będzie (sterowanie silnikiem i funkcją kotwicy z pilota). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sledzix Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Tak ma wbudowany GPS. Dzięki za odpowiedz pozdrawiam Jeżeli jest to model z GPS to będzie (sterowanie silnikiem i funkcją kotwicy z pilota). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 MarMilo Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Pytanie z innej beczki jeżeli xi3 bez wbudowanego przetwornika i bez podłączenia do echo , będzie działała funkcja kotwicy w tym silniku? Bo ktoś mi mówił że bez podłączenia do echo nie będzie to działałoCo więcej będą też działały funkcje: prowadzenia po trasie do 8km, z pamięcią wykonywania zwrotów, przyspieszeń; funkcja płynięcia na północ, funkcja płynięcia na wprost w kierunku wskazanym przez dziób łodzi w chwili uruchomienia tej opcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Krzysztof Kacprzak Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2019 Serio tak jest ?? Nie zauważyłem - ale się przyjrzę. Mi bardziej przeszkadza zachowanie tego silnika w czasie flauty - kręci się jak wariat - brakuje możliwości zadania marginesu błędu (np 2m) i wtedy do czasu zdryfowania silnik by nie reagował. Zdarzyło się, że przy zupełnej flaucie silnik non-stop się kręcił (180st w lewo, za chwilę 180st w prawo) aż do wkurzającego momentu kiedy go wyłączałem, bo przeszkadzał. Przeprowadzałem kalibrację zgodnie z instrukcją i nic to nie dało. Potwierdziłem z kolegą, który ma podobne doświadczenie z kręcącym się non stop silnikiem mimo bezwietrznej pogody. Druga sprawa - na pewno nie ma zabezpieczenia przeciw oplątaniu kabla przez obrót 360st - we wspomnanych wyżej warunkach zdarzyło się, że się elektryk 'zapędził' i obrócił o ponad 360st - pomagało zatrzymanie z pilota i wymuszenie odwinięcia kabla przez trzymanie odpowiedniej strzałki obrotu.Coś jest nie tak. Przywróć ustawienia fabryczne i skonfiguruj go jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymusS Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 Tak, wygląda jakby coś bylo nie takTutaj przykladowy filmik jak to u mnie działało przy minimalnym wietrze (nie była to flauta ale prawie):https://youtu.be/B9-xGJ1foYM Sent from my SM-G965F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rgmm Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 coś potaniało https://www.ebay.pl/itm/Motorguide-Pinpoint-Gps-Gateway-Kit-8M0092085/143039613274?hash=item214dd3495a:g:IsAAAOSwdrpcBspR:rk:2:pf:0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 W końcu zrobiła się normalna cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 1100zł po historiach z UC pewnie wyjdzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 (edytowane) jakie 1100 od 500zl będie max 200 zł opłat Edytowane 13 Stycznia 2019 przez nurek28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 jakie 1100od 500zl będie max 200 zł opłatNie. Opłata VAT naliczana jest od wartości towaru i przesyłki łącznie. Także w grę wchodzi zatem opodatkowanie 200$, ew. cło kilkuprocentowe i kurs kupna $ w systemie Paypal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 To powiem inaczej na innej aukcji jest cena 525 zł plus wysyłka 66zl. I cło z vat napewno nie wyjdzie drugie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 To teraz masz rację 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 21 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2019 Gdzie teraz najtaniej w kraju można nabyć xi3, może być bez sonaru, tylko gps...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rgmm Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 negocjuj cenę w rybim ogonie ,lub w firmie agrometal ,powinieneś kupić z gps za 5400 pln lub bez gps za 4900 pln. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki, rybi ogon widziałem ale na ten agrometal bym nie wpadł w życiu... mają tam opisany jako mercury xi3 he he. Mam jeszcze watpliwosci co do samej obsługi takiego silnika. Co do opcji kotwicy nie ma o czym gadać, wiadomo, super sprawa. Ale przy np. trollingu, jak z obslugą z pilota, nie jest to upierdliwe? Dlatego bardzo proszę kolegów o ewentualne rozwianie moich wątpliwości... Chodzi mi np jeszcze o to czy silnik nadaje się na dluższe przeloty z miejsca na miejsce tzn elektryk na pawęży wiadomo jak działa- pchnie łódź, a taki dziobowy ciągnie, nie ma to znaczenia? Jak to jest jak chcemy np szybko dać do tylu... w tradycyjnym wiadomo a jak tutaj ma się obsługa? Czy człowiek nie gubi się w przyciskach? I jeszcze jedno co mnie interesuje... Jest opcja włączania, wyłączania napędu, i gdy np płyniemy z jakąś prędkością i wyłączamy jednym przyciskiem napęd, to czy po ponownym wciśnięciu przycisku śruby silnik automatycznie wraca do prędkości z przed wyłączenia czy trzeba ponownie zwiekszać prędkość? Nie wiem czy się dobrze wyraziłem... Edytowane 22 Stycznia 2019 przez mancio 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Nadaje się na przeloty ale wiadomo że to samo co na rufie.Co do tyłu to jak płyniesz na maxa to przy szybkim skręceniu można się przewrucić.Zapamiętuje prędkość po wyłączeniu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) Dzięki, rozumiem, czyli kwestia opanowania pilota... a jak z trolligiem, dużo zamieszania, da się ogarnąć i wędki i do tego jeszcze prędkość, kurs itd z pilota czy wręcz przeciwnie, jest to upierdliwe? Pytam, bo wiadomo 80% pływam na spalinie, ale są też jeziora w strefie ciszy, dlatego chciałbym, żeby ten jeden silnik ogarnął kotwicę przy łowieniu z ręki ale jak trzeba to i trolling... tutaj taki filmik, ruski mówi o zaletach silnika, wspomina też o problemie który był wcześniej poruszany tzn. o kilkukrotne obracanie się silnika wokół własnej osi co może skutkować wyrwaniem kabla, tłumaczy, że gdy to następuje to trzeba przeprowadzić kalibrację... https://www.youtube.com/watch?v=mCMYVQgq4sY edit: dodam tylko, że w tym sklepie podanym przez kolegę rgm udało mi się wynegocjować cenę 5200zł z darmową dostawą... silnik z gps... więc chyba się zdecyduję... Edytowane 22 Stycznia 2019 przez mancio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Na tym filmiku gość nie opóuścił silnika do samego dołu i dlatego jakoś mało miejsca na obrót. Jakoś mało tego przewodu w tej morskiej wersji. Wydaje mi się że u mnie xi5 jakoś więcej jest przewodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rgmm Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 za 5350 pln. można wynegocjować za ten silnik MOTORGUIDE Xi3-55FW 54" 12V SNR GPS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 (edytowane) za 5350 pln. można wynegocjować za ten silnik MOTORGUIDE Xi3-55FW 54" 12V SNR GPSspoko, akurat dla mnie to bez sensu, mam garmina i póki co nie mam zamiaru zmieniać na inne... ale tak czy siak dzięki za link do tego sklepu Edytowane 22 Stycznia 2019 przez mancio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mancio Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 Na tym filmiku gość nie opóuścił silnika do samego dołu i dlatego jakoś mało miejsca na obrót. Jakoś mało tego przewodu w tej morskiej wersji. Wydaje mi się że u mnie xi5 jakoś więcej jest przewodu.a widzisz, tego nie wziąłem pod uwagę, że jak silnik będzie wyżej podniesiony to automatycznie mniej przewodu będzie miał... a u mnie będzie mniej więcej jak na filmie bo łódź typu wigry355... także może lepszy byłby 48' nie 54' ale z drugiej strony jak fala itd to lepiej jak silnik niżej siedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 nurek28 Opublikowano 22 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2019 To co z tego że podobna łódka.Ja zawsze opuszczam do końca chyba że na jesień ganiam szczupaki przy trzcinach to daje na granicy wynurzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
hlehle
Szukam na necie zestawienia roznic pomiedzy tymi dwoma modelami i niestety za bardzo nie jestem w stanie znalezc.
Moze ktos tutaj juz zglebial ten temat?
Top użytkownicy dla tego pytania
261
89
76
52
Popularne dni
9 Gru
27
22 Mar
25
24 Cze
23
2 Sty
21
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 261 odpowiedzi
siarq 89 odpowiedzi
nurek28 76 odpowiedzi
mancio 52 odpowiedzi
Popularne dni
9 Gru 2018
27 odpowiedzi
22 Mar 2018
25 odpowiedzi
24 Cze 2020
23 odpowiedzi
2 Sty 2019
21 odpowiedzi
Popularne posty
psulek
Tu nie chodzi o to czy robić czy nie robić, tylko o komentowanie ile coś jest warte "bo mi się tak wydaje". Nikt nikomu nikogo nie piętnuje za robienie czegoś samodzielnie, tylko przydała by się chwil
golenia
W tym roku miałem kilka razy sytuację, że rozłączał się GPS. Były to pierwsze oznaki jego końca, a silnik mam już 8 lat. W końcu padł zupełnie i zacząłem szukać nowego modułu. W Polsce po znajomościac
and66
Rosjanie jak widać nas wyprzedzają i mają świetne filmy o silnikach zaburtowych z rozbiórką na części pierwsze spalinowych chinoli z pokazaniem ich wad i różnic w stosunku do Yamahy lub Tohatsu oraz z
Opublikowane grafiki
1739 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi